ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ



Φεβρουαρίου 3, 2010

Γεια σας.

Καταρχήν θέλω να συγχαρώ και να πω ένα μεγάλο ΜΠΡΆΒΟ σε όλους αυτούς που είχαν την ιδέα και το πάθος δημιουργικότητας για την υλοποίηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και της ιστοσελίδας opengov.gr.
Η ιδέα που θα παρουσιάσω αφορά ένα θέμα το οποίο συζητιέται πολύ αυτές τις μέρες και αφορά τη καταπολέμηση της διαφθοράς στην χώρα μας.
Αυτό που προτείνω είναι να γίνει ένας ιστοχώρος στον οποίο ο κάθε πολίτης θα μπορεί να καταγγέλλει ονομαστικά και φανερά την κάθε δημόσια υπηρεσία και τον κάθε δημόσιο υπάλληλο που δεν κινείται στα πλαίσια του νόμου. Η καταγγελία ΔΕΝ θα είναι ανώνυμη για να διασφαλίζεται η ορθότητα και η εγκυρότητά της. Επίσης η ενέργεια αυτή της καταγγελίας θα επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον χρήστη πριν δημοσιοποιηθεί. Η επιβεβαίωση μπορεί να γίνεται είτε μέσω e-mail, πατώντας ένα link επιβεβαίωσης ή στέλνοντάς ένα γραπτό μήνυμα sms.
Με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι ο κρατικός μηχανισμός θα γνωρίζει πλέον σε ποιον κλάδο του δημοσίου υπάρχουν τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα κρούσματα διαφθοράς στην καθημερινότητα του πολίτη.
Ο συγκεκριμένος ιστοχώρος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καταγγελία των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι δεν είναι συνεπείς με τα καθήκοντά τους στις υπηρεσίες που ανήκουν.

Παρακάτω θα αναλύσω το τρόπο λειτουργίας που θα μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος ιστοχώρος.

1. Σαν κύρια σελίδα θα έχει μια εμφανή λίστα (* αναλύεται παρακάτω) με τις καταγγελίες.

2. Ο χρήστης-πολίτης που θα είναι στην δυσάρεστη θέση να καταγγείλει έναν δημόσιο φορέα θα πρέπει να γίνει μέλος του ιστοχώρου πρώτα, δίνοντας ονοματεπώνυμο, e-mai, ίσως τηλέφωνο (ότι είναι στα πλαίσια του νόμου – αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί).

3. Η εγγραφή θα επιβεβαιώνεται μέσω e-mail.

4. Για την καταγγελία ο χρήστης-πολίτης θα πρέπει πρώτα να επιλέξει τον Νομό στον οποίο έγινε η πράξη, την πόλη-χωρίο, τον δήμο (εάν υπάρχει) και τέλος την υπηρεσία.

5. Αφού επιλέξει τα παραπάνω, θα πρέπει να συμπληρώσει το ή τα όνομα/τα εκείνου ή εκείνων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

6 Τέλος θα συντάξει μια μικρή έκθεση για όσα γνωρίζει και όσα είδε σχετικά με την πράξη που καταγγέλλει.

7. Η φόρμα θα στέλνεται στην αρμόδια υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και εφόσον επιβεβαιωθεί εκ νέου από τον ίδιο χρήστη (είτε με e-mail είτε μέσο sms) θα δημοσιευτεί ΑΥΤΌΜΑΤΑ στην κεντρική σελίδα του ιστοχώρου.

8. Η λίστα στην κεντρική σελίδα θα περιέχει ανά κατηγορία τους νομούς (μόνο σε όσους υπάρχουν καταγγελίες), τις πόλεις του συγκεκριμένου νομού, τους δήμους της συγκεκριμένης πόλης και τις δημόσιες υπηρεσίες του συγκεκριμένου δήμου. Η λίστα θα είναι σαν ένα πτυσσόμενο μενού για την επικράτηση της τάξης και της ουσιαστικής πληροφόρησής περί του θέματος.

9. Επιλέγοντας μια υπηρεσία θα φαίνονται συνοπτικά όλες οι καταγγελίες που αφορούν την συγκεκριμένη υπηρεσία στον συγκεκριμένο δήμο με ένα Τίτλο και ένα μικρό κομμάτι του κειμένου.

10. Ο χρήστης-πολίτης θα μπορεί να διαβάσει περισσότερα για την κάθε καταγγελία και τα στοιχεία(*) του χρήστη-πολίτη που την έκανε, επιλέγοντας το link «περισσότερα…» στο κάτω μέρος του σύντομου κειμένου.
(* όπως προαναφέραμε εκείνα τα στοιχεία που είναι δυνατή η δημοσίευσή τους στα πλαίσια του νόμου και εγκριθούν από ειδικούς)

Πιστεύω ότι ένας παρόμοιος ιστοχώρος θα σταματούσε τουλάχιστον τις μικρές διαφθορές του τόπου μας κατά μεγάλο ποσοστό. Η δραματική αύξηση του αριθμού των καταγγελιών, θα αναγκάσει τους αρμόδιους φορείς τουλάχιστον να επισκεφτούν αυτές τις υπηρεσίες για να διαπιστώσουν την εγκυρότητά των καταγγελιών και πιστεύω ότι αυτό από μόνο του θα είναι ένα σημαντικό βήμα κατά της διαφθοράς. Ευχαριστώ

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



2 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Γιώργος Κατσουράνης — 4 Φεβρουαρίου, 2010 @ 8:41 πμ

    πολύ καλή και ολοκληρωμένη πρόταση! Κάτι τέτοιο θα ήταν πράγματι πολύ χρήσιμο. Το ερώτημα είναι πως θα προστατευόυαν ο καταγγέλων σε αυτή την περίπτωση. Η δημοσιοποίηση ονομάτων σε ένα σύστημα wistleblowing δεν ξέρω αν θα ήταν καλή ιδέα! Όμως σαφώς και θα πρέπει οι καταγγελίες στο site να ειπναι ονομαστικές. Ελπίζω να προχωρήσει η ιδέα. Υπάρχει πολύ πελατεία!!!

  2. Σχόλιο από Dim — 8 Μαρτίου, 2010 @ 7:08 μμ

    Βλέπε παρόμοια πρόταση για Ανάρτηση και επεξεργασία παραπόνων. Πάντως παράπονα και καταγγελίες μπορεί να γίνουν και τώρα στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) στο site http://www.seedd.gr.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού