ανάρτηση στο διαδίκτυο κυρήξεων αναδασωτέων εκτάσεων και πράξεων χαρακτηρισμού



Ιουλίου 13, 2010

Η πρόταση αφορά την ανάρτηση στο διαδίκτυο υποχρεωτικά όλων των αποφάσεων (ΦΕΚ) κύρηξης αναδασωτέων εκτάσεων ή και πράξεων χαρακτηρισμού, απο την Δασική Υπηρεσία που τις συντάσσει και ειδικότερα από τα τμηματα Δασικών χαρτογραφήσεων των Δ/νσεων δασών των Νομών της χώρας. Τα τμηματα έχουν το προσωπικό και την τεχνογνωσία που απαιτείται για κάτι τέτοιο.

Δεν προκειται καν για κάτι καινούργιο.
Υπάρχει ήδη ομάδα εθελοντών – ευασθητοποιημένων πολιτών που κάνει αυτήν την δουλεία για τις αναδασωτέες εκτάσεις. Δείτε το πολύ καλό:

http://tilaphos-reforest.blogspot.com/

Επιπλεόν υπάρχει το portal, του ΟΚΧΕ (οργανισμού κτηματολογίου και χαρτογραφήσεων Ελλάδος που θα μπορούσε να παρέχει το ψηφιακό υπόβαθρο, (αεροφωτογραφίες), μέσω εφαρμογών WEB. Πάνω σε αυτό θα απεικονίζονται οι οριογραμμές των αναδασωτέων ή και πράξεων χαρακτηρισμού. Σήμερα μπορεί κανείς να δεί στο portal πορταλ του OKXE τις αεροφωτογραφίες χωρίς καμμιά πληροφορία επάνω. Μήπως είναι καιρός να αξιοποιηθούν?
Το portal του Εθνικού τυπογραφείου, θα μπορούσε να παρέχει τα ΦΕΚ (υπάρχουν Pdf)

Σε τι αποσκοπεί η πρόταση.
1) Σήμερα οι κυρήξεις αναδασωτέων εκτάσεων μετά από πυρκαγια ή γενικότερα οποιαδήποτε άλλη καταστροφή (είναι κοινό μυστικό) ότι μένουν στα συρτάρια των Υπηρεσιών και δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Ετσι μπορεί να εμφανίζεται μετά από μιά μεγάλη καταστροφή π.χ. ο πρωθυπουργός και να λεει ότι ¨η έκταση κυρήσσεται αναδασωτέα».Αυτό ούτε κοστίζει τίποτα ούτε και σημαίνει τίποτα. (Τουλάχιστον για όσους δεν θέλουν να κρύβονται πίσω απο το δάκτυλο τους).
Αν υλοποιηθεί η πρόταση τα πάντα θα βγούν στο φώς. Θα ξέρουμε αν το οικόπεδο ή το σπίτι που πρόκειται να αγοράσουμε βρίσκεται σε αναδασωτέα περιοχή. Θα ξέρουμε αν υπάρχουν αλητήριοι που «τα πήραν» για να εξαιρέσουν το καμμένο δάσος δίπλα στο χωριό μας, προκειμένου να «αξιοποιηθεί». Θα ξέρουμε αν κάποιοι έκαναν λάθος και κύρηξαν αναδασωτέο το χωράφι μας, ή απλά αν βαρέθηκαν να χαρτογραφήσουν όλη την έκταση. Θα ξέρουν όλοι.
Ετσι θα μπορεί να ασκηθεί κοινωνικός έλεγχος από θιγόμενους ή απλά περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες.
2) Αν στο portal προστεθούν και οι πράξεις χαρακτηρισμού τότε απλούστατα μπορεί με νόμο να συντομευθεί το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην έκδοση και την τελεσιδικία πραξεων χαρακτηρισμού (Είναι οι αποφάσεις που χαρακτηρίζουν μιά έκταση σαν δασική ή όχι- ένας μήνας από την δημοσίευση σε εφημερίδα ενός συνοπτικού κειμένου- που συνήθως δεν διαβάζει κανένας)
Ετσι θα εξοικονομηθούν πόροι για το δημοσιο (δημοσιευσεις) και θα συντομευθούν οι διαδικασίες για την έκδοση βεβαίωσης τελεσιδικίας (ένας μήνας αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις) που χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε περίπτωση υλοποίησης επένδυσης σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλεως.
Φυσικά παράλληλα υπάρχει και το θέμα της διαφάνειας στις συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο και της καταπολέμησης της διαφθοράς. (Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν για τις αναδασωτέες νωρίτερα).
Τα εργαλεία υπάρχουν ήδη. Το δημόσιο πότε θα τα αξιοποιήσει?
Οι άνθρωποι στο τηλαφος το κάνουν δωρέαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού