Μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε κτίρια



Ιανουαρίου 28, 2012

“Δεν μπορείς να διαχειριστείς κάτι όταν δεν μπορείς να το μετρήσεις”

Ξεκινώντας από την παραπάνω διαπίστωση του W.E. Deming, προσπαθήσαμε να βρούμε ένα απλό τρόπο να περιορίσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα κτίρια και ειδικά στα data centers.

Το πρόβλημα: Ένας λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας συνήθως αφορά συνολικά τις καταναλώσεις σε ένα κτίριο ενώ περιορισμός της κατανάλωσης μπορεί να γίνει με λήψη κατάλληλων μέτρων σε συγκεκριμένους χώρους – ενεργειοβόρα τμήματα ενός κτιρίου (π.χ. σε data centers ή άλλους κλιματιζόμενους χώρους). Είναι γνωστό ότι αύξηση της θερμοκρασίας χώρου σε data center κατά ένα 1 βαθμό δεν προκαλεί επιβάρυνση στις συσκευές ενώ μειώνει την ανάγκη λειτουργίας των μονάδων ψύξης.

Για να μετρηθεί όμως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένο χώρο πρέπει να γίνει συλλογή στοιχείων κατανάλωσης για κάποιο διάστημα (π.χ. ένα ή δύο μήνες) στον πίνακα τάσης που τροφοδοτεί το συγκεκριμένο χώρο. Στη συνέχεια πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. εγκατάσταση ανιχνευτών κίνησης που να ενεργοποιούν τα φώτα μόνο όταν υπάρχει κόσμος στο χώρο, αύξηση του ορίου θερμοκρασίας σε data centers, χρονοδιακόπτες για τη ρύθμιση των ωρών λειτουργίας κεντρικών συστημάτων ψύξης – θέρμανσης μόνο στις εργάσιμες ώρες κλπ.) με παράλληλη συλλογή μετρήσεων για ισοδύναμο διάστημα και να συγκριθούν τα αποτέλεσμα πριν και μετά την εφαρμογή των μέτρων.

Η λύση: Υπάρχουν διαθέσιμοι ασύρματοι μετρητές ρεύματος σε χαμηλές τιμές. Με την προμήθεια ενός ή τριών μετρητών που τοποθετούνται στον πλησιέστερο προς την κατανάλωση πίνακα ρεύματος (αντίστοιχα μονοφασικό ή τριφασικό) μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο μετρήσεις σε συσκευή – αισθητήρα καταγραφής.

Χωρίς καθόλου εγκαταστάσεις καλωδιώσεων και με κόστος της τάξης των 120 € έως 300 € είμαστε σε θέση να έχουμε μετρήσεις των καταναλώσεων σε ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία βάση και κατ΄ επιλογή. Μετά την εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων (π.χ. αύξηση της θερμοκρασίας χώρου κατά 1 βαθμό στα data centers) μπορούμε να διαπιστώσουμε στην πράξη το αποτέλεσμα. Η προμήθεια και εγκατάσταση των συσκευών μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ηλεκτρολόγο.

Τα οφέλη:
– Μέτρηση των καταναλώσεων και των δαπανών ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχη εκτίμηση του περιθωρίου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
– Τεκμηρίωση των δεδομένων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε έλεγχο δαπανών
– Χαμηλό αρχικό κόστος προμήθειας
– Πολλαπλή χρήση με εύκολη μεταφορά των ίδιων μετρητών σε άλλα κτίρια ή γραφεία ενός οργανισμού – δεν απαιτείται νέα προμήθεια παρά μόνο αν χρειαστεί η αμοιβή ηλεκτρολόγου.

Πεδίο εφαρμογής: Σε κάθε είδους (δημόσιο) κτίριο το οποίο διαθέτει κλιματιζόμενους χώρους

Παράδειγμα εφαρμογής (ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.): Εξετάσαμε διάφορες προτάσεις για αντικατάσταση κλιματιστικών με νεότερα σύγχρονης τεχνολογίας, μεταφορά εξοπλισμού εκτός data center, μετατροπή των Servers χαμηλού φορτίου σε Virtual, ενοποίηση υπηρεσιών από διάφορους Servers σε ένα, ρύθμιση των Power Management χαρακτηριστικών των συστημάτων.

Πριν τα παραπάνω θελήσαμε να μετρήσουμε τις καταναλώσεις μας. Απευθυνθήκαμε σε εξειδικευμένη εταιρεία. Ο εξοπλισμός καταγραφής (ενοικίαση για μια εβδομάδα) και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων κόστιζε 500-600€ για ένα σημείο. Αποφασίσαμε να μετρήσουμε μόνοι μας τι καταναλώνουμε στο data center με την προμήθεια ασύρματων μετρητών.

Κόστος προμήθειας (εργασίες ηλεκτρολόγου και υλικά): 298,27€ + ΦΠΑ

Η λύση έχει εφαρμοστεί στο data center της εταιρείας από 1/7/2010.

Συμπέρασμα – πρόταση: Μετά την εφαρμογή των μετρήσεων προχωρήσαμε κατ΄αρχήν σε αύξηση της θερμοκρασίας χώρου στο data center κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Το όφελος ήταν της τάξης των 82 € ανά μήνα από τη μειωμένη λειτουργία των συσκευών ψύξης ήτοι η απόσβεση της δαπάνης έγινε σε 3,5 μήνες.

Με μικρή δαπάνη και εύκολα μπορεί σχεδόν σε κάθε δημόσιο κτίριο (κατ΄αρχήν σε όσα διαθέτουν data center) να εφαρμοστεί ο προτεινόμενος μηχανισμός μετρήσεων (ή κάποιος αντίστοιχος). Θα μπορούσε να συμπεριληφθεί η υποχρέωση μετρήσεων πριν την εφαρμογή μέτρων περιστολής δαπανών ηλεκτρικής ενέργειας, ως σύσταση σε εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, ώστε να γνωρίζει ο κάθε οργανισμός τι όφελος έχει απο την εφαρμογή των μέτρων.

Με εκτίμηση,

Θανάσης Ιατρόπουλος (thiatro@egnatia.gr)
Κώστας Καρασαρδέλης (kotis@egnatia.gr)

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.
Διεύθυνση Πληροφορικής
6ο χλμ Θεσσαλονίκης Θέρμης
57001 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310470368, 2310470475

Θεσσαλονίκη, 27/01/2012

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες

, , ,

Πρέπει να συνδεθείτε για να βαθμολογήσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού