Xρήση Λειτουργικών Συστημάτων Ανοικτού Λογισμικού στο Δημόσιο Τομέα



Μαρτίου 25, 2011

Η εξέλιξη τών λειτουργικών συστημάτων ανοικτού λογισμικού (Linux) σε ότι αφορά την φιλικότητα πρός στό χρήση έχει αυξήσει τη δημοφιλία τους και έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση τους από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαικών και άλλων χωρών σε μιά σειρά υπηρεσιών όπου απαιτείται αυξημένη αξιοπιστία, διαθεσιμότητα, υποστήριξη, ασφάλεια και χαμηλό κόστος για μια σειρά από λόγους:

– αξιοπιστία : ανταποκρίνονται με εντυπωσιακή επιτυχία σε ιδιαιτερα απαιτητικούς ετήσιους ελέγχους που καταδεικνύουν την αξιόπιστη λειτουργία τους υπό υψηλό φόρτο για ιδιαίτερα μακρές χρονικές περιόδους χωρίς την απαίτηση επανεκκίνησης/επίβλεψης ή απρόβλεπτα σφάλματα.

– ασφάλεια : διαθέτουν μηχανσιμούς ελέγχου του κακόβουλου λογισμικού και γι αυτό το λόγο πολύ δύσκολα προσβάλλονται από τέτοιου είδους απειλές. Επίσης έχουν σχεδιαστεί εξ αρχής να ελέγχουν τα δικαιώματα προσβασης των χρηστών/διεργασιών σε όλα τα επίπεδα καθώς και την δικτυακή πρόσβαση.

– συντήρηση λογισμικού/τεχνογνωσία: η χρήση ανοικτού λογισμικού σε εφαρμογές εθνικής εμβέλειας επιτρέπει στο Δημόσιο να ελέγχει την τεχνογνωσία των εφαρμογών που προμηθεύεται και να εξασφαλίζει την συντήρηση/επεκτασιμότητα των εφαρμογών χωρίς να δεσμεύεται από το συγκεκριμένο ανάδοχο ο οποίος έχει εκπονήσει το έργο.

– επεκτασιμότητα: είναι σχεδιασμένα με βάση τις αρχές ανοικτού λογισμικού που επιτρέπουν την επαναχρησιμοποίηση κώδικα, την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας μιας εκτεταμένης κοινότητας για την εύκολη δημιουργία νέων εφαρμογών. Επιπλέον παρέχουν την δυνατότητα χρήσης κλειστού λογισμικού όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

– αξιοποίηση υπάρχοντος εξοπλισμού: μπορούν να παραμετροποιηθουν κατά περίπτωση ώστε να αξιοποιούν τυχόν υπάρχοντα εξοπλισμό παλαιότερης τεχνολογίας για περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται μεγάλη υπολογιστική ισχύς.

– φιλικότητα πρός το χρήστη: οι διανομές των τελευταίων δεκαετιών υποστηρίζουν πλήρες παραθυρικό περιβάλλον με αυτόματες ενημερώσεις που διαλύουν το μύθο ότι το Linux απευθύνεται σε εξειδικευμένους χρήστες.

– διαθεσιμότητα λογισμικού: μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών ανοικτού κώδικα είναι διαθέσιμη μέσω ελεγχόμενων repositories που τηρούνται στο διαδίκτυο. Οι διανομές ενημερώνονται τακτικά για την επανόρθωση λαθών. Επίσης διατίθενται οδηγοί (drivers) για τα περισσότερα διαθέσιμα περιφερειακά.

– χαμηλό κόστος: τα λειτουργικά συστήματα ανοικτού λογισμικού και μια σειρά εργαλείων-εφραμογών διατίθενται δωρεάν ή σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

– αναθέρμανση τοπικής βιομηχανίας λογισμικού: «ανοικτό λογισμικό» δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη «δωρεάν λογισμικό». Αντίθετα σημαίνει ότι οι τοπικές εταιρείες λογισμικού θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τη διεθνή εμπειρία για να αναπτύξουν εξειδικευμένες εφαρμογές σε ανταγωνιστικό κόστος χωρίς να είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν υψηλά δικαιώματα χρήσης σε ξένες εταιρείες λογισμικού οι οποίες επιπλέον δεν τους παρέχουν και την αντίστοιχη τεχνογνωσία.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την υποθέτηση της χρήσης του λειτουργικού συστήματος Linux από το Δημόσιο.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες

, , ,


17 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από kga — 25 Μαρτίου, 2011 @ 12:57 μμ

    Για τις εφαρμογές γραφείου δηλ. όπως το ΜS Office μπορούν κάλλιστα να αντικατασταθούν. Οι πιό σύνθετες εφαρμογές όμως π.χ. το ταλαιπωρημένο taxisnet μπορεί να υποστηριχθεί αξιόπιστα με open source?

  2. Σχόλιο από tryfon — 25 Μαρτίου, 2011 @ 6:48 μμ

    Η πρόταση αφορά το λειτουργικό σύστημα και όχι μόνο τις επιμέρους εφαρμογές. Σε ότι αφορά την αξιοπιστία και την υψηλή διαθεσιμότητα των open source λύσεων όπως αναφέρεται και στην πρόταση είναι αναγνωρισμένη από όλους.

    Οι περισσότερες εφαρμογές είναι τύπου client-server και στον υπολογιστή του χρήστη χρησιμοποιείται μια client εφαρμογή που επικοινωνεί με το server κομμάτι που βρίσκεται σε κάποιο κεντρικό και πιό ισχυρό υπολογιστή. Αυτές οι client εφαρμογές θα μπορούσαν κάλλιστα να αναπτυχθούν με τη χρήση μιας cross platform τεχνολογίας με τη φιλοσοφία του ανοικτού κώδικα (πχ Java) ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οποιαδήποτε πλατφρόρμα κι αν χρησιμοποιεί ο υπολογιστής του χρήστη της εφαρμογής.

  3. Σχόλιο από Panagiota — 26 Μαρτίου, 2011 @ 4:13 μμ

    Πολύ καλή η πρότασή σας.Εάν υλοποιηθεί θα εξοικονομηθούν χρήματα για το Ελληνικό Δημόσιο.

  4. Σχόλιο από ErgoQ — 28 Μαρτίου, 2011 @ 1:00 μμ

    Επίσης, όχι μόνο λειτουργικών συστημάτων και γλωσσών προγραμματισμού, αλλά και γενικής χρήσης εφαρμογών. Ήδη, σχεδόν όλα τα site της κυβέρνησης είναι σε πλατφόρμες ανοικτού λογισμικού.

    Επίσης, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει για ποιόν ακριβώς λόγο (εκτός του κέρδους από μεταπώληση αδειών software) δεν έχουν αναπτυχθεί όλες οι εφαρμογές της κυβέρνησης (από υποβολές στο ΕΣΠΑ μέχρι και το TAXIS) σε περιβάλλον ανοικτού λογισμικού (εδώ μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια);

  5. Σχόλιο από ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗΣ — 7 Απριλίου, 2011 @ 7:04 μμ

    ΣΑΦΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΣΤΟ LINUX. ΑΛΛΑ ΣΤΟ 95% ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΛΛΙΣΤΑ .
    ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ
    ΚΑΤ΄ ΑΡΧΗΝ ΤΣΑΜΠΑ .ΟΧΙ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗ MICRISOFT .
    ΜΕΤΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΙΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ
    ΑΚΟΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ.(ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΕΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΝΕΙ).

  6. Σχόλιο από Tasos Kotaras — 7 Απριλίου, 2011 @ 8:55 μμ

    Πολύ σωστά αυτά που λες. Θα ήθελα να πάω και παραπέρα και να προτείνω τη δημιουργία μιας διανομής Linux κομμένης και ραμμένης στα μέτρα του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό θα είχε το θετικό στοιχείο ότι θα περιείχε όλες εκείνες τις εφαρμογές που θα μπορούσε να απαιτήσει ένας υπάλληλος κατά την καθημερινή του εργασία, αλλά και θα είναι προσαρμοσμένη πάνω στο συγκεκριμένο υλικό που χρησιμοποιείται στις δημόσιες υπηρεσίες.
    Νομίζω ότι το κόστος ανάπτυξης μιας τέτοιας διανομής, αλλά και το κόστος εκπαίδευσης του προσωπικού πάνω σε αυτή, θα είναι χαμηλότερο από το κόστος αγοράς κλειστού λογισμικού, το οποίο μάλιστα επιβαρύνει το Δημόσιο σε μόνιμη βάση.

  7. Σχόλιο από tryfon — 8 Απριλίου, 2011 @ 7:32 πμ

    Θεμιστοκλή Ταβουλάρη: Το Linux μπορεί να υποστηρίξει οποιαδήποτε εφαρμογή (φυσικά όχι μόνο εφαρμογές γραφείου) και μάλιστα με αυξημένη αξιοπιστία σε σχέση με άλλα λειτουργικά συστήματα. Εφαρμογές που αφορούν στη δημόσια διοίκηση έχουν αναπτυχθεί σε ανοιχτό λογισμικό για τις ανάγκες άλλων κρατών, έχουν ελεγχθεί στην πράξη και διατίθενται δωρεάν. Πρόσφατα κατέβασα και εγκατέστησα στο σπίτι μου πλατφόρμα διαχείρισης Νοσοκομείων/Κέντρων Υγείας που υποστηρίζεται από την κοινότητα ανοικτού λογισμικού. Είναι κρίμα να ανακαλύπτουμε τον τροχό από την αρχή, θα έπρεπε να επωφεληθούμε από τη διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία ώστε να επιτύχουμε αυξημένη ποιότητα υπηρεσιών με ελάχιστο κόστος.

  8. Σχόλιο από tryfon — 8 Απριλίου, 2011 @ 7:55 πμ

    Τάσο Κοταρά: Σκεπτόμουν για περισσότερες tailored διανομές ανάλογα με την υπηρεσία. Για γραμματειακή υποστήριξη π.χ. θα μπορούσε να υπάρχει μια διανομή χαμηλών απαιτήσεων από το υλικό ώστε να αξιοποιηθούν μηχανήματα παλιότερης τεχνολογίας. Για το Υπουργείο Υγείας μια διανομή με τις απαραίτητες εφαρμογές κλπ. Οι διανομές θα μπορούσαν να ενημερώνονται αυτόματα από repositories του δημοσίου με τυχόν νέες εφαρμογές αντί να ζητείται από τους χρήστες που δεν είναι εξειδικευμένοι να κάνουν τις εγκαταστάσεις.

  9. Σχόλιο από ΚΑΡΟΦΥΛΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ — 8 Απριλίου, 2011 @ 9:27 πμ

    Συμφωνώ με την χρήση ανοικτού λογισμικού.
    Παρόλα αυτά πρώτα πρέπει να εκπαιδεύσεις το προσωπικό σε αυτό και μετά να το υλοποιήσεις.
    Δεν είναι υποχρεωμένος κανένας να γνωρίζει τι είναι το Linux και πως αυτό δουλεύει σε σχέση με τα Windows. Από την στιγμή που το ίδιο το δημόσιο (ΑΣΕΠ) το μόνο που αναγνωρίζει είναί το ECDL.
    Θα πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για υποστήριξη.
    Όλο αυτό δηλαδή δεν μπορεί να στηθεί έτσι απλά … άντε βάζω Linux παντού. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας ολόκληρος φορέας με αρχή και τέλος για να το υλοποιήσει. Υπάρχει προσωπικό ικανό για να υποστηρίξει αυτή την μετάβαση;
    Υπάρχει ικανοποιητική υποστήριξη για να το πάμε σε τεχνικό επίπεδο του Active Directory; όχι ακόμα και μελλοντικά θα έχει υλοποιηθεί μερικώς με SAMBA5. Οπότε ένα σημαντικό δικτυακό κομμάτι δεν μπορεί να υλοποιηθεί; π.χ. Exchange/Active Directory/Domain Controller
    Στον χώρο της Ιατρικής γα παράδειγμα το οποίο τυχαίνει να υποστηρίζω δεν υπάρχουν ικανοποιητικές εφαρμογές σε Open source.
    Επίσης δεν θα πρέπει να σταθεί κανείς μόνο στην εκπαίδευση των εργαζομένων αλλά καθαρα στο τι διδάσκεται αυτή την στιγμή στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
    Έτσι συμφωνώ με το τον κο Ταβουλάρη παραπάνω. Μερική υλοποίηση σε σημεία που έχουν σχέση μόνο με κλασική καθημερινή εργασία Γραφείου, ιντερνετ, mail, έγγραφα, πρωτοκολήσεις κτλ.
    Σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο επεισέρχονται πολλά Αν και πως τα οποία δεν καλύπτονται απλώς με το παίρνω open source και βάζω. Μην ξεχνάτε ότι όλες οι open source εφαρμογές ουσιαστικά κατασκευάζονται σε πρότυπα του εξωτερικού.
    Τις εφαρμογές για τη νυγεία εντωμεταξύ τις τέχω παρακολουθήσει και γω και δυστυχώς η μετατροπή τους σε λειτουργικές στο κομμάτι ενός μεγάλου νοσοκομείου «Ελληνικού» είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες. ΘΑ μπορούσε να πάρει και 4-5 χρόνια μία μετατροπή τους για να χρησιμοποιθεί σε παραγωγή. Δεν είναι μόνο οι εφαρμογές που πρέπει να αλλαχτούν αλλά ολόκληρο το σ΄συτημα μετά γιατί δεν μποείς να υποστηρίζεις 2-3 λειτουργικά και δομές δικτύου με ελάχιστα άτομα τα οποία δεν έχουν καν τις κατάλληλες γνώσεις για αυτό. Εκτός αν τα δώσεις όλα εργολαβίες! και τότε τι το θες το open source αφού μπορεί να πληρώσεις και πιο πολλά λόγω εξειδικευμένων τεχνικών!
    Μακάρι αλλά δύσκολο. Θέλει βάθος χρόνου.

  10. Σχόλιο από nektarios nikolaou — 8 Απριλίου, 2011 @ 11:49 πμ

    πολύ καλή πρόοταση η οποία θα εξοικονομήσει χρήματα μιας που ειναι βασισμένη σε εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού

  11. Σχόλιο από Stefanos — 8 Απριλίου, 2011 @ 1:33 μμ

    ΚΑΡΟΦΥΛΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ: Επίσης, κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει Windows. Και μην αυταπατόμαστε, αν έχει κάποιος ECDL δεν σημαίνει ότι ξέρει από υπολογιστές. Ίσα-ίσα, σημαίνει ότι έχει μια *ασαφή* ιδέα από μερικές εφαρμογές γραφείου.
    Η υποστήριξη ανοιχτού λογισμικού υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα. Εταιρείες υπάρχουν, κόσμος υπάρχει, οπότε αντί να δίνεις λεφτά σε ξένες εταιρείες για άδειες, τα δίνεις σε Έλληνες και ταυτόχρονα αποκτάς και έμπειρο τεχνικό προσωπικό.
    Active Directory και Exchange για ποιο λόγο τα θέλεις; Τα ξαναστήνεις όλα σε ανοικτό λογισμικό (πχ LDAP και Zimbra) και τέλειωσες. Και από πότε για Domain Controllers κλπ χρησιμοποιείς Windows? Τον μπελά σου θέλεις;
    Επίσης, στον χώρο της ιατρικής δεν υπάρχουν ούτε ικανοποιητικές εφαρμογές σε κλειστό κώδικα. Συνάδελφος έχει στήσει ελληνικό ERP σε νοσοκομείο, αλλά το τάραξε στην customιά, και του πήρε κι εγώ δεν ξέρω πόσους μήνες. Παρεμπιπτόντως, το ERP αυτό τρέχει μια χαρά σε Linux (με Wine, φυσικά και χωρίς να βγάζει *κανένα* σφάλμα)
    Στο «Τι το θες το open source;» μόνος σου δίνεις τη λύση: Τα δίνεις όλα υπεργολαβίες σε ιδιωτικές εταιρείες (έτσι αναπτύσσεις τον ιδιωτικό τομέα), και αφήνεις τον ανταγωνισμό να ρίξει τις τιμές.
    Προφανώς, το να δημιουργήσεις έναν τεράστιο δημόσιο οργανισμό υποστήριξης ανοικτού λογισμικού, δε σου λύνει κανένα πρόβλημα, αφού θα σου κοστίζει παραπάνω από τον ιδιωτικό (όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία ..30 χρόνια!), και δεν θα φέρνει *ΚΑΝΕΝΑ* έσοδο από φορολογία κερδών, ανάπτυξη, εξαγωγές υπηρεσιών κλπ, κλπ.

  12. Σχόλιο από tryfon — 8 Απριλίου, 2011 @ 2:52 μμ

    Καρυοφυλλάκη Χρήστο: Οι περισσότεροι χρήστες δυστυχώς έχουν σημαντικές ελλείψεις σε βασικές γνώσεις υπολογιστών ούτως ή άλλως όπως διαπιστώνουμε καθημερινά από την εμπειρία μας ώς πληροφορικάριοι σε νοσοκομείο της Αθήνας και η εκπαίδευση για την οποία μιλάτε γίνεται και για τα Windows. Σε ένα παραθυρικό περιβάλλον πάντως οι βασικές λειτουργίες σε επίπεδο χρήστη είναι ίδιες σε όλα τα λειτουργικα συστηματα με τη διαφορά ότι το προτεινόμενο σύστημα είναι μακράν πιο αξιόπιστο και αποδοτικό και δεν χρειάζεται συνεχεις επανεκκινήσεις προκειμένου να μην παρουσιάζει βλάβες. Δε θα σχολιάσω το γεγονός ότι το ΑΣΕΠ αναγνωρίζει ως αποδεικτικό γνώσεων πλήροφορικής μονο το πιστοποιητικό κάποιας συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας, αυτό προφανώς είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

    Σε τεχνικό επίπεδο σας υπενθυμίζω κάτι που σίγουρα το γνωρίζετε: Οι σημερινές διαδικτυακές τεχνολογίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του UNIX, προγόνου του σημερινού Linux από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80 όταν τα σημερινά εμπορικά λειτουργικά συστήματα ήταν ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. Αυτά απέκτησαν εκ των υστέρων και με εμβαλωματικό τρόπο δικτυακές δυνατότητες μια δεκαετία αργότερα.

    H τεχνολογία Active Directory για την οποία μιλάτε είναι κλειστή proprietary τεχνολογία της Microsoft, υπάρχει όμως και η open source αντιπρόταση που είναι το openLDΑP. Σε ότι αφορά τις ιατρικές/νοσοκομειακές εφαρμογές υπάρχουν έτοιμες εφαρμογές ανοικτού λογισμικού που είναι μεταφρασμένες ακόμα και στα ελληνικά!

    Σε ότι αφορά το θέμα των «εργολαβιών» αυτή τη στιγμή οι εφαρμογές εχουν ανατεθεί σε εξωτερικούς αναδόχους οι οποίοι κρατούν την τεχνογνωσία και τη συντήρηση των συστημάτων και χρεώνουν τρελλά ποσά για υποστήριξη ενώ οι εφαρμογές τους παρουσιάζουν σημαντικές υστερήσεις και προβλήματα.

    Θα έπρεπε οι πληροφορικάριοι του δημοσίου να έχουμε ένεργό ρόλο στην διαχείριση/συντήρηση και γιατί όχι ανάπτυξη των εφαρμογών αυτών αντί να παίζουμε το ρόλο του ενδιαμέσου ανάμεσα στο χρήστη και τις ανάδοχες εταιρείες. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο το Δημόσιο να αποκτά την τεχνογνωσία των εφαρμογων που χρησιμοποιεί και αυτό σημαίνει ανοικτό κώδικα.

  13. Σχόλιο από Πέτρος Γαβαλάκης — 11 Απριλίου, 2011 @ 11:57 πμ

    Προκαταβολικά δηλώνω ότι ίσως ξεφεύγω από το θέμα…

    @tryfon (για την τελευταία πρότασή σου)

    «Θα έπρεπε οι πληροφορικάριοι του δημοσίου να έχουμε ένεργό ρόλο στην διαχείριση/συντήρηση και γιατί όχι ανάπτυξη των εφαρμογών αυτών αντί να παίζουμε το ρόλο του ενδιαμέσου ανάμεσα στο χρήστη και τις ανάδοχες εταιρείες. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο το Δημόσιο να αποκτά την τεχνογνωσία των εφαρμογων που χρησιμοποιεί και αυτό σημαίνει ανοικτό κώδικα.»

    Ίσως σε επόμενο call θα έπρεπε να ξανατεθεί το θέμα του ρόλου των Πληροφορικών του Δημοσίου στα πλαίσια των μελετών και έργων ΤΠΕ. Μια σχετική κουβέντα είχα ξεκινήσει εδώ http://pgaval.wordpress.com/2009/09/07/self-ictworks/ αλλά νομίζω θα έπρεπε να ξανα-ανοίξει και -ει δυνατόν- να καταλήξει σε μια προτεινόμενη «πολιτική» αντί των πρωτοβουλιών (που μετά από κάποιο σημείο αντιμετωπίζονται και ως ..αυθαίρετες!).

  14. Σχόλιο από Panagiota — 14 Απριλίου, 2011 @ 7:07 πμ

    Tryfon: Στο σχόλιό σας:

    «Θα έπρεπε οι πληροφορικάριοι του δημοσίου να έχουμε ένεργό ρόλο στην διαχείριση/συντήρηση και γιατί όχι ανάπτυξη των εφαρμογών αυτών αντί να παίζουμε το ρόλο του ενδιαμέσου ανάμεσα στο χρήστη και τις ανάδοχες εταιρείες. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο το Δημόσιο να αποκτά την τεχνογνωσία των εφαρμογων που χρησιμοποιεί και αυτό σημαίνει ανοικτό κώδικα.»

    προτείνω

    την δημιουργία και την τήρηση Μητρώου (Μ.Π.Δ.) όλων των υπαλλήλων-στελεχών Πληροφορικής του Δημοσίου ώστε ανάλογα με τα προσόντα και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία να συμβάλουν στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης της Ελλάδος.

    Το συγκεκριμένο αρχείο μπορεί να αντληθεί από την Απογραφή των Δημοσίων Υπαλλήλων, εφόσον ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση της Απογραφής και στη συνέχεια να γίνει επισύναψη Βιογραφικών Σημειωμάτων.

    Με την τήρηση του συγκεκριμένου μητρώου:

    α) Θα μπορούν να επιλέγονται κατά περίπτωση πληροφορικάριοι οι οποίοι θα συμβάλουν ενεργά στην διαχείρηση-συντήρηση και ανάπτυξη των εφαρμογών στο Δημόσιο και

    β) Η προτασή σας θα μπορούσε να υλοποιηθεί με λιγότερο κόστος.

  15. Σχόλιο από Μπλέτσος Κωνσταντίνος — 14 Απριλίου, 2011 @ 10:26 μμ

    Openerm-Hospital δυο μόνο υλοποιήσεις σε php και java αντίστοιχα , client-server οπότε μας είναι αδιάφορο το λειτουργικό, θα μπορούσαν να καλύψουν και με το παραπάνω τις ανάγκες των Ελληνικών Νοσοκομείων (το hospital έχει πέρα απο την κοινότητα και εταιρεία για υποστήριξη)…
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανάπτυξη μιας Ελληνικής διανομής Linux στα πρότυπα της Ισπανίας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας κλπ.Υπάρχουν developers, contributors, κοινότητες που θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο…κι αυτό όμως όπως και τόσα άλλα είναι ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

  16. Σχόλιο από Σταυρούλα Σεϊτανίδου — 18 Απριλίου, 2011 @ 5:02 μμ

    Διάβασα την ακόλουθη διατύπωση στο σημείωμά σας:

    «Θα έπρεπε οι πληροφορικάριοι του δημοσίου να έχουμε ένεργό ρόλο στην διαχείριση/συντήρηση και γιατί όχι ανάπτυξη των εφαρμογών αυτών αντί να παίζουμε το ρόλο του ενδιαμέσου ανάμεσα στο χρήστη και τις ανάδοχες εταιρείες. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο το Δημόσιο να αποκτά την τεχνογνωσία των εφαρμογων που χρησιμοποιεί και αυτό σημαίνει ανοικτό κώδικα.»

    Συμφωνώ απόλυτα.

  17. Σχόλιο από Κεφαλέας Σταύρος — 3 Μαΐου, 2011 @ 5:40 μμ

    Όλα καλά απλά θέλει λίγο προσοχή στο hardware καθώς αργούνε λίγο να βγούνε drivers συσκευών στα open source λειτουργικά συστήματα.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού