Αναζήτηση και ευρετηριασμός κρατικής/δημόσιας πληροφορίας



Δεκεμβρίου 21, 2009

Ο όγκος της πληροφορίας που παράγεται από φορείς της κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι τεράστιος (νόμοι, διατάγματα, εγκύκλιοι, αποφάσεις, οδηγίες προς πολίτες, ανακοινώσεις, ειδήσεις, κλπ.). Πρόσφατα οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει και αναρτούν όλο και περισσότερη από αυτή την πληροφορία στο διαδίκτυο ενώ με το νέο νόμο που υποχρεώνει στη δημοσίευση κάθε κυβερνητικής διοικητικής πράξης η πληροφορία που συσσωρεύεται στο διαδίκτυο θα αυξάνεται συνεχώς. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύστημα διαρκούς ευρετηριασμού και ταξινόμησης αυτής της πληροφορίας ώστε να αναπτυχθεί ένα κοινό σημείο αναζήτησης για όλες τις κυβερνητικές ιστοσελίδες. Δε μιλάμε απλώς για μια οριζόντια μηχανή αναζήτησης (π.χ. google) όπου ο πολίτης πρέπει να αναπτύξει ιδιαίτερες δεξιότητες για να εντοπίσει με μεγάλη δυσκολία ένα μέρος μόνο της πληροφορίας που αναζητεί. Μιλάμε για ένα δομημένο ευρετήριο πληροφορίας που θα προσφέρει πολλαπλούς τρόπους αναζήτησης ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις γνώσεις του κάθε πολίτη (π.χ. ιεραρχική αναζήτηση με βάση το φορέα, στοχευμένη αναζήτηση με βάση το target group μιας πληροφορίας, αναζήτηση με βάση το χρόνο δημοσίευσης ή το χρόνο ισχύος μιας πληροφορίας, αναζήτηση με λέξεις κλειδιά, tags, κ.α.). Και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει να αλλάξει πρώτα απ’όλα ο τρόπος που το κράτος αναρτά την πληροφορία στο διαδίκτυο. Κάθε ανάρτηση/δημοσίευση θα πρέπει να συνοδεύεται και από εισαγωγή σε ένα σύστημα ευρετηριασμού των μετα-πληροφοριών που θα καθιστούν δυνατή μια τέτοια αναζήτηση. Αν δεν υλοποιήσουμε ένα τέτοιο σύστημα τότε ο μεγαλύτερος όγκος της πληροφορίας που θα ανεβαίνει στο διαδίκτυο θα είναι πρακτικά απροσπέλαστος για το μέσο πολίτη και θα εξυπηρετεί ουσιαστικά τους ήδη κατέχοντες τη γνώση.

5 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από GEORGE PANOS — 25 Δεκεμβρίου, 2009 @ 11:29 μμ

    και καλό ειναι όταν υπαρχουν αναφορές σε άλλους νόμους,διατάγματα κλπ να υπάρχει Link που να σε παραπεμπει εκεί.

  2. Σχόλιο από Χρίστος Δεληβοριάς — 29 Δεκεμβρίου, 2009 @ 3:12 πμ

    Θα ήθελα να σας παραπέμψω επίσης σε μία πρόταση που κατέθεσα περι αυτού.
    Να συμπληρώσω ότι συμφωνώ απόλυτα σε αυτό και πω πρέπει αυτός ο όγκος δεδομένων να είναι διαχειρίσιμος και εύκολα προσβάσιμος αλλιώς κινδυνεύουμε από άγνοια λόγω υπερφόρτωσης δεδομένων.
    http://labs.opengov.gr/2009/12/28/671

  3. Σχόλιο από John Ginis — 30 Δεκεμβρίου, 2009 @ 8:44 μμ

    Η ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας ηλεκτρονικής πύλης είναι επιτακτική ανάγκη ούτως ώστε η πληροφορία να είναι όσο το δυνατόν πιο άμεση και προσβάσιμη από τον καθένα. Μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι “ηλεκτρονικά αναλφάβητοι” τους οποίους το σύστημα αυτό θα πρέπει να λάβει υπόψη του. Με άλλα λόγια θα πρέπει ο “μίτος” να έχει μία αρχή την οποία να γνωρίζει ο κάθε πολίτης, μέσω μιας διαφημιστικής καμπάνιας π.χ. Πρότασή μου, ας είναι το http://www.hellas.eu (Είναι το ελάχιστο που μπορώ να συνεισφέρω για την ώρα)

    Ευχαριστώ.

  4. Σχόλιο από Κώστας Πώποτας — 12 Ιανουαρίου, 2010 @ 1:47 μμ

    νομίζω ότι για την ευρετηρίαση της νομοθεσίας και των διοικητικώ΄ν πράξεων καλό είναι να εμπνευστούμε από δοκιμασμένες συνταγές.

    Κατά την άποψή μου το Γραφείο επισήμων εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ένα καλό μοντέλο.

    κατ αντιστοιχία το Εθνικό Τυπογραφείο είναι αρμοδιότερο όλων για την δημοσίευση των νομικώς δεσμευτικών κειμένων

    οι Αυστραλοί επίσης είναι πρωτοπόροι στο χώρο http://www.austlii.edu.au/

    Κώστας Πώποτας

    LL.M Queens Belfast, Advanced Information Technology and Law

  5. Σχόλιο από evoutsin — 26 Ιανουαρίου, 2010 @ 12:41 μμ

    Εύστοχες οι παρατηρήσεις και ο σχολιασμός, εκτιμώ, ότι η προσέγγιση του κου Κώστα Πώποτα για ανάπτυξη του Εθνικού Τυπογραφείου προς την κατεύθυνση διαχείρισης της επίσημης δημόσιας πληροφορίας είναι απολύτως ακριβής και σωστή. Επιτρέψτε μου να επισημάνω, ότι αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα έχει κι η σχετική πρότασή μου για «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ» http://labs.opengov.gr/2010/01/22/1533

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού