Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο



Ιουνίου 10, 2010

Είναι μια εφαρμογή που τη χρειάζονται όλοι. Την έχω αναπτύξει σε VB και την προχωράω σε opensource/web. Διαχειρίζεται και έγγραφα οποιασδήποτε ηλεκτρονικής μορφής. Στον Δήμο τρέχει ήδη σε web. Ένα πρωτόκολλο για όλες τις υπηρεσίες…

5 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από dsouflas — 19 Ιουνίου, 2010 @ 11:52 πμ

    Είναι μία εφαρμογή που χρειάζεται κάθε δημόσια υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες εμπορικές λύσεις που καλύπτουν κάποιες ανάγκες, αλλά έχουν σχετικά υψηλό κόστος κτήσης/συντήρησης και δεν έχουν ενιαία διεπαφή σε κάθε δημόσια υπηρεσία.
    Σε επόμενη φάση, η εφαρμογή ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου είναι απαραίτητο να διασυνδεθεί και με εφαρμογή ηλεκτρονικής διακίνησης και διαχείρισης εγγράφων (document management) καθώς και με εφαρμογή παρακολούθησης επιχειρησιακών διεργασιών (workflow management). Έτσι θα μπορεί να δοθεί και η δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν με απλό τρόπο (τόσο για τους ίδιους, όσο και για τις υπηρεσίες) την πορεία εξέλιξη αιτημάτων τους.

  2. Σχόλιο από Dim — 20 Ιουνίου, 2010 @ 8:19 μμ

    Είναι όντως μια εφαρμογή που θα πρέπει να έχουν όλες οι υπηρεσίες και συμνφωνώ με τον dsouflas ότι το πρωτόκολλο θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με εφαρμογή workfolow. Υπάρχουν κατά τη γνώμη μου τρία θέματα:
    (1)Ποια τελικά εφαρμογή θα επιλεγεί ώστε να είναι η μία και ενιαία που θα χρησιμοποιείται από όλους. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να είναι μια εφαρμογή πάνω στην πύλη του ΕΡΜΗ. Ίσως να υπάρχουν υπηρεσίες που δεν έχουν internet ακόμη και επομένως δικαιολογία για μη χρήση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου. Μια τλετοια υποηρεσία ή συμμορφώνεται μέσα σε μια εβδομάδα ή κλείνει !!
    (2) Workflow εφαρμογές έχουν κάμποσες υπηρεσίες, όπως π.χ., το ΙΚΑ, αλλά δεν τις χρησιμοποιούν.
    (3) Ο ΕΡΜΗΣ είναι έτοιμος να δεχτεί, να πιστοποιήσει τις Υπηρεσίες και να μπορέσει να λειτουργήσει το πρωτόκολλο για όλες τις Υπηρεσίες? Μάλλον, όχι. Πρέπει να φτιαχτεί καιμάλιστα γρήγορα. διαφορετικά, να κλείσει και μαζί του το Υπ. Εσωτερικών!

  3. Σχόλιο από Papapetrou Patroklos — 21 Ιουνίου, 2010 @ 7:26 πμ

    Δε νομίζω ότι η πρόταση αποτελεί κάποια επιλυση στη γραφειοκρατία. Σχεδόν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες είναι ήδη μηχανογραφημένες με ηλεκτρονικό πρωτόκολλο αλλά δεν ειναι εκεί το πρόβλημα :-)

  4. Σχόλιο από dsouflas — 21 Ιουνίου, 2010 @ 8:25 μμ

    Με βρίσκει σύμφωνο η άποψη του Κου Παπαπέτρου ότι μία εφαρμογή ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι πρέπει να συνδεθεί με εφαρμογές Document Management και Workflow Management. Καμία από αυτές τις εφαρμογές δεν μπορεί να δώσει μόνη της λύση στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Όλες μαζί όμως, εφόσον είναι σχεδιασμένες σωστά, υλοποιημένες όπως πρέπει και εάν υπάρχει η βούληση (και σε ζητήματα που αφορούν τομές για τη δημόσια διοίκηση πρέπει να υπάρχει πρωτίστως Πολιτική Βούληση), θα συμβάλουν σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος της γραφειοκρατίας.
    Διαφωνώ με τον ισχυρισμό ότι «Σχεδόν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες ήδη μηχανογραφημένες με ηλεκτρονικό πρωτόκολλο». Κι εγώ πίστευα μέχρι πρόσφατα το ίδιο, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχουν πάρα πολλές υπηρεσίες που δεν έχουν καν μηχανογραφημένο το λογιστήριο τους (!!!) και άλλες που είτε δεν έχουν καν υπολογιστή στη Γραμματεία του είτε χρησιμοποιούν ένα αρχείο του Excel ή μία εφαρμογή της Access ως ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

  5. Σχόλιο από ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ — 26 Φεβρουαρίου, 2011 @ 2:54 πμ

    Πέρα των καλών προθέσεων όλων, και των γενικά σωστών ιδεών (με τις οποίες συμφωνώ γενικά) υπάρχουν οι εξής προβληματισμοί?

    1. Είναι δυνατό να μηχανογραφηθεί το Δημόσιο χωρίς ενιαίο σύστημα αρίθμησης των εγγράφων του σε όλες τις εφαρμογές πρωτοκόλλου?
    2. Τι κάνει κανείς το Document Management σύστημα, όταν αυτό είναι τοπικό για κάθε φορέα και όχι ένα κεντρικό σύστημα για όλα τα Δημόσια έγγραφα ?
    3. Πως να βάλεις workflow σε οργανισμούς και υπηρεσίες οι οποίες δεν έχουν ούτε work ούτε φυσικά flow?

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού