Δημιουργία ελληνικού ePractice



Μαρτίου 15, 2010

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ο κος Κοζύρης τέλειωσε την ημερίδα labs.opengov.gr με τρεις λέξεις : ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Από εδώ και πέρα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημιουργικότητα και το μεράκι των ανθρώπων που μέχρι σήμερα δεν αξιοποιούνται. Να αφήσουμε ανοιχτές δυνατότητες συμμετοχής σε όλους και, τέλος, να βοηθήσουμε στην διάκριση και την προβολή των προσπαθειών που ξεχωρίζουν.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Στην τελευταία ημερίδα άτομα τόσο από το ακροατήριο όσο και ομιλητές βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να μιλήσουν για προτάσεις πάνω στις οποίες ήδη υπήρχε προηγούμενη δουλειά για την οποία δεν είχαν ιδέα! Ακόμα και σήμερα κινούμαστε – ως ένα βαθμό – στα τυφλά. Δεν γνωρίζουμε ποιες ψηφιακές πρωτοβουλίες έχει πάρει η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, και ποιες πρωτοβουλίες έχουν πάρει ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ή ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Φυσικά, με τέτοια έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης είναι αδύνατον να εξασφαλίσουμε τη σωστή ενημέρωση, τη συμμετοχή… πόσο μάλλον την αριστεία.

Η ΛΥΣΗ
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δημιουργηθεί ένας φορέας, το ePractice που υποστηρίζεται από την αντίστοιχη ιστοσελίδα ePractice.eu που παρουσιάζει όλες τις ψηφιακές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και βραβεύει τις καλύτερες. Θα ήταν λοιπόν ωφέλιμο να ξεκινήσουμε με μια ελληνοποιημένη εκδοχή του ePractice.

ΣΚΟΠΟΣ

1) προβολή ΟΛΩΝ των ψηφιακών πρωτοβουλιών σε θεματικές ενότητες: ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ κλπ.

2) δημιουργία ομάδων εργασίας και δυνατότητα κοινωνικής δικτύωσης όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτών που συμμετέχουν ή ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ψηφιακές πρωτοβουλίες.

3) Έτσι θα υπάρχει πλήρης εικόνα του «τι γίνεται» από το κράτος αλλά και τι πρωτοβουλίες παίρνουν οι πολίτες, αλλά και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο που έχουν μεράκι να κάνουν κάτι παραπάνω (τέτοια παραδείγματα είδαμε στην ημερίδα!).

Το ePractice.eu είναι ένα πολύ καλό μοντέλο κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί μπορεί να συμμετέχει πχ. ένας κυβερνητικός φορέας, ο εκπαιδευτικός, αλλά και ο απλός πολίτης με σκοπό να ενημερώνεται, να συμμετέχει σε δράσεις ή να ξεκινά νέες ομάδες εργασίας (working groups).

Στην κεντρική σελίδα θα προβάλλονται στοχευμένες δράσεις «editor’s choice» (όπως στο ePractice.eu) αλλά και τα τελευταία νέα από όλες τις ψηφιακές δράσεις. Επίσης μια τέτοια εφαρμογή θα ήταν χρήσιμη για την αναζήτηση συνεργατών διότι μπορείς να επικοινωνήσεις με άλλα μέλη, διαχειριστές κλπ.

Παναγιώτης Πετεινάτος

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



8 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Dim — 16 Μαρτίου, 2010 @ 11:04 πμ

    Μια εξεραιτική ιδέα!

    Προσοχή στην υλοποίηση!

    Προτείνω:
    (1) Να αναρτηθεί στον ΕΡΜΗ.
    (2) Πέρα από τη μετάφραση, ΟΛΑ τα υπόλοιπα Copy+Paste από το ευρωπαϊκό epractice, κυρίως στις διαδικασίες και τους κανόνες και προπαντός, στην δομή και οργάνωση της Ομάδας Διαχείρισης.
    (3) Συνεργασία (σε επίπεδο Υπ. Εσωτερικών) με το Ευρωπαϊκό epractice για ανταλλαγή στοιχείων και ίσως τη διάθεση του κώδικα.
    Οτιδήποτε είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει γρήγορα. Είναι εφικτό να βγει στον αέρα μέσα σε ένα μήνα?
    Με Εκτίμηση
    Dim

  2. Σχόλιο από PanagiotisP — 16 Μαρτίου, 2010 @ 5:40 μμ

    Dim σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις. Πολύ εύστοχες!
    Θεωρητικά ναι, σε ένα μήνα μπορεί να ξεκινήσει. Φοβάμαι όμως ότι στον βωμό της βιασύνης ένα πρωί θα μας ανακοινωθεί μια υλοποίηση που έγινε από «τα δικά μας παιδιά» χωρίς να έχουν αξιοποιηθεί όλες οι δυνατότητες. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Το labs.opengov.gr, όπως φάνηκε και στην ημερίδα, ξεκίνησε μια πολύ όμορφη επανάσταση σε αυτόν τον τομέα.

    Αν δεν κάνω λάθος, στη διαχείριση του ευρωπαϊκού ePractice συμμετέχουν πολλοί Έλληνες. Πρέπει να τους αξιοποιήσουμε! Είναι ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή και – επιτέλους – να αρχίζουμε να αξιοποιούμε το δυναμικό μας! Η επιτυχία, εκτός των άλλων, χρειάζεται και μεγάλη τέχνη στον επικοινωνιακό σχεδιασμό. Το «επικοινωνιακό» κομμάτι έχει να κάνει πρώτον με την μεθοδολογία αξιοποίησης των απόψεων εδώ στο labs. Κατά δεύτερο λόγο με τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν στην υλοποίηση (σε συμβουλευτικό ή υποστηρικτικό επίπεδο) οι πιο δημιουργικές δυνάμεις της Ελλάδας και της ομογένειας.

  3. Σχόλιο από Πέτρος — 16 Μαρτίου, 2010 @ 11:23 μμ

    Μα γιατί να στηθεί ένας εξελληνισμένος κλώνος του ePractice αντί να «υιοθετηθεί» τόσο το ίδιο το ePractive όσο και το osor.eu; Η όποια διάθεση και προσπάθεια ας επικεντρωθεί στο να το κάνει πιο προσιτό για έλληνες χρήστες…

  4. Σχόλιο από PanagiotisP — 17 Μαρτίου, 2010 @ 1:56 πμ

    Πέτρο, το σχόλιό σου θεωρητικά έχει βάση, όμως εκτιμώ πως η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Θα συμφωνήσω με τον Dim καθώς στο 3ο σημείο γράφει για συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών και τον ευρωπαϊκό φορέα. Φαντάσου το ePractice.eu ως ένα κεντρικό «στάδιο» στο οποίο γίνονται «ολυμπιακοί» αγώνες σε «ψηφιακά» αγωνίσματα. Εκεί η κάθε χώρα στέλνει «αντιπροσωπεία» με τις πιο μάχιμες εφαρμογές. Ιδιαίτεροι σκοποί του ePractice.eu είναι (α) η προβολή εθνικών προσπαθειών κάθε χώρας (β) ο διακρατικός συναγωνισμός για κατάκτηση Ευρωπαϊκών βραβείων και (γ) διακρατικές ψηφιακές συνεργασίες και απορρόφηση κονδυλίων (της τάξης των εκατομ. ευρώ). ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι πρέπει να συμμετάσχουμε στο ePractice.eu! Είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της προσπάθειάς μας!

    Όμως έτερον εκάτερον. Πριν ετοιμαστούμε να τρέξουμε στους «ολυμπιακούς» πρέπει να φτιάξουμε «γήπεδα» για να ασκηθούμε (practice) σε ψηφιακές e-εφαρμογές (e + practice = ePractice). Μέχρι τώρα δεν ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε, εξ ου και το εργαστήριο (lab) του labs.opengov.gr. Στην πορεία θα βρούμε το δρόμο μας. Έχουμε ανάγκη από μια ευέλικτη κεντρική πύλη που να προβάλλει όλες τις ελληνικές πρωτοβουλίες αλλά με τις προτεραιότητες που έχει η Ελλάδα σε ψηφιακό σχεδιασμό (πχ. γραφειοκρατία) που είναι διαφορετικές από τις ανάγκες του Γερμανού και του Ιταλού. Συνεπώς τα βραβεία και η αριστεία στο Ελληνικό ePractice θα πρέπει να είναι διαφορετικά, ίσως και τοπικά αν κριθεί απαραίτητο. Μια πύλη 100% προσαρμόσιμη στα δικά μας δεδομένα τα οποία, ακόμη, είναι ρευστά.

  5. Σχόλιο από Πέτρος — 17 Μαρτίου, 2010 @ 9:44 πμ

    @PanagiotisP Θα συμφωνήσω στο σχόλιό σου για το ρόλο του ePractice ως μέσο ανάδειξης και διάχυσης καλών πρακτικών. Περισσότερο αναφερόμουν στην υιοθέτηση του osor.eu ως μέσου συνεργασίας, forge repository κλπ. Κι αυτό μιας και το γεγονός ότι υπάρχουν κι άλλα και μάλιστα αρκετά διαδεδομένα π.χ. sourceforge, GoogleCode ή ακόμη κι ελληνικές προσπάθειες πχ το gforge της ΚΕΔΚΕ gforge.kedke.gr μπορεί να δημιουργήσουν «διάσπαση δυνάμεων»…

  6. Σχόλιο από Dim — 17 Μαρτίου, 2010 @ 12:10 μμ

    Το σκεπτικό για το «ελληνικό» e-practice είναι για να είναι πιο κοντά στους κυρίως αποδέκτες του και ειδικά τους Δήμους και τους διάφορους τοπικούς φορείς.
    Αυτή τη στιγμή δεν μπορρώ να φανταστώ κάποια «υπηρεσία» ενός Δήμου που να κοιτάζει συστηματικά το e-practice αλλά εάν αυτές οι «καλές πρακτικές» ήσαν πάνω στον ΕΡΜΗ ίσως να είχαν καλύτερη τύχη ή τουλάχιστον δεν εξέλειπε μια δικαιολογία.
    .. και όποιος είναι καλός, γιατί όχι να μην ανεβαίνει και στο e-practice.

  7. Σχόλιο από VAGGOS — 19 Μαρτίου, 2010 @ 3:04 μμ

    είναι καλη πρακιτκή διαφονώ γι απολλούς λόγους με την εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα

  8. Σχόλιο από ixnestor — 28 Μαρτίου, 2010 @ 5:43 μμ

    Θα ήθελα να μείνω στο σημείο 3 της πρότασης του κ. Πετεινάτου και να τονίσω ότι είναι απαραίτητο να γίνει επίσης μια καταγραφή της «υπάρχουσας κατάστασης». Όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο ίδιος λίγο πιο πάνω, «…υπήρχε προηγούμενη δουλειά για την οποία δεν είχαν ιδέα!».
    Αυτή η καταγραφή θα κατευθύνει τις πρωτοβουλίες εκεί που χρειάζεται και όχι μόνο, αφού ένα ευαισθητοποιημένο κοινό θα δοκιμάσει τα όρια των υπαρχουσών εφαρμογών και θα προτείνει βελτιώσεις και νέες λύσεις. Η καταγραφή είναι απαραίτητη αν πρόκειται να υλοποιηθεί η άλλη πρόταση που ακούστηκε στην ημερίδα για το Κέντρο Φιλοξενίας Εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του κ. Γ. Καραλή.
    Ακόμη αν είναι αληθές, αυτό που άκουσα στο χθεσινό (27/3/2010) δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ να λέγεται ότι δηλαδή ο «φάκελος ασθενούς» έχει γίνει 3-4 φορές μέχρι τώρα και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, τότε η καταγραφή φαίνεται να είναι και κρίσιμη στην υπάρχουσα οικονομική κατάσταση.
    Σε κάθε περίπτωση η άγνοια της υπάρχουσας κατάστασης θα σπαταλήσει το ενδιαφέρον των εκατοντάδων πολιτών που έχει κεντρίσει η πρωτοβουλία του OpenGov.
    Η καταγραφή βέβαια δεν είναι θέμα των πολιτών…

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού