ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Ιανουαρίου 31, 2010

Το επίπεδο των ελληνικών διαδικτυακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις αντίστοιχες υπερεσίες των Ευρωπαϊκών χωρών.

Αρχικά, θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των υπηρεσιών με πλήρη διαδικτυακή διεκπεραίωση, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού. Επιπλέον, ένα σημαντικό πρόβλημα που έχω συναντήσει στη σελίδα των ΚΕΠ (www.kep.gov.gr), αλλά και στο επίσημο ελληνικό portal Ermis (www.ermis.gov.gr), είναι η πλήρης απουσία εξυπηρέτησης.

Είχα στείλει e-mail στο ένα και είχα συμπληρώσει τη φόρμα επικοινωνίας στο άλλο, ζητώντας πληροφορίες, τις οποίες όχι μόνο δεν έλαβα ποτέ, αλλά ούτε καν πήρα μία απάντηση. Στα αντίστοιχα site των ΗΠΑ και της Ιρλανδίας η απάντηση ήρθε, όπως έλεγε και στο site, μέσα σε 2 εργάσιμες ημέρες, ζητώντας συγγνώμη για την καθυστέρηση!
Επιπλέον, θα πρέπει οι λοιπές σελίδες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης να γίνουν πιο εύκολεσ στη χρήση και να μπορεί ο πολίτης να βρει αυτό που ψάχνει. Για παράδειγμα, ψάχνοντας στο site του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) για τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν μπορούσα να βρω πουθενά το εν λόγω έγγραφο. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι τελικά το έγγραφο το βρήκα στη σελίδα του ΟΑΕΔ, μετά από αναζήτηση στο Google!

Τέλος, ένα ακόμα γελοίο φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί είναι η συχνή αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των υπουργείων και των λοιπών φορέων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η χρήση δύσκολων και «περίεργων» διευθύνσεων. Για παράδειγμα το www.e-oikonomia.gr έχει γίνει www.gsis.gr (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) και το site του υπουργείου οικονομικών είναι το www.mnec.gr. Δηλαδή όχι μόνο έχουν αλλάξει, αλλά είναι και πολύ δύσκολο να τα θυμάται κάποιος…
Αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να απαλοιφθούν, ώστε ο Έλληνας πολίτης να μπορεί να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού