Συγκριτική Μελέτη Κόστους/ Οφέλους χρησιμοποιώντας Ελεύθερο Λογισμικό σε δράσεις για την Δημόσια Διοίκηση.
Μαρτίου 10, 2010
Η μελέτη για να είναι αποτελεσματική πρέπει να γίνει με βάση συγκεκριμένα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην δημόσια διοίκηση με εμπορικό λογισμικό και θα περιλαμβάνει κατ” ελάχιστο: Στόχος είναι να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση του συγκριτικού κόστους από ενδεικτικά έργα που αφορούν: Εξυπακούεται ότι όλες οι δράσεις και υπηρεσίες δεν είναι εφικτό να προσφερθούν ή να υλοποιηθούν με Ελεύθερο Λογισμικό. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τυχόν ανάληψη δράσεων με Ελεύθερο Λογισμικό που αποτύχουν, και σε αυτό έχει κάποια συμμετοχή το Ελεύθερο Λογισμικό, θα δημιουργήσει μεγάλο θέμα και δυσφήμιση του. Επομένως η μελέτη αυτή μπορεί να προτείνει και μερικά σταθερά βήματα για την σταδιακή και ευρεία (αλλά κριτική) υιοθέτηση του. Για την υλοποίηση της πρότασης απαιτείται η συμμετοχή των 3 Γ.Γ της Ημερίδας labs.OpenGov (κ.κ. Σ. Γρίτζαλης, Δ. Σπινέλης, Α. Μαρκόπουλος) και ο Δ/νων Σύμβουλος της ΚτΠ ΑΕ για την επιλογή ων Έργων που θα συμπεριληφθούν και κυρίως να δοθούν τα πραγματικά συμβατικά τιμήματα τους (συμβάσεις) ώστε τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν να είναι πραγματικά (οι ονομασίες των έργων μπορεί κα να μην δοθούν ή τα κόστη να αναχθούν σε μια κοινή μονάδα μέτρησης π.χ.ανά 1 Εκ. €), ώστε να μην υπάρξουν θέματα αρνητικής δημοσιότητας. |
|
2 Σχόλια »
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από ΟΥΜ ΟΣΜ — 11 Μαρτίου, 2010 @ 1:14 μμ
Δεν θα ήθελα να σχολιάσω το σύνολο της πρότασης αλλά μόνο την τελευταία παράγραφο, σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός της υλοποίησης μιας πρότασης δεν γίνεται έτσι ακριβώς…
Σχόλιο από Dim — 11 Μαρτίου, 2010 @ 4:17 μμ
Συμφωνώ με την εκπόνηση της Μελέτης ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το Ελεύθερο Λογισμικό (αν και για μένα δεν τίθεται θέμα). Θα ήθελα όμως να επισημάνω μερικά:
(1) Η επιλογή των «συγκεκριμένων έργων» που έχουν υλοποιηθεί αφήνει πολλά περιθώρια παρεξήγησης.
(2) Δεν συμφωνώ με το «εξυπακούεται ότι όλες οι δράσεις και υπηρεσίες δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν με ελεύθερο λογισμικό». Όπου υπάρχουν κενά, αυτά μπορεί να κλειστούν με «ανάπτυξη» του απαιτούμενου λογισμικού.
(3) Από τη στιγμή που κανείς κάνει τις επιλογές του με ελεύθερο λογισμικό, καταλήγει να έχει το πιο κλειστό σύστημα του κόσμου. Όμως είναι δικό του και το κάνει ότι θέλει. Δεν χρειαζόμαστε «έτοιμα» κουτιά αλλά τα εργαλεία για να φτιάξουμε τα πράγματα μόνοι μας. Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο. Δεν υπάρχει έργο, με ελεύθερο ή εμπορικό λογισμικό που να μην χρειάστηκε να μπει χέρι.
(4) Και αφού ούτως ή άλλως θα «μπει χέρι», καλύτερα να είναι τα δικά μας χέρια με τα δικά μας εργαλεία και ας πάψουμε να δίνουμε δουλειές στο Redmond ή τη Silicon Valley?