Πρόταση του Δικτύου HEPIS για τον δικτυακό τόπο opengov.gr και την βελτίωση των κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Ιανουαρίου 29, 2010
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να θέτει υπό δημόσια διαβούλευση νόμους, υπουργικές αποφάσεις και προκηρύξεις θέσεων ευθύνης αξίζει να υποστηριχθεί με στόχο να αποτελέσει θεσμό άξιο προς μίμηση και από άλλες πολιτικές δυνάμεις και γενικώς από φορείς που ασκούν δημόσια εξουσία. Αν και η καινοτομία αυτή, για τη χώρα μας, βρίσκεται στο πρώιμο στάδιο της, αποτελεί ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση κλίματος διαλόγου και συμμετοχής στις υποθέσεις που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας.
Σε συνδυασμό με άλλες δράσεις όπως διευκολύνσεις προς μαθητές και φοιτητές να αποκτήσουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και συμπληρωματικές πρωτοβουλίες όπως κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων στις τεχνολογίες της πληροφορικής θα μας επέτρεπε ως κοινωνία ,σταδιακά αλλά ευθύγραμμα ,να κατακτήσουμε ένα υψηλότερο επίπεδο ουσιαστικής διαδικτυακής κουλτούρας διαλόγου και τελικών συνθέσεων.
Παρόλο που η δημόσια διαβούλευση εμφανίζει οργανωσιακές αδυναμίες ,που εν πολλοίς οφείλονται και στην παγιωμένη αντίληψη μας να συζητάμε γενικώς επί παντός του επιστητού-δοθείσης ευκαιρίας-και να μην εστιάζουμε στο συγκεκριμένο και ουσιώδες, το Δίκτυο HEPIS θεωρεί την πρωτοβουλία αφετηρία και εφαλτήριο προς το μέλλον.
Το Δίκτυο HEPIS εκτιμά ότι μια κοινωνικό-τεχνική μελέτη από ένα Ερευνητικό Κέντρο ή Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, με την ουσιαστική συμμετοχή των φορέων της Αγοράς Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, θα συνέβαλε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα από την έως τώρα εφαρμογή της πρωτοβουλίας ,να εντοπίσει πιθανές αδυναμίες αλλά κυρίως να αναδείξει τις θετικές εκείνες προϋποθέσεις ώστε στο άμεσο μέλλον να προκύψει ένα «πρότυπο» σχήμα πολιτικής και κοινωνικής διαβούλευσης που να μας ωθεί συλλογικά στο μέλλον που μας αξίζει .
Το Δίκτυο HEPIS θέλει να συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές της κυβερνητικής αυτής πρωτοβουλίας την οποία και θα προωθήσει όπου δει με τον πλέον πρόσφορο τρόπο και τα μέσα που διαθέτει.
Το Δίκτυο HEPIS στα πλαίσια της διαβούλευσης για τον ανασχεδιασμό των κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών θεωρεί ότι το σχέδιο αναμόρφωσης θα πρέπει να ακολουθεί τις παρακάτω κατευθύνσεις :
1) Ενιαία λειτουργική εικόνα και δομή των site των Δημοσίων Υπηρεσιών και κυρίως των Υπουργείων.
2) Επικέντρωση στην πληροφορία και την εξυπηρέτηση του πολίτη, με απλά ξεκάθαρα βήματα που τον καθοδηγούν στην ολοκληρωμένη συναλλαγή με το Δημόσιο.
3) Ευρεία διαφάνεια σε όλες τις πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης. Να νομοθετηθεί άμεσα η κυβερνητική δέσμευση για νομιμότητα των αποφάσεων μόνο μετά από την δημοσίευση τους στο Διαδίκτυο.
4) Εισαγωγή ενιαίου σχεδιαστικά αλλά αποκεντρωμένου λειτουργικά συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών για όλους τους τομείς και τις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, με στόχο την πλήρη διαφάνεια και την αποτροπή της διαφθοράς.
Τέλος το Δίκτυο HEPIS θέλει και πάλι να τονίσει ότι το αποτελεσματικό e-government προαπαιτεί πραγματικούς e-citizens. Η χώρα μας καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εξοικείωσης των πολιτών με τις ψηφιακές τεχνολογίες καθώς μόλις το 18,2% των Ελλήνων διαθέτει ικανοποιητικές δεξιότητες στην χρήση του Internet όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 31%. Άρα είναι απαραίτητο η πολιτεία να προσφέρει προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης στις ψηφιακές τεχνολογίες ειδικά για τα τμήματα του πληθυσμού (ηλικίες 45+) που τα ποσοστά ψηφιακού αναλφαβητισμού είναι παρά πολύ υψηλά.
Σχετικά με το Δίκτυο HEPIS
Το Δίκτυο HEPIS (Hellenic Professionals Informatics Society) είναι ο μοναδικός επιστημονικός – επαγγελματικός φορέας από την Ελλάδα, που είναι μέλος του CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies) και αποτελεί το Δίκτυο που ενώνει όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών της Αγοράς Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα, με σκοπό να προωθήσει τα επαγγελματικά και επιστημονικά τους ενδιαφέροντα και να αναπτύξει την επαγγελματική τους καταξίωση.
HEPIS, Κοραή 3, 105 64 Αθήνα, τηλ: 210-3729162, fax: 210-3729164, e-mail: info@hepis.gr, www.hepis.gr
|
|
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από teacher — 31 Ιανουαρίου, 2010 @ 6:56 μμ
Η πρόταση σας είναι αξιόλογη .
Σχόλιο από Dim — 31 Ιανουαρίου, 2010 @ 8:11 μμ
Η πρόταση HEPIS αξιόλογη αλλά κατά τη γνώμη μου «ασαφής». Οι κατευθύνσεις σαφώς σωστές, αλλά χρειαζόμαστε μικρά σταθερά βήματα για το Opengov.
Το Opengoiv στήθηκε γρήγορα και πρόχειρα. Μπορώ να το δεχτώ αυτό. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι ότι παραμένει στάσιμο.
Σχόλιο από netcomb2b — 8 Φεβρουαρίου, 2010 @ 7:00 μμ
Oι σύλλογοι και οι φορείς συχνά παίρνουν θέση σχολιάζοντας τι πρέπει να γίνει αλλά δεν αναφέρονται
στο πως οι ίδιοι μπορούν να συμβάλλουν για να περάσουμε απο τη θεωρία στην πράξη. Με την λειτουργία του opengov.gr κάλεσα σε συμμετοχή τον ΣΕΠΒΕ αλλά δυστυχώς δεν είδα ανταπόκριση. Τα media θέλουν λεπτομέρειες για αρμοδιότητες κα για να ξέρουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουνε,
σε μια ρευστή καπιταλιστική κοινωνία πιθανώς ορισμένοι να θέλουν αλλοιώσουν και να κάμψουν τη θέλησή μας αλλά οι Πολίτες ξέρουν ότι θα πάμε μπροστά με μια ηγεσία που έχει όραμα και αποφασιστικότητα για να βρούμε την ψυχή μας στα όνειρα των παιδιών μας και αυτή είναι η Κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.
Φίλε του συλλόγου ή γραμματέα επειδή θα περάσουμε ένα διάστημα δύσκολο κι επώδυνο μέχρις ότου φθάσουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη γι αυτό πρέπει να πάμε σε μηχανισμούς αλληλεγγύης στην Ελλάδα (και εντός της Ευρώπης πχ οικονομική ενοποίηση), μια αλληλεγγύη όπως ποτέ κανείς δεν την είχε φαντασθεί. Οι ανατροπές και οι αλλαγές δεν γίνονται με το mouse, ούτε διατάσσονται, χρειάζεται δουλειά και μηχανισμός στήριξης κι αυτό το γνωρίζεται καλύτερα από όλους μας, το λέω αυτό γιατί στα πηγαδάκια όλοι μιλούν για τα bonus και τα επιδόματα μετά …φόρεσαν τις μάσκες….Τέλος πάντων πρέπει να ακούμε και τους μεν και τους δεν…. Ο στόχος σε αυτό το μεταβατικό στάδιο του περιορισμού του υπερμεγέθους σπάταλου Κράτους και της αποκέντρωσης είναι η παραγωγή υπηρεσιών και καινοτομικών προϊόντων που θα μπορέσουν να συντηρήσουν το κόστος και των χρημάτων (κεφαλαίου) και της εργασίας (εργαζόμενοι) σε ισορροπία.
Θέλω να πω ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι συμβατές με τα όνειρα του Λαού κι όχι των αρχόντων και κάθε λογίς κλεπτών και αρματολών της κλεπτοκρατικής μηχανής και του κατεστημένου οικονομικού αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης που μας έφερε εδώ που μας έφερε. Οι περισσότεροι νοιάζονται για τα βιλαέτια τους συνεχώς μας λένε για ελλείψεις προσωπικού και έλλειψη υποδομής (η μόνιμη αόριστη ασθένεια) νομίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να τους περιμένει πότε θα ξανακάνουν tuning και maintenance τα συμφέροντα συνεπικουρούμενοι από τους “δύστυχους Δημόσιους της διαφθοράς και της σήψης” (που όταν άκουσαν θα χάσουν 10% των επιδομάτων τους έβαλαν πλερέζες) για να ξαναπάρουν θέσεις….. δήθεν ευθύνης.
Από σεβασμό ποτέ δεν ρώτησα στα οργανωμένα EDP μεγάλων Δημόσιων οργανισμών, τι πουλάτε εσείς εδώ ρε παιδιά; Πoιέs οι υπηρεσίες που παρέχεται και πια τα μετρήσιμα αποτελέσματα απέναντι στον πολίτη σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες λειτουργίας σας; Mε ξένα φράγκα και κόλλυβα με φαυλότητα και διαφθορά κάνατε την μεταπρατική κηδεία των Υπουργείων και οργανισμών ακολουθώντας τις νόρμες ενός διεφθαρμένου και σπάταλου Κράτους, με τόσες αμαρτίες τώρα τι ζητάτε ; To πάρτι τελείωσε (the game is over) γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη και φόρους, οι τοπικές Κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν κουμάντο και νοικοκύρεμα στα οικονομικά τους να βρουν τρόπους με ευρηματικότητα για να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες πχ στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης και να μην ζητούν μόνο πακέτα από ΕΣΠΑ και ΕΕ. Σε πρώτη φάση λοιπόν όλοι πρέπει να πούμε ναι σε αυτό το πλανο δουλειάς του opengov εθελοντικά, ουσιαστικά, αν μπορούμε όσοι μπορούμε κι αν δεν μπορούμε άς ευχηθούμε να πάνε καλύτερα τα πράγματα γαι τον Ελληνα «μπροστά στον γκισέ», με δικές μας πολιτικές
κι όχι των γραφείων μας ή με πολιτικές άλλων. Οι μεγάλοι σύλλογοι θάχουν ξεχωριστή θέση λόγω εμπειρίας αλλά πρέπει να δώσουμε χώρο στους νέους να δείξουν «τη μαγκιά τους» και τις δυνατότητες
γιατί αυτοί μπορούν να τρέξουν ατέλειωτες ώρες μπροστά στα τερματικά, απο οργανισμό σε οργανισμό, απο server σε server.
Να πούμε ΝΑΙ,
Όταν στη σκέψη βάζουμε όρια
Όταν στο θέλω δίνουμε δύναμη
Ναί
Όταν στο σήμερα ρίχνουμε έγνοιες
Όταν στο αύριο σπέρνουμε ελπίδες
Ναί
Όταν στο Τίποτα βλέπουμε αξίες
Όταν στα είδωλα δείχνουμε πίστη
Ναί
Όταν σαν ζώα δεχτούμε την ύπαρξη
Όχι
Της παρουσίας το λόγο αφού δεν βρίσκουμε
Στης αναζήτησης τη στράτα ξεψυχώντας
Να πούμε ΘΕΛΩ,
Θέλω να προσευχηθώ
με την ίδια δύναμη που θέλω να βλαστημήσω
Θέλω να τιμωρήσω
με την ίδια δύναμη που θέλω να συγχωρήσω
Θέλω να προσφέρω
με την ίδια δύναμη πούθελα στο ξεκίνημα
Θέλω να νικήσω
αφού δεν μπορώ να νικηθώ
(Αλέκος Παναγούλης)
Μόνο τότε θα κερδίσουμε.
Γιώργος Πετράκης
Θεσσαλονίκη
Σχόλιο από TheloNaMeinoAnonimos — 24 Φεβρουαρίου, 2010 @ 6:45 πμ
@HEPIS
απλά πρέπει να λάβετε επιτέλους πολύ σοβαρά υπόψη σας ότι δεν γίνεται να βασίζονται τα έργα ΤΠΕ του δημοσίου σε ανθρώπους χωρίς βασικό πτυχίο … αυτούς πρεσβεύετε σαν ΗΕΡΙΣ και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που έχει έρθει η Ελλάδα σε αυτό το χάλι …
1 σειρα στο βιβλίο Software Engineering του Sommervile -> οι σύγχρονες οικονομίες βασίζονται στο λογισμικό … πόσοι από αυτούς που αναπτύσσουν για τα software houses (SingularLogic, OTS κτλ) έχουν πτυχίο Πληροφορικής ΑΕΙ / ΑΤΕΙ; Δυστυχώς η γνώση μιας τεχνολογίας (πχ Java, Linux, PHP κλτ) ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ για να φτιαχτεί ένα σωστό λογισμικό …. Δυστυχώς η κατασκεύη λογισμικού δεν είναι απλά κώδικας ή χρήση 10 τεχνολογιών ΤΠΕ … που απευθύνει το βιβλίο του ο Sommerville και είναι το μοναδικό που πρέπει να έχει ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ κάποιος για να αναπτύξει λογισμικό για έργα υποδομής?
Θα δεχόσασταν ποτέ να σας κάνω εγχείρηση χωρίς πτυχίο;
Θα δεχόσασταν ποτέ να σας εκπροσωπήσω σε κάποιο Δικαστήριο ενώ δεν έχω σπουδάσει;
Θα δεχόσασταν να κάνω ενέσεις στο πρόβατο/σκύλο/κτλ σας χωρίς πτυχίο;
Θα δεχόσασταν να σχεδιάσω το αμάξι/αεροπλάνο που θα πετάξει το παιδί σας και εσείς χωρίς πτυχίο;
Πως ζητάτε να δημιουργηθούν Λογισμικά από μη Επιστήμονες / Μηχανικούς ;
Δεν λέω ότι ο απόφοιτος ξέρει καλύτερα …πχ linux / java … ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ … πάψτε πια να νομίζετε ότι οποιος γνωρίζει μια τεχνολογία μπορεί να κάνει τα πάντα ….
Το Πανεπιστήμιο Πληροφορικής (ΤΕΙ / ΑΕΙ) ξέρει να διασφαλίζει το κατώτατο όριο ενός φοιτητή / αυριανού επαγγελματία … και εμένα σαν πολίτη … Ποιος μου διασφαλίζει το επίπεδο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (=επιστήμης των υπολογιστών / μηχανικής λογισμικού) του linux-α hacker … ΚΑΝΕΙΣ … γιατί να τον αφήσω να κάνει εγχείρηση στα έργα του Δημόσιου Τομέα … για να τα πιάσουν πάλι οι γνωστοί – άγνωστοι 2 και 3 φορές … αυτό είναι το νοήμα … ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΧΤΕΙ KAI NA ΞΑΝΑΠΟΥΛΗΘΕΙ…. να γιατί δεν ενδιαφέρει σε κάνενα software house τι πτυχίο έχεις … αρκεί να ξέρεις C++
Απορώ ποιος θα κάνει ανάλυση / εκτίμηση ρίσκου όταν πέσουν τα 20.000 ταυτόχρονα cliks?
Ποιος θα εκτιμήσει κυκλωματική πολυπλοκότητα / πολυπλοκότητες επεξεργασίας / πολυπλοκότητα μνήμης / σχεδιασμό παράλληλων κατανεμημένων συστημάτων / κατάλληλες αρχιτεκτονικές / μετρικές ελέγχου / μετρικές απόδοσης σε mission -critical / κτλ κτλ
Αν θεωρείτε ότι δεν είναι ίδια η Ιατρική/Νομική/Κτηνιατρική/κτλ με την Πληροφορική προφανώς δεν υπάρχει πλαίσιο συζήτησης.
—
κρίμα … έχουμε και καλούς «συμβούλους» αυτή την στιγμή στην Κυβέρνηση … (Σπινέλλης, Γκριτζαλης κτλ) … και τι κάνουν … ??? … επιτρέπουν το κάθε ένα να υλοποιεί (φτάνει να κάνει gcc make dep make clean make install και παραμετροποιήση kernel …) …
εγώ λέω να παρατήσουν τις έδρες τους αφού μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει στην Πληροφορική ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ οτι είναι καθηγητές Πανεπιστήμιου …. οι ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ έχουν ΠΕΔΙΟ….
ΧΩΡΙΣ ΠΕΔΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ και αφού οι σχολές είναι αχρείαστες λέω να τις κλείσουν και να σκίσουν τα πτυχία των Πληροφορικών Συστημάτων που δίνουν …