Ψηφιακή ιατρική



Ιανουαρίου 24, 2010

Παραθέτω ένα άρθρο των NYT, το οποίο αναδημοσίευσε το ΒΗΜΑ, και αφορά το δανέζικο σύστημα υγείας. Χωρίς σχόλια!

Οι Δανοί στην εποχή της ψηφιακής ιατρικής
Μπορούν να κάνουν από το σπίτι τους, μόνοι, τις βασικές εξατάσεις και να ενημερώνεται ο γιατρός
ΤΗΣ SΙΝDΥΑΝ. ΒHANOO | Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

O 77χρονος Γενς Ντάνστρουπ είναι ένας συνταξιούχος αρχιτέκτονας που συνήθιζε να κάνει βόλτες στην Κοπεγχάγη με το ποδήλατό του. Χρόνιος καπνιστής, δυσκολεύεται πλέον να περπατήσει πολλή ώρα καθώς τα πνευμόνια του είναι εξασθενημένα. Δεν είναι όμως αναγκασμένος να πάρει ταξί για να επισκεφθεί τον γιατρό του. Χρησιμοποιεί απλώς στο σπίτι του κάποιες απλές ιατρικές συσκευές και έναν φορητό υπολογιστή εφοδιασμένο με μικροκάμερα. Ετσι μπορεί να κάνει μόνος του κάποιες βασικές εξετάσεις και να μεταφέρει τις ενδείξεις των οργάνων στον υπολογιστή, οι οποίες μέσω της ασύρματης τεχνολογίας μεταφοράς δεδομένων (bluetooth) φθάνουν αμέσως στον υπολογιστή του γιατρού.

«Βλέπεις πόσο εύκολο είναι αυτό για εμένα αντί να χάσω τη μέρα μου για να πάω στο νοσοκομείο;»λέει καθισμένος στο γραφείο του ενώ βρίσκεται σε ζωντανή επικοινωνία με τη νοσοκόμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Φρεντερίκσμπεργκ, η οποία τον βλέπει μέσα από τη μικροκάμερα του δικού της υπολογιστή.

Ο κ. Ντάνστρουπ έχει επίσης άμεση πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό του και λαμβάνει μέσω e-mail όλες τις συνταγές χωρίς να παίρνει ποτέ στα χέρια του τις (δυσανάγνωστες συνήθως) σημειώσεις των γιατρών. Κατόπιν το ηλεκτρονικό αρχείο με τη συνταγή φτάνει στη συνέχεια στον φαρμακοποιό της επιλογής του καθώς όλα τα φαρμακεία της Δανίας είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο. Κάθε φορά που έχει την ανάγκη να ρωτήσει κάτι τον γιατρό του, απλώς στέλνει ένα e-mail. Ολα είναι δυνατά επειδή ο κ. Ντάνστρουπ κατοικεί στη Δανία, μια χώρα που ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία να εφαρμόζει ένα ηλεκτρονικό σύστημα ιατρικών υπηρεσιών. Σήμερα όλοι οι γιατροί και σχεδόν τα μισά νοσοκομεία χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά αρχεία, ενώ οι Αρχές ενθαρρύνουν πρωτοβουλίες «τηλεϊατρικής» όπως αυτή του νοσοκομείου Φρεντερίκσμπεργκ.

Σ ύμφωνα με πρόσφατες μελέτες όπως αυτή που εξέδωσε τον περασμένο μήνα το αμερικανικό ίδρυμα Commonwealth Fund, το σχετικό σύστημα της Δανίας είναι το αποτελεσματικότερο στον κόσμο και χάρη σε αυτό οι γιατροί κερδίζουν κατά μέσον όρο 50 λεπτά την ημέρα από τον χρόνο που θα αφιέρωναν για τη διεκπεραίωση «γραφειοκρατικής» εργασίας.

Μία ακόμη έκθεση της αμερικανικής Εταιρείας Συστημάτων Πληροφόρησης και Διοίκησης εκτιμά ότι η Δανία κερδίζει ετησίως 80 εκατ. ευρώ από την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής ιατρικής.

Η επιτυχία του προγράμματος οφείλεται στο μικρό μέγεθος της χώρας, στην ομοιογένεια του πληθυσμού και στο καλά οργανωμένο σύστημα υγείας. Οπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και το σύστημα ενισχύεται από τη φορολόγηση των πολιτών.

«Ηταν μια φυσική εξέλιξη για εμάς» σημειώνει ο διευθυντής της υπηρεσίας που έχει την εποπτεία του συστήματος Οτο Λάρσεν. «Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους πολίτες. Τώρα προσπαθούμε να τοεκσυγχρονίσουμε, υπάρχουν άλλωστε και άλλα παρόμοια συστήματα» προσθέτει.

Σε ένα νοσοκομείο στη Βόρεια Γιουτλάνδη το ιατρικό προσωπικό έχει στη διάθεσή του ένα λογισμικό που του επιτρέπει να μεταφέρει απευθείας τις ενδείξεις που του στέλνει ο ασθενής από το σπίτι και να τις προβάλλει σε μια τρισδιάστατη εικόνα ανθρώπινου σώματος. Με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης του ασθενούς και μπορεί να εστιάσει στην περιοχή ή στο όργανο που τον ενδιαφέρει μεγεθύνοντας την εικόνα που έχει στην οθόνη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού