Πρόταση για την Εκπαίδευση – Κατάρτιση – Κοινωνία της Πληροφορίας.



Φεβρουαρίου 10, 2010

Εθνικός Οργανισμός Ασύγχρονης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Σκεπτικό: Σήμερα στην εποχή της πληροφορίας και της Παγκοσμιοποίησης η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα Ανταγωνιστικότητας και έλλειψη Αναπτυξιακού Μοντέλου. Ένας από τους λόγους είναι το μεγάλο κενό στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Η Κατάρτιση και Εκπαίδευση πρέπει να είναι επίκαιρη, ευέλικτη, ευπρόσιτη, μαζική. Για αυτό το λόγο πρέπει να ιδρυθεί ο Εθνικός Οργανισμός Ασύγχρονης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Αντικείμενο Οργανισμού: Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Κύριο Μέσο – Υποδομές: Δια – δίκτυο, Υπάρχον Κτίρια 1,2βάθμιας εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια – Τ.Ε.Ι.

Διδακτικό Προσωπικό Οργανισμού: Μέλη ΔΕΠ, Διδακτικό Προσωπικό 1,2βάθμιας εκπαίδευσης, Στελέχη Επιχειρήσεων, Διακεκριμένες Προσωπικότητες Τεχνών και Πολιτισμού.

Εφαρμογές:
1. Ηλεκτρονικό Σχολείο.
2. Ηλεκτρονικό Πανεπιστήμιο.
3. Εκπαίδευση – Πιστοποίηση Δεξιοτήτων.
4. Πλατφόρμα εκπαίδευσης εργαζομένων επιχειρήσεων.
5. Εκπαίδευση Νέων Επιχειρηματιών.
6. Εκπαίδευση – Ενημέρωση Πολιτών.

________________________________________
A) Ηλεκτρονικό Σχολείο, e – Σχολείο

Απευθύνεται:
1. Μαθητές 1βαθμιας εκπαίδευσης, 2βάθμιας εκπαίδευσης.
2. Μαθητές Απόδημου Ελληνισμού.
3. Ενηλίκους που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.
4. Μετανάστες ενηλίκους που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση είτε επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Ελληνική Παιδεία.

1. Μέσω του e – σχολείου οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να αναπληρώσουν οποιοδήποτε κενό στην διδασκαλία που αντιμετωπίζουν στο σχολείο αλλά και να παρακολουθούν μαθήματα που είναι διαθέσιμα μόνο μέσω δια – δικτύου. Η ύλη Διδασκαλίας θα είναι συνεχώς επεκτεινόμενη. Οι μαθητές θα μπορούν να αναπληρώνουν οποιοδήποτε κενό αλλά και να διευρύνουν τις γνώσεις τους όσο εκείνοι επιθυμούν χωρίς κανένα όριο.

Θα περιέχει:
a. Υποχρεωτική Διδακτέα Ύλη.
b. Πρόσθετα Μαθήματα Επιλογής με Πιστοποίηση Εμπλουτισμού Απολυτηρίου.
c. Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη – Πηγές.

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ένα καίριο χτύπημα εναντίων της παραπαιδείας. Ο μέσος όγκος εκπαιδευτικής ύλης και η ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης θα αυξηθεί. Ο αργός μαθητής θα έχει δεύτερη ευκαιρία εμπέδωσης και ο γρήγορος μαθητής επιπλέον υλικό να εργασθεί. Επίσης θα έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση σε μαθήματα εκτός υποχρεωτικής διδασκόμενης ύλης που θα εμπλουτίζουν το απολυτήριο τους αλλά θα έχουν άμεση σχέση με τα ενδιαφέροντα τους (οικολογία, ανεκτικότητα, νέες τεχνολογίες, φυσιολογία, Τέχνη, Ιστορία κτλ).

2. Οι μαθητές απόδημου Ελληνισμού θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα με έμφαση στα ανθρωπιστικά μαθήματα (Γλώσσα, Ιστορία κτλ) παράλληλα με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας που ζουν.

3.4. Το e – Σχολείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Ενηλίκους που επιθυμούν να τελειώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση αλλά δεν έχουν ελεύθερο χρόνο διότι εργάζονται. Άρα, ένα μίγμα Δια – δικτυακής Ασύγχρονης Εκπαίδευσης και μερικών ωρών φυσικής διδασκαλίας σε απογευματινές ή βραδινές ώρες και τελική εξέταση ανά περίοδο θα επέτρεπε σε αυτούς τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στην Ελληνική Παιδεία.

________________________________________

Β) Ηλεκτρονικό Πανεπιστήμιο, e – Πανεπιστήμιο.

Απευθύνεται:
1. Φοιτητές και Αποφοίτους Πανεπιστημίων – Τ.Ε.Ι.
2. Αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
3. Εργαζόμενους.
4. Υποψήφιους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Βασική Φιλοσοφία
Το e – Πανεπιστήμιο θα παρέχει γνώσεις μέσω του Δια – Δικτύου (από Μικροοικονομία μέχρι Ιστορία της Τέχνης) σε ένα πρόγραμμα σπουδών πλήρως ευέλικτο και θα παρέχει πιστοποιητικό κατάρτισης είτε ενός μαθήματος ή ένα σύνολο ενοτήτων. Με αυτό τον τρόπο παρέχεται η απαιτούμενη γνώση που παρέχετε στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χωρίς περιορισμούς. Το e – Πανεπιστήμιο δεν υποκαθιστά τα Πανεπιστήμια αλλά επικουρεί το έργο τους σε επίπεδο Δια – βίου εκπαίδευσης των αποφοίτων και φοιτητών αλλά και συμμετοχή στην γνώση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε πολίτες που δεν μπορούν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σπουδών αλλά έχουν ανάγκη κατάρτισης σεμιναρίων σε ένα πολύ συγκεκριμένο πεδίο γνώσης. Τέλος θα υπάρχει η δυνατότητα τα ίδια τα Πανεπιστήμια να προετοιμάσουν τους υποψήφιους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ισότιμα, ορθολογικά με διαφάνεια και χωρίς εκπτώσεις με εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω του Οργανισμού.

________________________________________

Γ) Πιστοποίηση Δεξιοτήτων.

Εφαρμογές Πιστοποίησης:
1. Ελληνομάθεια για μη Ελληνοφώνους.
2. Πληροφορική.
3. Ευρωπαϊκές Γλώσσες.
4. Ασιατικές Γλώσσες.

Εκπαιδευτικά προγράμματα και τελική εξέταση εξ’ ολοκλήρου από τον Οργανισμό, μίγμα Δια – δικτυακής Ασύγχρονης Εκπαίδευσης και μερικών ωρών φυσικής διδασκαλίας σε απογευματινές ή βραδινές ώρες και τελική εξέταση ανά περίοδο.

________________________________________

Δ) Πλατφόρμα εκπαίδευσης εργαζομένων επιχειρήσεων.

Ο οργανισμός θα μπορούσε να παράσχει σε επιχειρήσεις την υποδομή (e-learning) σε επιχειρήσεις να εκπαιδεύσουν τους εργαζομένους τους (πολιτικές, λογισμικά κτλ), δίνοντας τους ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό, γλιτώνοντας χρήματα και πόρους από μεμονωμένες πρωτοβουλίες πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και κάνοντας την οργανωμένη εταιρική εκπαίδευση εφικτή για κάθε επιχείρηση από τις πιο μικρές μέχρι τις Πολυεθνικές.

________________________________________

Ε) Εκπαίδευση Νέων Επιχειρηματιών.

Μέσω του Οργανισμού θα ήταν δυνατή η εκπαίδευση όλων των πολιτών που επιθυμούν να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση. Είδος επιχείρησης, θέματα φορολογίας, προϋποθέσεις άδειας κτλ.

Σε συνεργασία με άλλους φορείς θα μπορούσε επίσης να γίνετε η έναρξη μέσω διαδικτύου για απλές επιχειρήσεις υπηρεσιών και τέλος θα μπορούσε να φέρει τα επιστημονικά κέντρα για καινοτόμες επιχειρήσεις σε επαφή ώστε να προσελκύσουν venture capitals.

________________________________________

ΣΤ) Εκπαίδευση – Ενημέρωση Πολιτών.

Μία τόσο μεγάλη πλατφόρμα πηγή γνώσεων θα μπορούσε να υπάρχει και μία ενότητα ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που αφορούν την καλή λειτουργία του κράτους.

Εκπαίδευση πολιτών στην συναλλαγή με το δημόσιο μέσω διαδικτύου, αγορές μέσω διαδικτύου, ΑΠΕ, ανακύκλωση κτλ.

Άμεση και γρήγορη εκπαίδευση ενημέρωση.
________________________________________

Χρηματοδότηση Οργανισμού: Η πηγή χρηματοδότησης του οργανισμού πρέπει να είναι ένα μέρος από τους πολίτες που συμμετέχουν στα προγράμματα και ένα μέρος από τον προϋπολογισμό (65% – 35%), φυσικά η ΕΕ χρηματοδοτεί την κατάρτιση.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



3 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Dim — 8 Μαρτίου, 2010 @ 5:19 μμ

    Η πρόταση είναι ίσως καλύτερη από το νέο νομοσχέδιου του ΥΠΕΠΘ για το θέμα της «δια βίου μάθησης». Όμως είναι σχετικά μεγάλη και επεκτείνεται σε πολλούς τομείς. Ίσως να κοπεί σε 6 κομμάτια (πάντα κάτω από το συντονισμό ενός φορέα).
    Συμφωνώ με τη συγχρηματοδότηση (Δημόσιο, πολίτης) μόνο που το κομμάτι του κόστους για τον πολίτη, τουλάχιστον στην αρχή θα πρέπει να είναι είτε μηδενικό ή κάτι πολύ μικρό.
    Να σημειώσω ότι δεν είναι η πλατφόρμα (σιδερικό ή λογισμικό) αλλά η ανάπτυξη του περιεχομένου – των μαθημάτων που θα φέρει το μεγάλο κόστος.
    Σήμερα, από ότι έχω δει, υπάρχουν και αρκετοί Δήμοι που έχουν ή επιχειρούν να προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες στους Δημότες. Όλα αυτά, καλό να μαζευτούν κάτω από ένα φορέα που θα φροντίζει και για την επιστημονική ποιότητα των μαθημάτων.
    Ειλικρινά δεν είμαι σίγουρος ως προς το ποιος θα πρέπει να είναι αυτός ο Φορέας. Να είναι το ΥΠΕΠΘ? Μήπως να το αναλάβει κάποιο ΑΕΙ ή Ερευνητικό Κέντρο? Μήπως το Ανοικτό Πανεπιστήμιο? Θα ήθελα να δω περισσότερα σχόλια και απόψεις από τους συνομιλητές.
    Με εκτίμηση
    Dim

  2. Σχόλιο από ΟΥΜ ΟΣΜ — 8 Μαρτίου, 2010 @ 6:31 μμ

    Πολύ καλή πρόταση.
    Προτείνω την υλοποίησή της από νέο Ν.Π.Ι.Δ. Μ.Κ.Ο. μέσω ΣΔΙΤ ή με (συγ)χρηματοδότηση Κοινωφελών Ιδρυμάτων.

  3. Σχόλιο από ykaralis — 11 Μαρτίου, 2010 @ 2:46 πμ

    Καλή ιδέα και υλοποίησιμη με «ελεγχόμενο» κόστος. Εύχομαι να προχωρήσει.
    Γιάννης Καραλής

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού