Γενικό μητρώο επιχειρήσεων



Αυγούστου 20, 2010

Για την υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρησης των στοιχείων των επιχειρήσεων προτείνεται να δημιουργηθεί κεντρικό πληροφοριακό σύστημα καταγραφής όλων των επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι δόκιμο να παρακολουθείται από το υπουργείο ανάπτυξης και σε αυτό θα έχουν την υποχρέωση να εγγραφούν (ή θα εγγράφονται αυτόματα) όλες οι επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να αντλεί στοιχεία από τα επιμελητήρια και από το taxisnet με διαλειτουργικότητα έτσι ώστε να διαθέτει στοιχεία οικονομικής και διοικητικής κατάστασης των επιχειρήσεων. Μέρος των δεδομένων τα οποία δεν είναι απόρρητα, όπως οικονομικές καταστάσεις κλπ θα μπορεί να είναι διαθέσιμα και στο ευρύ κοινό στα πλαίσια της προσπάθειας δημοσιοποίησης στοιχείων που πραγματοποιείται. Επιπλέον τα στοιχεία αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται με διαλειτουργικότητα από άλλα πληροφοριακά συστήματα όπως τα συστήματα υποβολής επενδυτικών προτάσεων για επιχορήγηση έτσι ώστε να είναι δυνατός ο αυτόματος έλεγχος των στοιχείων των επιχειρήσεων από τις υπηρεσίες που αξιολογούν τις προτάσεις.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



2 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από mangion — 5 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 9:00 πμ

    Αναμφίβολα η ύπαρξη ενός Μητρώου Επιχειρήσεων αποτελεί θετικό βήμα. Στην ουσία βάση του θα πρέπει να αποτελούν τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν για κάθε επιχείρηση στην γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

    Με βάση τα ήδη τηρούμενα στοιχεία στο κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα, ο κάθε φορέας κατά περίπτωση (π.χ. ένα Επιμελητήριο) σε άλλα υποσυστήματα θα ήταν ήταν δυνατό να προσθέσει δικά του πεδία τα οποία φορούν αποκλειστικά αυτόν. Φυσικά όλα αυτά μέσω www, όπου ανάλογα με το επίπεδο άδειας πρόσβασης ο κάθενας θα βλέπει ή θα μπορεί να τροποιεί ότι «πρέπει».

    Λοιπές δυνατότητες όπως π.χ. ειδοποιήσεις ή newsletters (της ΓΓΠΣ ή των Επιμελητηρίων ή Συνδέσμων) που αφορούν την κάθε επιχείρηση ή κατηγορία επιχείρησης είναι εύκολο να συμπεριληφθούν.

    Θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και ειδοποιήσεις για δημόσιους διαγωνισμούς κλπ (υπόψη ότι «αντίστοιχο» έργο βρίσκεται στην διαδικασία συμβασιοποίησης από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου του ΥΠΟΙΑΝ «Μητρώο προμηθευτών»).

  2. Σχόλιο από Ioannis Georgizas — 9 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 9:51 πμ

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
    Θα ήθελα να διευκρινήσω ότι το συγκεκριμένο σύστημα θα περιέχει στοιχεία που θα μπορούν να διοχετεύονται προς τον πολίτη και τους διάφορους φορείς. Επιπλέον θα είναι χρήσιμο στις υπηρεσίες αξιολόγησης επενδυτικών προγραμμάτων είτε αυτές είναι δημόσιες είτε ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης (ΕΟΜΜΕΧ, Τρπαπεζες κλπ) ώστε, σε ασφαλές περιβάλλον, να έχουν τη δυνατότητα κυρίως με διαλειτουργικότητα με τυχόν δικά τους πληροφοριακά συστήματα, να ελέγχουν τα στοιχεία των επιχειρήσεων δίχως τη χρήση εντύπων, οικονομικών καταστάσεων κλπ. Το σύστημα δε στοχεύει κατ αρχήν στη δημιουργία μητρώου προμηθευτών του ευρύτερου δημοσίου τομέα αν και θα μπορούσε να ανταλλάσει στοιχεία με τέτοιου είδους πληροφοριακό σύστημα.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού