Αυτόματο Σύστημα Αναζήτησης Δικαιολογητικών (ΑΣΑΔ)



Ιουνίου 25, 2010

Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών είναι μια σπουδαία διαδικασία που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αρκετό χρόνο πριν λειτουργήσει( μερικώς), για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Μέχρι τώρα, αν δεν κάνω λάθος, η διαδικασία διεκπεραιώνεται κυρίως μέσω fax.
Πιστεύω πως αυτός ο τρόπος είναι χρονοβόρος και δύσχρηστος. Επειδή η πρακτική της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών στην πράξη δεν έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και ταυτόχρονα οι Υπηρεσίες του Δημοσίου (σχεδόν όλες) διαθέτουν πρόσβαση στο Internet, προτείνω:
Να δημιουργηθεί ένα Αυτόματο Σύστημα Αναζήτησης Δικαιολογητικών (ΑΣΑΔ) Web-based στο οποίο οι χρήστες (Δημόσιες Υπηρεσίες) πιστοποιημένα θα συνδέονται και θα ανταλλάσουν αιτήματα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Δύο πράγματα μπορούν να διεκπεραιωθούν πολύ εύκολα. 1) Η αναζήτηση των αρμόδιων υπηρεσιών και 2) τα αιτήματα με τυποποιημένες εκφράσεις (ίδιες για όλους). Η αποστολή του εγγράφου – δικαιολογητικού μπορεί μέσω αυτού του συστήματος να επιδοθεί πιστοποιημένα ως έγγραφο, αποτέλεσμα σάρωσης (scanning) είτε ως τυποποιημένης απάντησης. Φυσικά μπορεί να αποσταλεί και μέσω fax ή ταχυδρομείο ανάλογα με τον τύπο του εγγράφου.
Η επιτυχία ενός τέτοιου συστήματος, προϋποθέτει υπουργική απόφαση ή νομοθετική ρύθμιση ως προς την πιστοποίηση, την υποχρεωτική εφαρμογή του και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Εκτός από την διευκόλυνση των διαδικασιών θα αποτελέσει και ένα εργαλείο που θα αποτυπώνει (στατιστικά) την διεκπεραίωση των αιτημάτων σε διάφορα επίπεδα, εθνικό, ανά φορέα κ.λπ.
Επειδή απ’ αυτό το βήμα, δεν έχει νόημα να περιγράψω με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ένα τέτοιο σύστημα αλλά η κεντρική ιδέα έχει σημασία, θα παραπέμψω κάθε ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί για ένα παρόμοιο που λειτουργεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ονομάζεται Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά (IMI, Internal Market Information System) στη Διεύθυνση http://ec.europa.eu/internal_market/imi-net/index_el.html.

1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από Γιώργος Μπιρμπίλης — 5 Ιουλίου, 2010 @ 4:39 μμ

    Ένα online repository πιστοποιητικών/δικαιολογητικών του πολίτη (με κατάλληλο έλεγχο πρόσβασης στο κάθε έγγραφο ανάλογα με το είδος του [που ορίζει άλλη εμπιστευτικότητα προσωπικών δεδομένων]) θα ήταν το ιδανικό.

    Θα μπορούσε έτσι κάποιος επαγγελματίας ακόμη και να παραπέμπει τους πελάτες του να δούν τα πιστοποιημένα αντίγραφα πτυχίων του (ως εικόνες ή/και PDF) online (θα μαρκάρονταν με κατάλληλο ορατό υδατογράφημα στο πλάτος όλης της σελίδας αυτόματα από το server για να μην μπορούν να ανατυπωθούν).

    Θα πήγαινες στα ΚΕΠ τα αυθεντικά, θα τα πέρναγαν στο repository ορίζοντας το είδος της πληροφορίας και θα σου δίναν μια βεβαίωση με τον κωδικό αριθμό του εγγράφου (με barcode επίσης τυπωμένο εκεί για εύκολο σκανάρισμα του κωδικού σε μια υπηρεσία για εύρεση του εγγράφου)

    θέλει μια οντολογία εκεί να οριστεί για τα είδη των δικαιολογητικών και την πρόσβαση που επιτρέπεται σε αυτά και από ποιούς οργανισμούς του δημοσίου (εννοείται από πιστοποιημένους υπαλλήλους)

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού