Μηχανισμός εξ αποστάσεως πληρωμής κλήσεων/προστίμων της τροχαίας



Ιουλίου 5, 2010

Η διαδικασία πληρωμής προστίμων στην τροχαία για διάφορες παραβάσεις του ΚΟΚ είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα και αδιαφανής διαδικασία που έχει σαν αποτέλεσμα πολλά πρόστιμα να μην πληρώνονται/εισπράττονται, να χάνονται εργατοώρες τόσο από τους υπαλλήλους της τροχαίας όσο και από τους παραβάτες, και τελικά να μην υπάρχουν απτές αποδείξεις για τη ροή εργασιών και την εκάστοτε κατάσταση που απαιτεί μια τέτοια διαδικασία.
Η πρόταση αυτή έχει σα σκοπό να απλοποιήσει τις διαδικασίες αυτές, εισφέροντας διαφάνεια και μειώνοντας το γραφειοκρατικό μέρος που σπαταλά ανθρώπινους πόρους.

Ο παραβάτης με βάση το απόκομμα της κλήσης θα επισκέπτεται το αντίστοιχο portal που θα υπάρχει για το σκοπό αυτό, θα κάνει αναζήτηση με βάση κάποια στοιχεία που αναγράφονται στην κλήση (π.χ. α/α κλήσης, ημερομηνία, αριθμό πινακίδας) και το portal θα του δείχνει δυναμικά το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει. Στη συνέχεια θα μπορεί να το πληρώνει με πιστωτική κάρτα, και να δίνει τα στοιχεία για να του σταλεί η απόδειξη πληρωμής καθώς και οι πινακίδες σε περίπτωση που έχουν αφαιρεθεί. Τα έξοδα αποστολής μπορούν να επιβαρύνουν τον παραβάτη είτε να «περικλείονται» μελλοντικά στο ποσό της παράβασης.

Η διαδικασία της εισαγωγής των κλήσεων στο σύστημα θα γίνεται καθημερινά από ειδική υπηρεσία της τροχαίας. Το σύστημα μεταξύ άλλων θα διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα του παραβάτη δεδομένου ότι δεν θα χρειάζεται να φαίνονται πουθενά. Επίσης, θα καθιστά αδύνατη τη διαγραφή της κλήσης για οποιοδήποτε λόγο, θα βγάζει στατιστικά και δείκτες για δευτερογενή επεξεργασία, αλλά θα επιτρέπει και τη διασύνδεση με τα συτήματα της ΓΓΠΣ για μεταβίβαση των πόσων στα εκκαθαριστικά σημειώματα των παραβατών. Τέλος, θα υπάρχει η δυνατότητα για συγκεκριμένους «συχνούς» παραβάτες (π.χ. επαγγελματικές ομάδες – αυτοκινητιστές), να έχουν «λογαριασμό» στο σύστημα που θα επιτρέπει πρόσθετες υπηρεσίες / διευκολύνσεις αλλά και μια πιο προσωποποιημένη επαφή (π.χ. υπενθυμήσεις μέσω mail / SMS για την έγκαιρη πληρωμή των κλήσεων).

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από Nektarios Vourtsis — 25 Νοεμβρίου, 2010 @ 10:46 πμ

    Θέλω να προτείνω την ψηφιακή καταγραφή των παραβάσεων στάθμευσης και παραβάσεων Κ.Ο.Κ από την δημοτική αστυνομία όλων των δήμων και από την τροχαία που ανήκει στα όρια αυτών των δήμων.
    Με αυτό τον τρόπο εάν η διαδικασία σχεδιαστεί με στόχο να εφαρμόζεται με ίδιες προδιαγραφές μέσα τουλάχιστον στα όρια μιας περιφέρειας, μπορούν οι κλήσεις να βεβαιώνονται άμεσα σαν έσοδα των δήμων μέσα στα προγράμματα λογιστικής διαχείρισης τους χωρίς να απαιτούνται τόσες ώρες εργασίας για την μετατροπή των απλών χειρόγραφων κλήσεων σε ψηφιακή πληροφορία μαζί με τα λάθη που συνεπάγεται η ανθρώπινη παρέμβαση.
    Ακολούθως ο πολίτης θα μπορεί άμεσα να προχωρήσει σε εξόφληση στα ταμεία των δήμων τα οποία φυσικά πρέπει και αυτά να σχεδιαστούν να δέχονται αυτόματες συναλλαγές μέσω ασφαλών εφαρμογών πληρωμής στο internet.
    Ίσως οι δήμοι και οι περιφέρειες να πρέπει να σχεδιάσουν μια κοινή πύλη ασφαλών συναλλαγών του πολίτη προς εξόφληση όλων των οφειλών του, κάτι τέτοιο θα απαλλάξει τον πολίτη από την άσκοπη προσέλευση σε δημόσιες υπηρεσίες και φυσικά αποτελεί το επιστέγασμα κάθε προσπάθειας ψηφιακής εξυπηρέτησης του πολίτη.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού