Εισαγωγή του μοναδιαίου Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ)



Ιουλίου 4, 2010

Προτείνεται η εισαγωγή ενός μοναδιαίου «αριθμού μητρώου ακινήτων» (ΑΜΑ) που θα ταυτοποιεί μονοσήμαντα κάθε ακίνητο και θα διευκολύνει την πρόσβαση (από όσους έχουν αρμοδιότητα και νομικό δικαίωμα) σε στοιχεία του ακινήτου που βρίσκονται σήμερα σε Εφορία, Πολεοδομία, Υποθηκοφυλακεία και ΔΕΗ.

Τα οφέλη είναι μεταξύ άλλων: η μείωση του χρόνου ελέγχου τίτλων, η μείωση φοροαποφυγής στα ενοίκια και τις μεταβιβάσεις, η απλούστευση των Ε1/Ε2/Ε9 καθώς και η δυνατότητα χρήσης πληροφοριών για νέες γεωγραφικές υπηρεσίες.

Επίσης διασφαλίζεται πλήρως η τήρηση της εμπιστευτικότητας των ιδιωτικών δεδομένων και δεν επηρεάζονται οι υπάρχουσες αρμοδιότητες των υπουργείων.
Η εισαγωγή του ΑΜΑ επιτρέπει την εύκολη συσχέτιση και άντληση στοιχείων χωρίς μεγάλες αλλαγές στις υπάρχουσες διαδικασίες και βάσεις δεδομένων (όπου αυτές υπάρχουν).

Αναλυτικά η πρόταση εξηγείται παρακάτω


OpenGovGr : Εισαγωγή Αριθμού Μητρώου Ακινήτων

1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από Βασίλης Πρεβελάκης — 7 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 4:42 μμ

    Νομίζω ότι το ΑΜΑ υπάρχει και περιλαμβάνεται στα χαρτάκια του ΕΤΑΚ που στελνει η ΓΓΠΣ.

    Μάλιστα αυτό το νούμερο πρέπει να αναφέρεται σε κάθε τροποποίηση μέσω Ε9.

    Τώρα για τα υπόλοιπα π.χ. σύνδεση ΑΜΑ με λογαριασμό ΔΕΗ, ποιός σας είπε ότι υπάρχει 1:1 αντιστοιχία ακινήτων με μετρητές ΔΕΗ. Π.χ. αμα έχεις 2 διαμερίσματα στο ίδιο κτήριο στο όνομά σου η ΔΕΗ θέλει να σου βάλει κοινό το ρολόι ώστε να σου στέλνει ένα λογαριασμό για τα δύο διαμερίσματα (ώστε να μην μπορείς να επιμερίζεις την κατανάλωση (και συνεπώς τα επιδοτούμενα KWh) στους 2 λογαριασμούς.

    Όσο για την κατάργηση του Ε2 (θα προκύπτει λέει το ενοίκιο από το συμβόλαιο) – νομίζετε ότι η τιμή που αναφέρεται στο συμβόλαιο έχει κάποια σχέση με την τρέχουσα; Π.χ. σε συμβόλαιο επαγγελματικής στέγης (που έχει διάρκεια άνω της 12ετίας), υπάρχει τρόπος να υπολογίσεις το ενοικιο βασιζόμενος στην τιμή συμβολαίου μετα από 10ετή μίσθωση;

    Περιορισμός φοροαποφυγής

    Η χρήση της ΔΕΗ σαν φοροεισπράκτορα – χαφιε του δημοσίου έχει ημ/νια λήξεως η οποία μάλιστα έχει παρέλθει. (α) μην σπρώχνετε τους καταναλωτές στις ιδιωτικές εταιρίες και (β) μην φορτώνετε τις εταιρίες παραγωγής – διανομής ρεύματος με βλακο-γραφιοκρατικές διαδικασίες. Ειναι πανεύκολο να κανονίσεις ώστε να έχεις μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος γιατί το σύστημα διανομής ηλ. ρεύματος δεν έχει σχεδιαστεί για την εφορία.

    Όσον αφορά τον <> υπάρχει κάτι καλύτερο. Την κατάργηση των συμβολαιογραφικών πράξεων που εχουν σχέση με αγοραπωλησίες – μεταβιβασεις ακίνητων. Νομίζω ότι το έχει ήδη προτείνει
    ο κ. Στέφανος Μάνος, αλλά δεν μπορεσα να βρω καποια αναφορά). Άμα έχουμε το ΑΜΑ και θέλουμε να πουλήσουμε το ακίνητο απλά πάμε στην κατάλληλη ιστοσελίδα (π.χ. της τράπεζας μας) και κάνουμε την πραξη on-line πληρώνοντας και τους απαιτούμενους φόρους. Τέρμα στις προμήθειες νομικών και συμβολαιογράφων που τουλάχιστον για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες εντός σχεδίου πόλεως απλά αντιγράφουν το παλιό συμβόλαιο και χρεώνουν το 2% της αξίας!!!!! Ο ορισμός της αργομισθίας.

    Συμπερασματικά ο ΑΜΑ είναι τόσο καλή ιδέα ώστε ήδη έχουμε 2-3 μοναδικούς κωδικούς για κάθε ακίνητο :-)

    Το θεμα είναι η αξιοποίηση του ΑΜΑ ώστε να γίνει η ζωή μας ευκολότερη – φτηνότερη.

    ΒΠ

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού