Για μια νέα δυναμική στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση



Φεβρουαρίου 4, 2010

Τη στιγμή που η Ευρώπη κινείται στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2.0 (eGovernment 2.0), η Ελλάδα παραμένει στάσιμη. Ερευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2009) έδειξε ότι στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, παρά τα δισ. ευρώ που διατέθηκαν σε δράσεις ενίσχυσης της Κοινωνίας της Πληροφορίας στη χώρα του 3ου ΚΠΣ, η Ελλάδα παρέμεινε στάσιμη και ουραγός.
Προτείνω τη δημιουργία διαβούλευσης σχετικά με τις αιτίες που μας κρατούν σε αυτή την κατάσταση πχ έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου, έλλειψη προδιαγραφών παντού, άναρχη αγορά, έλλειψη Πληροφορικού Επιμελητηρίου κλπ και κατάθεση προτάσεων για αντιστροφή αυτής της κατάστασης ώστε το ζήτημα της ανάπτυξης των ΤΠΕ στην Ελλάδα αποκτήσει μια νέα δυναμική.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



4 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Ιωάννης Μπράτης — 4 Φεβρουαρίου, 2010 @ 1:14 μμ

    Ας αναζητήσουμε και εμείς τις ευθύνες μας σε ατομικό επίπεδο. Σίγουρα δεν είναι θέμα υποδομών αλλά περισσότερο νοοτροπίας.
    Σε επίπεδο πολιτείας νομίζω θα πρέπει να εξασφαλιστούν 3-4 σημεία:
    1) Να υπάρχει επίσημη θέση από την πλευρά της αρμοδιας υπηρεσίας, την οποία αφορά η εκάστοτε διαβούλευση. Δεν μπορεί να είναι ένας διάλογος κωφών, όπου οι πολίτες καταθέτουν απόψεις, αλλά οι αρμόδιοι φορείς να παραμένουν θεατές. Ο διάλογος χρειάζεται τουλάχιστον 2 μέρη για να γίνει.
    2) Να υπάρχει κατάλληλη τεκμηρίωση σε κάθε θέμα συζήτησης (π.χ. Σχέδιο νόμου, αιτιολογική έκθεση. μελέτες κ.λ.π.)
    3) Σε συνδυασμό με το 1ο να υπάρχει ένας στοιχειώδης συντονισμός της συζήτησης
    4) Ο κάθε πολίτης με βάσει το Α.Φ.Μ. του ή την Αστυνομική του Ταυτότητα να έχει ένα και μοναδικό κωδικό, ώστε να αποφεύγονται ψηφοφορίες-μαϊμού (και έχω υπόψη μου συγκεκριμμένα παραδείγματα που το λέω αυτό).

  2. Σχόλιο από netcomb2b — 8 Φεβρουαρίου, 2010 @ 9:21 μμ

    Συμφωνώ με τον κύριο Ιωάννη Μπράτη στην αυτοκριτική αλλά πάρα πολύ συχνά οι άνθρωποι συνηγορούν στην τεχνολογία για λαθεμένους σκοπούς, όπως επιθετικά όπλα, συστήματα παρακολούθησης που στο τέλος στερούν την ελευθερία του ανθρώπου κα. Στην περίπτωσή μας πιστεύω όλα θα πάνε καλά γιατί έχουμε τσακάλια & τεχνογνώστες τώρα που μας δόθηκε σήμα και χώρος να προχωρήσουμε χωρίς να πετάξουμε τίποτε πριν οι «ξενιστές μας» αντλήσουν και μετασχηματίσουν κατάλληλα την πληροφορία.
    Σε αρχικό άρθρο μου είχα αναφερθεί στην ανάγκη οργανισμού ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και είμαι
    ευτυχής που αγκαλιάσθηκε απο το ίδιο τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον καθηγητή κύριο Πανάρετο, μόνο που πρέπει να προχωρήσουν στην στελέχωση και τη στέγαση. Επίσης ήθελα να επισημάνω οτι το opengov δεν πρέπει να περιορισθεί σε θέματα Παιδείας αλλά να έχει εκπρόσωπο οργανωτικού σχεδιασμού σε κάθε μεγάλο έργο που θα παρέχει υπηρεσίες στον Πολίτη.

  3. Σχόλιο από edu — 5 Μαρτίου, 2010 @ 5:56 μμ

    θα μπορούσες να μου πεις που μπορώ να βρω τα στοιχείας της έρευνας που αναφέρεσαι;

  4. Σχόλιο από Dim — 8 Μαρτίου, 2010 @ 7:04 μμ

    Παρόλο που λίγο ή πολύ όλοι γνωρίζουμε τα αίτια για την «αποτυχία» του Γ’ΚΠΣ, δεν θα είχα αντίρρηση για μια τέτοια διαβούλευση. Ακόμη και διαξαγωγή έρευνας πεδίου για να δούμε και τι πιστεύει ο κόσμος.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού