Απλοποιημένη διαδικασία απόδοσης φόρου για εισοδήματα/τόκους εξωτερικού
Ιουνίου 12, 2010
Πολύ λόγος γίνεται για καταθέτες με λογαριασμούς στο εξωτερικό που δεν αποδίδουν το 10% των τόκων τους, αλλά κανένας δεν μιλάει για το παράλογο της διαδικασίας απόδοσης φόρου και την γραφειοκρατία με επίσκεψη στις ΔΟΥ εντός μηνός από της απόδοσης των τόκων, προκειμένου να αποδοθεί το 10% επί των τόκων. Αν λοιπόν κάποιος εισπράξει 100 ευρώ σε τόκους θα πρέπει να κάνει επίσκεψη στην εφορία και να χάσει ενδεχομένως μισή μέρα για να πληρώσει αυτοτελώς 10 ευρώ. Σε περίπτωση π.χ. που η κατάθεση του αποδιδει τόκους μηνιαία θα πρέπει να κάνει την διαδικασία αυτή 12 φορές το χρόνο! Χρειάζεται η δυνατότητα οι φόροι αυτοί να αποδίδονται ηλεκτρονικά (πχ μέσω web banking) απλά δηλώνοντας το ποσό και το ΑΦΜ, όπως όλες οι άλλες πληρωμές για την εφορία. Ιδανικά αυτό θα μπορούσε να γίνεται μία ή δύο φορές τον χρόνο. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνεται γενικώς για εισοδήματα που αποκτώνται στο εξωτερικό και φορολογούνται στην Ελλάδα, δηλάδη να υπάρχει ένας γενικός τρόπος απόδοσης φόρων ηλεκτρονικά (ΑΦΜ, ποσό, ημερομηνία γέννησης φορολογικής υποχρεωσης, δικαιολογία σε drop-down list, free-text κείμενο), και στο τέλος του χρόνου ο πολίτης απλά να δηλώνει στο Ε1 τα αντίστοιχα (φορολογημένα πλέον) εισοδήματα. Πολύ απλό και αποδοτικό. |
|
3 Σχόλια »
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από Dim — 20 Ιουνίου, 2010 @ 8:26 μμ
Ο φόρος καταθέσεων παρακρατείται από τις Τράπεζες και αποδίδεται (πιστεύω) κατευθείαν στο Υπ. Οικονομικών. Ελπίζω η διαδικασία αυτή να είναι ήδη αυτοματοποιημένη. Θα περιμένω κάποιον αρμόδιο από το Υπουργείο να το επιβεβαιώσει.
Σχόλιο από Γιώργος Μπιρμπίλης — 30 Ιουλίου, 2010 @ 4:14 μμ
Κανονικά θα έπρεπε στο τέλος του χρόνου να δηλώνονται έσοδα από καταθέσεις ιδιωτών στο εξωτερικό (για εταιρείες πιο τακτικά)
Σχόλιο από devas — 28 Νοεμβρίου, 2010 @ 11:21 πμ
πολύ σωστή η εισήγηση μιας και πολλές τράπεζες του εξωτερικού δίνουν τόκους κάθε μήνα ή τρίμηνο και ο αποδέκτης μπορεί να απουσιάζει για μεγάλα διαστήματα από την Ελλάδα. Σαν καλύτερη λύση προτείνω να εισαχθεί ειδική στείλει στο Ε1 για τα έσοδα από τόκους εξωτερικού.