ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ



Ιανουαρίου 28, 2012

Οι δασικές υπηρεσίες παράγουν καθημερινά διοικητικές πράξεις με τις οποίες ορίζεται έννομο καθεστώς για συγκεκριμένες επιφάνειες της περιοχής αρμοδιότητάς τους. Αυτές παράγονται είτε αυτεπάγγελτα, είτε κατόπιν αιτημάτων πολιτών. Πρόκειται λοιπόν για δεδομένα γεωχωρικής φύσης, τα οποία τηρούνται σε συμβατική ή ψηφιακή μορφή, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας. Μεγάλο μέρος της καθυστέρησης και ταλαιπωρίας πολιτών και υπαλλήλων των δασικών υπηρεσιών οφείλεται ακριβώς σ’αυτή τη φύση των δεδομένων. Αν και οι διαδικασίες αναμένεται να απλοποιηθούν μετά από τη σύνταξη και κύρωση δασικών χαρτών, αυτοί καθυστερούν και σίγουρα δεν αναμένεται σύντομα να καλυφθεί η χώρα στο σύνολό της. Κάθε τέτοια πράξη αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αλλά η ανάρτηση του εγγράφου μόνο, δεν είναι ικανή να καλύψει το κενό περί της χωρικής αναφοράς. Η πρόταση λοιπόν είναι η ανάπτυξη ενός καλά σχεδιασμένου κεντρικού γεωπληροφοριακού συστήματος στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης (WEB GIS), στο οποίο θα καταχωρίζονται οι «γεωμετρίες» των διοικητικών πράξεων των ΔΥ που εντάσσονται σε αυτό, μέσω κατάλληλων διεπαφών χρήστη. Αυτό στη συνέχεια μπορεί εύκολα να συνδέεται με τη διαύγεια για σύνδεση με το αναρτηθέν έγγραφο. Εναλλακτικά, μπορεί η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, από απλό πληροφοριακό σύστημα, να γίνει γεωπληροφοριακό σύστημα, οπότε θα αναρτάται μαζί με το έγγραφο και η γεωμετρία του σε κατάλληλη ψηφιακή μορφή. Σχετικά μπορεί να δει κάποιος στο http://www.apd-depin.gov.gr/contents.asp?id=267&category=25 στο σύνδεσμο «αναφορά δασολόγου…»

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες


Πρέπει να συνδεθείτε για να βαθμολογήσετε!

1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από Stelios — 19 Απριλίου, 2012 @ 10:26 πμ

    Συμφωνώ με το ανωτέρω σχόλιο και προσθέτω ότι πέραν της απλής θέασης σε ενιαίο σύστημα, πρέπει να συνδυαστεί με τη χρήση, σε όλες τις υπηρεσίες παραγωγής και διαχείρισης γεωγραφικών πληροφοριών, ελεύθερου λογισμικού γεωγραφικών συστημάτων πληροροφοριών το οποίο θα αποφέρει οικονομικό αποτέλεσμα διότι επιτυγχάνεται διαλειτουργικότητα σε όλες τις πληροφορίες με γεωγραφική σύνδεση και η προμήθεια αντίστοιχων λογισμικών είναι πανάκριβη.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού