Απαιτείται, καταρχήν, η βελτίωση της λειτουργίας της ίδιας της σελίδας του labs.opengov.gr.
1)
Πρώτα απ’όλα, έμαθα την ύπαρξη της πριν 10ημέρες και από τυχαίο περιστατικό.
Ενώ, είμαι ήδη γραμμένος στο «μητρικό» opengov.gr και ενημερώνομαι για τα εκεί θέματα, όπου και συμμετέχω περιστασιακά.
Στην συνέχεια, κάποιες ημέρες τώρα, από σύμπτωση άρχισε να καταφθάνει στο mail μου ενημέρωση και για το labs.opengov.gr, πιθανόν σαν εκ των υστέρων προέκταση της ενημέρωσης από το opengov.gr
2)
Μπαίνοντας εδώ είδα με έκπληξη οτι λειτουργεί ήδη από τα τέλη του 2009!
3)
Εγώ, αυτός που αναφέρει τα παραπάνω δλδ, είμαι εξαιρετικά δραστήριος χρήστης του Internet.
Και δεν είχα «μυρωδιά» οτι υπάρχει και το labs.opengov.gr. Αυτό και μόνο πρέπει να σας προβληματίσει έντονα.
4)
Επιτέλους, και μπράβο στον Πρωθυπουργό.
Είναι πολύ σημαντική η πρόθεση να συλλέγονται οι «διάσπαρτες» προτάσεις της κοινωνίας, είναι πράγματι αξιόλογες. Υπάρχουν πολλές, τις συναντούμε καθημερινά συζητώντας στον δρόμο, είτε από ανθρώπους σχετικούς με το αντικείμενο, είτε από ανθρώπους ακόμη και αγράμματους.
Εσείς, πως περιμένετε ότι θα τις συλλέξετε;
Από τους συμμετέχοντες εκείνους που είναι ήδη χωμένοι στο «σύστημα», και παρασκηνιακώς πληροφορούμενοι; Είναι, έτσι, η ίδια παλιά κατάσταση με την ενημέρωση για διάφορες εγκυκλίους μεταξύ «ημετέρων», και στο «παρά πέντε» για τους υπόλοιπους και αν τις μάθαιναν.
5)
Προτάσεις.
α. Πραγματική πολιτική βούληση
– για ύπαρξη ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής σε κοινότητες τύπου «labs.opengov.gr», και,
– για την πραγματική υλοποίηση, στην συνέχεια, των προκριθέντων προτάσεων.
Από την εμπειρία μου στον κρατικό τομέα, κάποτε, σε σημαντική θέση επί αρκετά χρόνια, η «πραγματική πολιτική βούληση» είναι το καταρχήν μυστικό για οποιαδήποτε πετυχημένη συνταγή, σε ότι και αν θέλετε να γίνει. Χωρίς αυτή, ακόμη και ο Αινστάιν ο ίδιος να κατεβάζει χρυσές προτάσεις και στην συνέχεια να ορίζονται προς υλοποίηση, παρόλαυτα δεν πρόκειται να γίνεται τίποτα.
β. Αναδιάταξη της σελίδας labs.opengov.gr ώστε ο χρήστης να έχει σαφή γνώση και πρόσβαση στα:
– τεκταινόμενα
– συζητούμενα
– προτεινόμενα
– ιστορικό των ανωτέρω.
Η σημερινή της δομή είναι αυτή μεν, αλλά δεν είναι σαφής.
Εννοώ την λειτουργικότητα του συνολικού interface της σελίδας. Δεν βοηθάει στην συγκεντρωτική/συνολική εικόνα.
Υπόψην ότι, για κάποιον που έχει μια ιδέα ή πρόταση, είναι πολύ σημαντικό να έχει συνολική αντίληψη των ιδεών και των υπολοίπων. Στην ζωή δεν υπάρχει, σχεδόν ποτέ, ιδέα από πλήρη παρθενογένεση και εντελώς πλήρης από μόνη της.
Το μυστικό για ένα συνεχές περιβάλλον καλών ιδεών είναι η ζύμωση μεταξύ τους.
γ. Υπο-σελίδα, κάτι σαν forum ας πούμε, στο οποίο να υπάρχει ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των χρηστών αλλά και των συντελεστών της σελίδας,
για θέματα που αφορούν την ίδια την σελίδα και δεν κατηγοριοποιούνται στα επιμέρους,
πχ όπως εγώ που τώρα είμαι αναγκασμένος να γράψω εδώ, μη υπάρχοντος σχετικού χώρου. Ίσως, θα προτιμούσα να μην είχα γράψει και τίποτα, όπως συνήθως καταλήγουμε να κάνουμε στην Ελληνική κοινωνία, αντί να υποστώ την ενδεχόμενη βάσανο τύπου: «δεν το είδες; εκεί το έχουμε».
Στην ενότητα «Κοινότητα», ως ήδη εγγεγραμμένος χρήστης, οδηγούμαι σε μια λίστα εικονιδίων χρηστών και τίποτα περισσότερο.
Σχόλιο από ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ — 25 Φεβρουαρίου, 2011 @ 2:01 μμ
Η τοποθέτησή σας είναι αξιόλογη και ουσιαστική . Η αναβάθμιση του labs.opengov.gr πιστεύω ότι θα πραγματοποιηθεί αν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημόσια και ιδιωτικά , οι καθημερινές και εβδομαδιάιες εφημερίδες ασχολήθουν σε επίπεδο ρεπορτάζ με τις 39 προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί σοτυς 3 κύκλους ( 3/2010 – 12/2010 ) . Επιπλέον με πρωτοβουλία της κυβέρνησης προτείνω να απευθύνει κάλεσμα το Ελληνικό Κοινοβούλιο στους εισηγητές των 39 προτάσεων ( 15 +15 + 9 ) των 3 κύκλων αυτού του αξιόλογου εγχειρήματος και να παρουσιάσουν αλγορίθμους , πλάνα , χρηματοοικονομικές μελέτες , προοπτικές , επιχειρήματα υλοποίησης και υιοθέτησης από τα Υπουργεία των προτάσεων .
Σχόλιο από ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ — 25 Φεβρουαρίου, 2011 @ 2:23 μμ
http://www.ictplus.gr/default.asp?pid=30&rID=13877&ct=3&la=1
Ζητείται integrator για να υλοποιήσει το «αυτονόητο» στην Πληροφορική. Ο απόηχος της Έκθεσης της Κομισσιόν για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και πως οι Τούρκοι γείτονές μας το υλοποίησαν (το «αυτονόητο»). Gunaydin benim kardeslerim σε άπταιστα τουρκικά
Προσκαλώ τα μέλη της κοινότητα opengov σε αυτή την ιστοσέλιδα του ICT PLUS