Αυτοματοποίηση/ψηφιοποίηση επαφής και συναλλαγής πολιτών και επαγγελματιών του σχετικού κλάδου με τις υπηρεσίες των δικαστηρίων



Φεβρουαρίου 20, 2011

Είναι αδιανόητο σε χώρα της δυτικής Ευρώπης εν έτη 2011 η συναλλαγή των πολιτών και ιδίως των δικηγόρων με τις δικαστικές υπηρεσίες να γίνεται με όρους του προηγούμενου αιώνα.
Είναι αδιανόητο πχ για να ενημερωθούμε για το εάν εξεδόθη ή όχι μια απόφαση να πρέπει να επιβαρύνουμε πολλές φορές την κίνηση της πόλης με άσκοπες, ρυπογόνες και κοστοβόρες μετακινήσεις προς το κτίριο του εκάστοτε αρμόδιου δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να δρούμε μαζικά εις βάρος της ίδιας της ευημερίας μας, της κοινωνικής ισορροπίας μας και της ανάπτυξης και προόδου μας (όλα μια αλυσίδα είναι…)με άπειρες και μάλιστα χωρίς κανένα νόημα και λογική στην ψηφιακή εποχή μας χαμένες στους δρόμους της πόλης και στους διαδρόμους δικαστικών κτιρίων εργατοώρες, με αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της δομόσιας, αλλά και οικιακής οικονομίας, κακής ποιότητας εργασία από πολίτες με κουρελιασμένα νεύρα, λόγω της παράλογης ταλαιπωρίας στους δρόμους, κακής ποιότητας υπηρεσίες από δικαστικούς υπαλλήλους που κατακλύζονται από πολίτες και επαγγελματίες με ερωτήματα που θα μπορούσαν να απαντηθούν ψηφιακά/διαδικτυακά με μηδενικό κόστος και σε δευτερόλεπτα και ου το καθεξής.
Όλη η συναλλαγή αυτή επιβάλλεται να γίνεται εξ αποστάσεως είτε μέσω mails είτε μέσω βάσεων δεδομένων (με κωδικούς πρόσβασης κλειστού τύπου, μόνο για τους επαγγελματίες του κλάδου ή ανοιχτού τύπου για κάθε πολίτη έχοντα έννομο συμφέρον, με την χρήση πχ του αριθμού κατάθεσης δικογράφου) στις οποίες θα μπορεί να αναζητά ο ενδιαφερόμενος με διάφορα κριτήρια αναζήτησης τα στοιχεία δικογράφων που αφορούν στον ίδιο ως διάδικος ή σε πελάτη του ως δικηγόρος.
Επίσης είναι ΚΡΑΥΓΑΛΕΟ να χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα ο όρος «καθαρογραφή δικαστικής απόφασης». Δηλαδή, εν έτη 2011, υπάρχουν δικαστές που συντάσσουν τις αποφάσεις τους σε χειρόγραφα με αποτέλεσμα αυτές να χρήζουν καθαρογραφής, δηλαδή μιας διαδικασίας η οποία μπορεί να πάρει και 6 και 8 και παραπάνω μήνες να ολοκληρωθεί, εκτός και αν, με το κατάλληλο «μαύρο» αντίτιμο συνεννοηθεί ο δικηγόρος λαμόγιο με τον δικαστικό υπάλληλο λαμόγιο που έχει επιφορτιστεί με το σημαντικό αυτό καθήκον της «καθαρογραφής» (!!!!!!!) να γίνει αυτή ταχύτερα!!!??? Σε ποιό ευνομούμενο κράτος εκδίδεται μια απόφαση και από τη στιγμή της έκδοσής της παρέρχονται μήνες ολόκληροι μέχρι την τυπική ενσωμάτωσή της σε έγγραφο το οποίο αποτελεί επίσημο δημόσιο έγγραφο, ώστε να μπορεί να χορηγηθεί αντίγραφό του στα εμπλεκόμενα μέρη? Και γιατί ο κάθε σοβαρός, λογικός και έντιμος, πλην δυστυχής πολίτης, μιας τέτοιας χώρας να μην θεωρήσει λογικά ότι το μεσολαβούν χρονικό διάστημα από την έκδοση και ανακοίνωση του διατακτικού μιας απόφασης μέχρι την ενσωμάτωση του σκεπτικού της (πραγματικά περιστατικά, αιτιολογικό και διατακτικό) σε δημόσιο έγγραφο δεν αξιοποιείται κακόβουλα από τους ενδιαφερόμενους προς επηρεασμό, μέσω σκοτεινών μονοπατιών παραδικαστικών κυκλωμάτων, του ύφους και του λεκτικού της απόφασης προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, δεδομένου ότι όπως γνωρίζουμε οι λεπτομέρειες σε τέτοια θέματα κάνουν τη διαφορά σε επίπεδο δευτεροβάθμιας κρίσης επί του ήδη πρωτοβαθμίως κριθέντος ζητήματος.
Τα ανωτέρω, βέβαια, είναι απλώς ενδεικτικά. Όλη η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών πρέπει να αναμορφωθεί και απλοποιηθεί, με την αξιοποίηση στο έπακρο των ψηφιακών τεχνολογιών.
SOS: Δικαιοσύνη χωρίς ταχύτητα στην απόδοση και χωρίς ευρύτατη και εύκολη προσβασιμότητα των πολιτών και των λειτουργών της και διαφάνεια στις διαδικασίες (μέσω των αναγκαίων αυτοματισμών ως προς τις διαδικαστικές/γραφειοκτατικές, πάντα, παραμέτρους) δεν υφίσταται. Και χωρίς δικαιοσύνη δεν υφίσταται κράτος δικαίου.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



Δεν υπάρχουν σχόλια »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού