ONLINE Σύστημα Φορολογικής Διαχείρισης για Ελεύθερους Επαγγελματίες



Αυγούστου 3, 2010

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες γίνονται κατά καιρούς στόχος κριτικής για τα φορολογικά τους θέματα, την ορθή τήρηση των σχετικών κανόνων κλπ.
Αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν το κράτος βοηθήσει στην μηχανοργάνωση,
σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμη και η ίδια η τιμολόγηση υπηρεσίων να γίνεται πιο εύκολα ηλεκτρονικά ΜΕΣΩ εφορίας, από ό,τι με τους παραδοσιακούς τρόπους.

Εάν το φορολογικό περιβάλλον είναι σαφώς διατυπωμένο, τότε θα μπορούσε να υπάρχει μια ηλεκτρονική υπηρεσία στο Διαδίκτυο, ώστε η πληροφορία να μοιράζεται μεταξύ των επαγγελματιών και του κράτους αυτόματα. Το κράτος και οι πολίτες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν πολύ χρόνο και να αποφεύγονται τα λάθη και οι χρονοβόρες διαδικασίες που αφορούν σε μετακίνηση χαρτιού, ηλεκτρονικών μέσων κλπ. Η ΓΓΠΣ ή εφορία θα παρέχει την υπηρεσία δωρεάν δεδομένου ότι μειώνονται τα έξοδα λειτουργίας της.

Αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει ειδικά νέους επαγγελματίες, σε πολλούς κλάδους.

5 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Φώτης Γεωργάτος — 3 Αυγούστου, 2010 @ 8:17 μμ

    Συμπληρωματικά, ας σημειωθεί ότι μία τέτοια υπηρεσία μπορεί να κάνει ελκυστική την ελληνική εφορία στους κατοίκους του εξωτερικού, ειδικά της Ευρώπης, ώστε να την χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους με ελληνικές εταιρείες και ως εκ τούτου να καταβάλλουν τον σχετικό φόρο στην Ελλάδα, όταν οι συναλλαγές έχουν την φύση που το επιτρέπουν.

    Σε συνδιασμό με υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, η υπηρεσία θα επιτρέψει σε ειδικευμένους επιστήμονες ομογενείς να συμβάλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της χώρας, να συνεργαστούν απρόσκοπτα με ελληνικές εταιρείες χωρίς περιττά λογιστικά έξοδα και να υποστηρίξει την, αυτήν την στιγμή δοκιμαζόμενη, σχέση μεταξύ ομογενών και ελληνικής πολιτείας.

    Κατά κύριο λόγο θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη όλων των πολιτών στην διαδικασία που λέγεται φορολογικός έλεγχος, η οποία έχει δεχθεί σοβαρές πληγές από την άφρονη και καταχρηστική συμπεριφορά κρατικών λειτουργών.

  2. Σχόλιο από ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΣ — 12 Αυγούστου, 2010 @ 11:22 πμ

    Ως νέος ελεύθερος επαγγελματίας συμφωνώ και με τους δύο προ…»γραψαντες»!
    Είναι σημαντικό η πολιτεία να παρέχει ένα τέτοιο σύστημα.

    θα μπορεί το σύστημα να βγάζει κατ” ευθείαν περιοδική και συγκεντρωτική ΦΠΑ, λιστα πελατών-προμηθευτών, περαίωση κλπ. άμεσα, γρήγορα και αξιόπιστα. Έτσι θα μηδενίζεται η μεταξύ ανθρώπων συναλλαγή και… όλα τα παρελκόμενά της!!! αφού ο επαγγελματίας δεν θα χρειάζεται λογιστή (που τυχών τα έχει κάνει «πλακάκια» με εφοριακούς, αλλά ούτε «χάρες» από τους ίδιους τους εφοριακούς! Και σταδιακά το κράτος θα μπορεί να μειώνει το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να εξοικονομεί πόρους για ανάπτυξη ή ότι άλλο απαιτεί η χρονική στιγμή.

  3. Σχόλιο από Χρήστος Γεωργακόπουλος — 4 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 5:06 μμ

    Γιατί αυτή η πρόταση δεν εμφανίζει συμβολάκια «+» και «-» να ρίξω 10 ψήφους; Αν σκεφτούμε τους ρυθμούς εξέλιξης του ελληνικού κράτους τα τελευταία 30 χρόνια, η συγκεκριμένη πρόταση θα υλοποιηθεί σε 1000.
    Σε άλλα 1000 θα μπορούσε να δένει και με τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να γίνονται από εκεί και οι πληρωμές. Και σε άλλα 1000 θα μπορούσε να επεκταθεί και στα φυσικά πρόσωπα. Τι κρίμα που δεν θα ζω για να δώ ούτε το 1/10^256 από αυτά…

  4. Σχόλιο από ΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ — 9 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 1:34 πμ

    Υπήρξε ένα τεχνικό θέμα που απέτρεπε την ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης, το οποίο πλέον επιλύθηκε (και εύγε στην Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης, γιατί ανταποκρίθηκε απολύτως άμεσα.

    Όσον αφορά τις προδιαγραφές της τεχνικής πρότασης αυτής, παραπέμπω στην εξής λίστα παραλλαγμένη από το
    http://blog.robbsnet.com/2010/02/comparison-of-online-invoicing-systems.html
    * Mainly an invoicing system for services. Customer order entry, ordering from subcontractors and payment reminders might be added benefits.
    * Affordable price for a home-based business.
    * Multiple languages. We ship internationally, so we need to define the language the customer prefers.
    * Multiple currencies. See multiple languages above.
    * Line discounts, that is, the ability to define a discount for each line of the invoice. This is important when invoicing other companies (being the subcontractee) rather than end consumers.
    * Line tax rates, that is, the ability to assign a different sales tax rate to each line, article or service group. (eg. IT education)
    * Output invoice in PDF format, for e-mailing and storing. A LEGAL ELECTRONIC INVOICE. VERY IMPORTANT.
    * Customer database, that is, the ability to enter customers and select them when invoicing rather than entering the entire address for each invoice. ADD THE KEYWORD «AFM» HERE.
    * Product database, that is, the ability to enter products and select them when invoicing rather than entering the entire item description for each invoice. # May be relevant for Value Added Resellers/VARs?
    * The ability to import customers and products from current databases.

    Ακόμη και χωρίς την βάση προϊόντων (που κατά την γνώμη μου απαιτεί σύστημα αποθήκης και πλέον αφορά πληροφορία που μάλλον δεν ανήκει σε φορολογικό σύστημα) είναι απίστευτο το πόσους φορολογούμενους
    μπορεί να εξυπηρετήσει μια τέτοια εφαρμογή αλλά ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ.

    Επίσης, μία κρίσιμη προσθήκη: για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές απαιτείται μία προσαρμογή με το σύστημα VIES. Αφήνω στην φαντασία του αναγνώστη την διαφορά στο τώρα με το μετά, με μία τέτοια δυνατότητα υλοποιημένη. Εάν θέλουμε πραγματική οικονομική ανάπτυξη, χρειάζεται εξωστρέφεια. Και η εξωστρέφεια πρέπει να ξεκινήσει από το κράτος.
    Οι πολίτες θα ακολουθήσουν.

    Καλή επιτυχία σε όλες τις προτάσεις.

  5. Σχόλιο από Γεωργάτος Φώτης — 22 Δεκεμβρίου, 2010 @ 4:55 μμ

    Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε:
    «Η Εφορία δεν καταβάλλει τις διαπιστωμένες επιστροφές φόρου σε ελεύθερους επαγγελματίες»
    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231071937

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού