ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ



Αυγούστου 26, 2010

ΘΕΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Η ομάδα επινόησης του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου των καυσίμων καταθέτει στα πλαίσια Γ΄ Κύκλου της πρωτοβουλίας http://Labs.opengov.gr την ολοκληρωμένη πρόταση για την εγκατάσταση ενός ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των καυσίμων σ’ όλα τα στάδια διακίνησης. Η εφαρμογή του συστήματος δεν διαταράσσει την σημερινή λειτουργία, της διακίνησης, απλά παρεμβαίνει σε συγκεκριμένα στάδια, χωρίς να προσθέτει σύνθετες εργασίες ή έξοδα στους συμμετέχοντες στη διακίνηση. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος είναι σχετικά άμεσης λειτουργίας αφού απαιτείται ένα διάστημα 3-5 μήνες για την πλήρη εφαρμογή του. Η ωφέλεια του κράτους από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος έχει πολλές μορφές.
1ον Εισπρακτική διότι αυξάνει τα έσοδα του κράτους κατά το ποσό των παράνομων κερδών των λαθρεμπόρων το οποίο έχει κοστολογηθεί στο 1 δις ευρώ.
2ον Δημιουργεί αποσυμφόρηση στους μηχανισμούς ελέγχου αφού τους αποδεσμεύει πλέον από αυτήν την αρμοδιότητα.
3ον Ομαλοποιεί την διακίνηση των καυσίμων και επιβάλει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών.
Τέλος, είναι σημαντικό ότι η πρόταση μας έχει τη δυνατότητα της άμεσης εφαρμογής και της ταυτόχρονης επίλυσης της γραφειοκρατικής και δυσλειτουργικής συμπεριφοράς στον έλεγχο των καυσίμων. Επίσης καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρο υπό την παρούσα κοινωνικοοικονομική συγκυρία.

16 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Γεώργιος Κούμπης — 6 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 8:58 πμ

    Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, κυρίως για το μικρό σχετικά χρόνο εφαρμογής του και το ότι δεν δυσχεραίνει τη σημερινή λειτουργία. Με τα στατιστικά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί σχετικά με την «υπερκατανάλωση στην Αττική» του πετρελαίου θέρμανσης – όπου το χρησιμοποιούν από βάρκες μέχρι ταξί- μια τέτοια εφαρμογή θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

  2. Σχόλιο από Σφυρής Ευάγγελος — 20 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 3:04 μμ

    Το σύστημα είναι σίγουρα κάτι που χρειαζόμαστε σήμερα στη χώρα μας και ιδικά βάση της παρούσας κατάστασης. Η προσπάθεια που γίνεται για εξασφάλιση χρημάτων απαιτεί τέτοιες λύσεις.

  3. Σχόλιο από dimzamp — 20 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 10:24 μμ

    Η συγκεκριμένη πρόταση παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να σταματήσει η λαθρεμπορία του πετρελαίου αφού το όφελος για τα ταμεία του κρατους θα είναι τόσο μεγάλο.

  4. Σχόλιο από VagPap — 21 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 11:50 πμ

    Πολύ πρωτοποριακή ιδέα και κυρίως δίνει λύσεις στην ανεξέλεγκτη διακίνηση πετρελαίου. Τα οφέλη μπορεί να είναι πολλαπλά τόσο για το κράτος που θα επωφεληθεί από τον περιορισμό της λαθραίας διακίνησης αλλά και για τον πολίτη, καθώς ο έλεγχος στις διακινούμενες ποσότητες εξασφαλίζει την εγκυρότητα των παραλαβών. Ελπίζω να δούμε σύντομα να υλοποιείται μια τέτοια διαδικασία.

  5. Σχόλιο από Stavros — 21 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 2:42 μμ

    Η λογιστική παρακολούθηση ποσοτήτων καυσίμων που μπαίνουν και βγαίνουν στην αγορά είναι πολύ πρωτότυπη ιδέα και η ηλεκτρονική εφαρμογή πιστεύω ότι θα έχει καλό αποτέλεσμα. Με πρώτη ματιά φαίνεται ότι θα πλήξει σοβαρά την λαθρεμπορία

  6. Σχόλιο από giwrgos and — 21 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 3:55 μμ

    Η προσεκτική μελέτη του προτεινόμενου ηλεκτρονικού συστήματος το οποίο συνδέει τις ποσότητες και τις παρακολουθεί από την αρχή μέχρι την κατανάλωση σου δίνει την αίσθηση ότι είναι ολοκληρωμένο σύστημα έτοιμο για εφαρμογή. Η εφαρμογή όπως παρουσιάζεται θα πρέπει να είναι πραγματικός εφιάλτης για τους λαθρέμπορους.

  7. Σχόλιο από giorgos — 21 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 4:05 μμ

    Εχω παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια πολλές προτάσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όμως όλες αναφερόντουσαν σε επιμέρους λύσεις χωρίς όμως να επιτυγχάνεται κάποιο σοβαρό αποτέλεσμα στην λαθρεμπορία η προτεινόμενη λύση έχει όλα τα στοιχεία να μπει φραγμός στην λαθρεμπορία διότι κλείνει όλες τις πιθανές πύλες εκροής λαθραίου καυσίμου.

  8. Σχόλιο από alex — 21 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 4:09 μμ

    5) Με προσεκτική ανάγνωση διαπίστωσα τρία πράγματα που καθιστούν την πρόταση σοβαρή. Α) Την online σύνδεση στην έκδοση του δελτίου αποστολής.
    Β)Στην καθιέρωση αριθμού εισόδου στα δελτία αποστολής.
    Γ)Τηλεφωνική διασταύρωση μέσω του αριθμού εισόδου του δελτίου αποστολής.
    Τα παραπάνω συνιστούν σοβαρό και ασφαλή σύστημα στην αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας

  9. Σχόλιο από kelly — 21 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 4:14 μμ

    Η χρησιμοποίηση ηλεκτρονικού big brother σε όλα τα στάδια με ηλεκτρονική λογιστική καρτέλα ποσοτήτων και διασταύρωση με τηλεφωνική σύνδεση με αριθμό ταυτότητας κάθε δελτίου και αποστολής πιστεύω ότι είναι η τέλεια διασφάλιση για να αποφύγουμε την λαθρεμπορία.

  10. Σχόλιο από Vana — 21 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 4:50 μμ

    H lathremporia gia na exoudeterwthei prepei na efarmostei ilektroniko sistima parakolouthiseis. To sistima pou proteinetai prepei na antapokrinetai stis apaitiseis enos toso sovarou egxirimatos. Kali epitixia.

  11. Σχόλιο από Souc. Vagelis — 21 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 5:31 μμ

    Η λαθρεμπορία των καυσίμων σαν απώλεια χρημάτων για το ελληνικό δημόσιο είναι τεράστια. Ένα σύστημα ηλεκτρονικό θα μπορούσε να αποκλείσει τους λαθρέμπορους από την αγορά. Το προτεινόμενο σύστημα φαίνεται ότι καλύπτει αυτή την ανάγκη

  12. Σχόλιο από Thanos Chatzitsakos — 23 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 5:19 μμ

    Πιστεύω πως πρόκειται για μία πρόταση που μας ενδιαφέρει όλους απ’ την στιγμή που: από κάθε τσέπη, ένα Άλφα ποσό πάει σε καύσιμα. Κατ εμέ, ένα τέτοιο σύστημα θα έπρεπε ήδη να είναι σε εφαρμογή, πέραν της γραφειοκρατικής αποσυμφόρησης, κατά κύριο λόγο: για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου! Μιας και σε θεωρητική βάση φαίνετε τόσο ορθά δομημένη, αξίζει την προσπάθεια υλοποίησης, και ειδικότερα αν τα αποτελέσματα επηρεάσουν –οσοδήποτε μπορέσουν- και την τιμή αγοράς των καυσίμων προς τους πολίτες.

  13. Σχόλιο από χρήστης — 23 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 8:48 μμ

    H lathremporia gia na exoudeterwthei prepei na efarmosthei hlektroniko systhma parakolout8hshs. To systhma pou proteinetai prepei na antapokrinetai stis apaithseis enos toso sovarou efxeirhmatos. Kalh epityxia.

  14. Σχόλιο από Anazarieth — 24 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 10:38 πμ

    Επιστημονικά το προτεινόμενο σύστημα θεωρώ ότι είναι εφικτό στην εφαρμογή του. Ελπίζω κάποτε να λειτουργήσει και να εξουδετερώσει τη λαθρεμπορία.

  15. Σχόλιο από χρήστης — 24 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 12:06 μμ

    Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέροντα τη πρόταση αυτή. Πιστεύω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση για την πάταξη της λαθρεμπορίας. Καλή επιτυχία

  16. Σχόλιο από Haniotis Kostantinos — 12 Δεκεμβρίου, 2010 @ 2:30 μμ

    Το σύστημα είναι απολύτως εφικτό, ίσως όχι σε 3 μήνες, αλλά πάντως σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Από τεχνολογικής πλευράς υπάρχει εμπειρία και διαθεσιμότητα πόρων στην χώρα μας, και μάλιστα σε πολύ καλό επίπεδο. Είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού