Διαφάνεια επενδύσεων σε ΤΠΕ σε όλο το Δημόσιο
Φεβρουαρίου 24, 2010
Παίρνοντας ως αφορμή την εξαιρετική και καινοτόμα πρωτοβουλία http://it.usaspending.gov/ IT Dashboard της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο αλλά και διαφανές, στο πλαίσιο της διακήρυξης «κάθε υπογραφή Υπουργού (σσ. ιδίως για προμήθειες ΙΤ)στο διαδίκτυο» η μεταφορά αυτής ή ανάλογης πρακτικής στον ελληνικό Δημόσιο, υπό την αιγίδα είτε της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Πληροφορικής είτε της ΓΓΕ είτε της ΓΓΔΔ & ΗΔ, είτε του νέου watchdog της Βουλής. Βέβαια, αυτό σημαίνει τη καλή συνεργασία αλλά και την αξιολόγηση των επενδύσεων από τους ίδιους τους φορείς άσκησης τομεακής πολιτικής Στα κριτήρια ένταξης ενός έργου ΤΠΕ στο ΕΣΠΑ δεν αποτυπώνονται αξιολογικά κριτήρια που μπορεί κανείς να βρει για παράδειγμα στο Γαλλικό Δημόσιο *βλέπε http://www.docstoc.com/docs/26128320/MAREVA παρά μόνο κριτήρια σε σχέση με την εξυπηρέτηση των στόχων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και της Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ. Λείπει η ιδιοκτησία ενώ η εστίαση δεν είναι στη διακυβέρνηση των αλλαγών ή των μεταλλαγών λόγω των ΤΠΕ αλλά στις ΤΠΕ per se |
|
3 Σχόλια »
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από Dim — 8 Μαρτίου, 2010 @ 4:54 μμ
Καλή πρόταση (αν και λίγο ασαφής). Κάθε ένταξη έργου στο διαδίκτυο μαζί με το σκεπτικό ένταξης ή και απόρριψης.
Σημειώνω επίσης:
«λείπει η ιδιοκτησία», που όντως θα πρέπει να φαίνεται ποιος είναι και γιατί υλοποιεί το έργο με ποσοτικά κριτήρια.
«εστίαση στη διακυβέρνηση των αλλαγών», που είναι ίσως η κύρια αιτία αποτυχίας των έργων της πληροφορικής.
Dim
Σχόλιο από ΟΥΜ ΟΣΜ — 8 Μαρτίου, 2010 @ 5:08 μμ
Συμφωνώ με τον Dim: η παρούσα πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, ουσιαστικά κομμάτι της «Δημιουργία Government Project Portfolio Management Office (G-PMO)», τονίζει την ανάγκη του change management καθώς και την πλήρη διαφάνειά του για όλους.
Όσο για το project ownership και τον αυτιστικό ρόλο των ΤΠΑ, ο αξιότιμος Ilias Kastritis με χτυπάει -εύστοχα ομολογώ- στον κάλο: όπως έχω πει (και γράψει) πολλάκις, δυστυχώς ο ρόλος του διαχειριστή χαρτοφυλακίου έργων και προγραμμάτων δεν υφίσταται ως έννοια στο Ελληνικό Κράτος, συνεπώς ένας μηχανισμός όπως αυτός πού προτείνω παραπάνω είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτός ο ρόλος κατανοητός…
Συγχαριτήρια για τις επισημάνσεις και την προσέγγιση.
Σχόλιο από Μαίρη — 10 Μαρτίου, 2010 @ 10:02 πμ
Πάντα τα προγράμματα τα «επαιρναν» οι «ημετεροι». Μόνο πέρυσι η ΕΔΕΤ και το ΤΕΕ δέχτηκαν όλους τους φορείς Εκπαίδευσης με όλα τα προγράμματα στο διαδίκτυο καθώς και τα βιογραφικά των εκπαιδευτικών.
Αυτό πρέπει να συνεχιστεί ειδικά σε αυτή την δύσκολη οικονομικά εποχή για όλους μας.
Γνωρίζω Δημοσιους υπαλλήλους – Εκπαιδευτές που δεν έχουν αφήσει πρόγραμμα γιατί όλα γίνονται μεταξύ τους.