Διαχείριση παραπόνων και υποδείξεων. Βαθμολόγηση του κυβερνητικού έργου
Φεβρουαρίου 10, 2010
Προτείνω τη δημιουργία μιας εφαρμογής, για τη διαχείριση των παραπόνων και υποδείξεών των πολιτών για κάθε θέμα που τους απασχολεί.
Δηλαδή,
στο δημόσιο τομέα, αντί να υπάρχουν για κάθε πόστο (Υπηρεσία, Δ/νση, Υπουργείο, κ.λ.π. )τμήματα παραπόνων, θα ήταν πιο σκόπιμο να συλλέγονται και να διαχειρίζονται συνολικά.
Να κατηγοριοποιούνται με ηλεκτρονικό τρόπο και να διανέμονται στους καθύλην αρμοδίους, για παραπέρα επεξεργασία και λύση.
Έτσι δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα συνολικά, να ανιχνεύουν υποκρυπτόμενο γενικότερο πρόβλημα (ένεκα πολλαπλής υποβολής του), να αξιολογούνται, να τίθενται σε προτεραιότητα, να στατιστικοποιούνται και να επιδρούν στην συνολική απόδοση των δημ. υπηρεσιών, κ.λ.π.
Για τις υποδείξεις των πολιτών.
Καταγράφονται και κατηγοριοποιούνται, αξιολογούνται και αποστέλλονται στις καθύλην αρμόδιες υπηρεσίες για να τις λάβουν υπόψη. Θα έχουν στοιχεία επικοινωνίας του υποβάλλοντος την υπόδειξη για περεταίρω συνεργασία. Έτσι θα προκύπτει η βελτιστοποίηση των υπηρεσιών και βέβαια θα λαμβάνεται υπόψη και στο score balance control.
Βαθμολόγιση του κυβερνητικού έργου.
Είναι προφανής η ανάγκη να γνωρίζουν οι διοικούντες, πόσο καλό έργο κάνουν και πως το αντιλαμβάνονται οι πολίτες.
Μια εφαρμογή, που θα βρίσκεται σε συδυασμό με τα παραπάνω ή μπορεί να είναι και ανεξάρτητη.
Θα είναι στο διαδίκτυο και στη διάθεση του κάθε πολίτη για να μπορεί να ειδοποιεί με τη βαθμολόγηση του, την κυβέρνηση, ότι πάει ή δεν πάει καλά!
Θα προβάλλονται συγκεκριμένες κατηγορίες θεμάτων, στις οποίες θα τοποθετούν τη βαθμολογία τους με υποχρεωτική δικαιολόγιση.
Είναι μια διαδικασία gallop στοχευμένη στο έργο της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας μεγάλο δείγμα λαού.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα της άμεσης αντίληψης των διαφόρων καταστάσεων που βιώνουν οι πολίτες και χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Δεν αρκεί η διαβούλευση, διότι αυτή γίνεται μόνο όταν υπάρχει αναγκη νέας νομοθεσίας…
ευχαριστώ πολύ
antpep
|
|
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από Dim — 8 Μαρτίου, 2010 @ 6:03 μμ
Κατά τη γνώμη μου, είναι μια πολύ καλή πρόταση που μάλιστα μπορεί να υλοποιηθεί σχεδόν άμεσα. Προτείνω όπως ο «φορέας διαχείρισης» των παραπόνων και υποδείξεων να είναι το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και η εφαρμογή να αναρτηθεί στην υπάρχουσα ιστοσελίδα του ΣΕΕΔΔ (www.seedd.gr) με τις όποιες προσαρμογές απαιτούνται.
Από το site του ΣΕΕΔΔ, διαβάζω ότι οι στόχοι είναι: «Η διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, εντοπίζοντας φαινόμενα: Διαφθοράς, Kακοδιοίκησης, Αδιαφανών διαδικασιών, Αναποτελεσματικότητας, Χαμηλής παραγωγικότητας» και πιστεύω ότι είναι ο κατάλληλος φορέας.
Να παρατηρήσω μερικά πράγματα:
(1) Εκτός από «παράπονα», θα ήθελα να είχα και τη δυνατότητα να πω ένα «μπράβο» σε κάποια υπηρεσία ή ακόμη και άτομο.
(2) Το ΣΕΕΔΔ τώρα είναι κάτω από το ΥΠΕΣ και καθώς θα κληθεί να «αξιολογήσει» και το ΥΠΕΣ, μάλλον θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε Ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό δεν είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση της πρότασης αλλά κάπου στο μέλλον θα πρέπει να γίνει.
(3) Θα πρέπει να εξεταστεί η τεχνική ικανότητα και επάρκεια του ΣΕΕΔΔ που απαιτείται προκειμένου να ανταποκριθεί στο έργο του. Σίγουρα κάποιες διαδικασίες θα πρέπει να αλλάξουν.
Και λέγοντας αυτά, θα ήθελα να προσκαλέσω το ΣΕΕΔΔ να συμετάσχει σε αυτό το διάλογο καθώς και να παρουσιάσει τυχόν δικές του προτάσεις.
Με εκτίμηση
Dim