Εθνική Ηλεκτρονική Ταυτότητα



Ιανουαρίου 22, 2010

Παρουσίαση Πρότασης στην ημερίδα

Πρόταση στο labs.opengov.gr

Αν θέλουμε να έχουμε μια πληθώρα κρατικών εφαρμογών θα έπρεπε να υπάρχει μια ενοποιημένη ηλεκτρονική ταυτότητα. Θα πρέπει το TAXIS, ο δήμος, το ασφαλιστικό ταμείο, το ΕΣΥ, το σχολείο του παιδίου σου να σε αναγνωρίζει με τον ίδιο τρόπο.

Πέρα από τα φανερά πλεονεκτήματα όπως απομνημόνευση ενός κωδικού λύνεται και το θέμα της πραγματικής ταυτότητα του χρήστη αλλά κάνει και πιο προσιτή τη χρήση των εφαρμογών καθώς δε θα χρειάζεται εγγραφή εκ νέου.

Η τεχνολία υπάρχει και λέγεται OpenID.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



30 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Μιχάλης Φ — 2 Φεβρουαρίου, 2010 @ 4:00 μμ

    Μια τέτοια ταυτότητα σίγουρα θα έχει πλεονεκτήματα, αλλά μπορεί εύκολα να δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα από την άποψη της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων και της πλαστοπροσωπίας (identity forgery). Όσο για την προτεινόμενη τεχνολογία OpenID, δεν έχει σχεδιαστεί για χρήση σε συστήματα με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και οικονομικές συναλλαγές.
    Η ασφάλεια της Εθνικής Ηλεκτρονικής Ταυτότητας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με την ασφάλεια τραπεζικών συστημάτων (e-banking). Με δεδομένο ότι οι τράπεζες έχουν τα πιο ασφαλή και ακριβά ηλεκτρονικά συστήματα σήμερα και παρ” όλα αυτά κάποιοι υποκλέπτουν τις κάρτες συναλλαγών και κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ (ή τα passwords χρηστών από το Internet), η Εθνική Ηλεκτρονική Ταυτότητα θα ήταν πολύ επικίνδυνη για το μέσο πολίτη.

  2. Σχόλιο από pegas — 3 Φεβρουαρίου, 2010 @ 9:38 μμ

    Ωραία ιδέα. Αποφασίζουμε ποια δεδομένα μπορεί να περιέχει. Δεν είναι ανάγκη να έχει τα πάντα!

  3. Σχόλιο από PanosJee — 4 Φεβρουαρίου, 2010 @ 9:56 πμ

    Για πιο πολύπλοκες εφαρμογές θα μπορούσα να χρησιμοποιηθεί OAuth για να διασφαλίσει την ασφάλεια σε συνδυσμό με παροχή κωδικών ασφαλείων από κάποια σύσκευη όπως κάνουν οι τράπεζες

    Οσο για τα δεδομένα συνήθως υπάρχουν πολύ λίγα όπως όνομα, email, διεύθυνση. Καλό είναι να μην υπάρχουν περισσότερα για λόγους ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Για τις πιο σύνθετες εφαρμογές θα μπορεί να χρησιμοποιηιθεί OAuth σε συνδυασμό με ΑΡΙ. Πχ. αν θες να καταθέσεις κάποιο έγγραφο που να περιλαμβάνει φορολογική ενημερότητα θα μπορείς με OAuth να προσθέσεις το λογαριασμό σου στο Taxis και η εφαρμογή να ζητήσει από το Taxis τα στοιχεία που θες

  4. Σχόλιο από Alexandros — 4 Φεβρουαρίου, 2010 @ 7:58 μμ

    Δεν μπλέκεις ηλεκτρονικές πιστοποιήσεις που σπάνε αργά η γρήγορα σε τόσο ευρείες υλοποιήσεις. Κάθε υπηρεσία λειτουργεί ξεχωριστά. Σκέψου να σπάσει η πιστοποίηση της μίας, κατευθείαν απειλείς ολόκληρο το σύστημα.

  5. Σχόλιο από Μανόλης Αλυγιζάκης — 8 Φεβρουαρίου, 2010 @ 2:46 μμ

    Σε όλες τις οργανωμένες και προηγμένες χώρες του κόσμου υπάρχει ένας μονοσήμαντος αριθμός που αντιπροσωπεύει κάθε πολίτη σε όλες τις συναλλαγές σου με το Δημόσιο!.

    Είναι ένας μοναδικός αριθμός που θα έπρεπε τον παίρνει ο πολίτης από την στιγμή που γεννιέται ή πολιτογραφείτε ως πολίτης αυτής της χώρας ή ως μετανάστης – λαθρομετανάστης.

    Με αυτόν τον αριθμό θα είναι πάρα πολύ εύκολη η διαχείριση και επεξεργασία όλων των πληροφοριών που συλλέγουν για κάθε πολίτη οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

    Πολύ σημαντικό είναι οι βασικές πληροφορίες για κάθε πολίτη να φυλάσονται κάπου κεντρικά ώστε αν τις μεταβάλει ο πολίτης να γίνονται γνωστές σε κάθε υπηρεσία αυτόματα. Πχ. Διεύθυνση, Επώνυμο, Όνομα, Οικογενιακή κατάσταση κλπ.

    Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα site στο internet που θα μπορούν να αναζητούν στοιχεία οι διάφορες κρατικές ή μη υπηρεσίες για κάθε πολίτη χωρίς να χρειάζεται η προσκόμιση από αυτόν χαρτιών από την μια υπηρεσία στην άλλη. Βέβαια η κάθε υπηρεσία θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε όσες πληροφορίες της επιτρέπετε με βάση τον νόμο του απορρήτου.

    Π.χ. οι Τράπεζες στέλνουν συνέχεια του πολίτες στην εφορία για να πάρουν εκκαθαριστικό για να ανοίξουν έναν λογαριασμό ώστε να αποδείξουν ποιό ΑΦΜ τους ανήκει. Αυτό κατασπαταλεί το χρόνο του πολίτη, απασχολεί ένα κρατικό υπάλληλο που θα μπορούσε να κάνει κάτι ποιό σπουδαίο και δημιουργεί έξοδα στο κράτος. Πολύ απλά θα μπορούσε να υπήρχε ένα site στο internet Που θα μπορούσε να συνδεθεί κάθε πιστοποιημένη Τράπεζα και καταχωρώντας τα στοιχεία του πολίτη να ανακτά το AFM του. Έτσι θα μπορούσε αυτόματα να δει αν ο πολίτης λέει αλήθεια η ψέματα για το ΑΦΜ του.

  6. Σχόλιο από CWP — 11 Φεβρουαρίου, 2010 @ 4:30 πμ

    Το OpenID είναι για γέλια και για αυτό και δεν έγινε ποτέ αποδεκτό στο ιντερνετ όπως περιμέναν.
    Επειδή το θέμα του thread το ψάχνω εδώ και καιρό και με ενδιαφέρει πολύ,
    θέλω να πώ ότι κανονικά η ηλεκτρονική ταυτότητα θα έπρεπε να είναι στις άμεσες προτεραιότηες της κυβέρνησης. Δεν θα ασχοληθώ με τους τεχνοφοβικούς-κομπλεξικούς που μιλάνε για ηλεκτρονικό φακέλωμα, 66 και όλες αυτές τις αηδίες επειδή είναι άσχετοι με το σπορ, απλά θα πώ ότι με κλασσικές διαδικασίες public-private keys και διάφορα επίπεδα ασφαλείας, όπως PIN, roaming SSL, κλπ, θα μπορύσαμε να έχουμε μια κάρτα, όπου π.χ
    – Στο record που αφορά την αστυνομία, κλπ, να διαβάζει μόνο η αστυνομία με φορητή συσκευή (όπως Αμερική) τα πεδία του δελτίου ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης, αστ. μητρώου, απλήρωτες κλήσεις, κλπ
    – Η εφορία, τα πεδία του ΑΦΜ, ΔΟΥ, τελευταίου εκαθαριστικού, κλπ.
    – Το υπ. εξωτερικών, το πεδίο διαβατηρίου, αλλοδαπού, κλπ
    – Το υπ.ες, αν δικαιούμαστε ψήφου
    – Το υπ υγείας και τα νοσοκομεία / ασθενοφόρα ΕΚΑΒ τον ιατρικό μας φάκελο και τις τελευταίες μας εξετάσεις για περίπτωση ανάγκης.
    – Το υπ τουρισμού και ο ΟΕΚ, αν δικαιούμαστε διακοπές με κοινωνικό τουρσμό
    – Η τράπεζα Ελλάδος αν είμαστε ΤΕΙΡΕΣΙΑ, αν χρωστάμε δημόσιο, κλπ
    καταλαβαίνετε τι άπειρες δυνατότηες υπάρχουν.

    Περιττό βέβαια να πούμε ότι μια τέτοια ενοποίηση προσβάσιμων υπηρεσιών θα προυποθέτει e-gov API / SDK και κρυπτογράφιση, με πολλαπλά επίπεδα πρόσβασης ασφαλείας.
    Σε περίπτωση που η κάρτα χαθεί, με ταυτοποίηση σε ένα ΚΕΠ, να ακυρώνετε το ID τις παλιάς ακαριάια, (όπως γίνεται με τις πιστωτικές) και να εκδίδεται νέα. Το ΚΕΠ θα τραβάει όλα τα records από τα αντίστοιχα υπουργεία/φορείς, και θα μας κάνει restore σε μια νέα άδεια κάρτα.
    ΑΠΛΟ και τεχνολογικά ΕΦΙΚΤΟ. Το κάνουν οι τράπεζες χρόνια.
    Απλά αντί για 1-2 records, θα έχει το τσιπάκι της κάρτας καμμιά 300ρια.
    Το μέγεθος αφού είναι ΤΕΧΤ, με μοναδικές εικόνες αποθηκευμένες την φώτο μας και το δαχτυλικο αποτύπωμα, θα είναι ελάχιστο. Με τις υπάρχουσες κάρτες γίνεται άνετα.
    Και για να το πάω και 1 βήμα παραπέρα, μπορεί να μπεί και δυνατότητα EFTPOS όπως στην Αυστραλία, και να συνδέεται με τραπεζικό λογιαρισμό για πληρωμές ΔΕΚΟ και αγορές.
    Οπότε δεν θα υπάρχει και φοροδιαφυγή αφού θα ενημερώνει εφορία σε κάθε συναλλαγή αυτόματα.
    Αυτό είναι το κράτος του 21ου αιώνα και όσοι το φοβούνται απλά βλέπουν πολλές ταινίες καταστροφής.
    Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά, και θα έχουμε το ιδανικό κράτος, δηλαδή αυτό που λειτουργεί χωρίς να φαίνεται και να μας βάζει εμπόδια, αλλά να μας υπηρετεί.

  7. Σχόλιο από PanosJee — 11 Φεβρουαρίου, 2010 @ 7:37 μμ

    Πολύ ενδιαφέρον σχόλιο. Εγώ το κράτησα στα εύκολα υλοποιήσιμα σε επίπεδο web, ίσως τελικά το OAuth να είναι καλύτερη λύση για που αναφέρομαι αλλά η δική σου πρόταση πάει πολλά βήματα παραπέρα και μακάρι τα εγγόνια μας να το δουν να γίνεται :)

  8. Σχόλιο από Χαρα Καψανακη — 14 Φεβρουαρίου, 2010 @ 5:25 μμ

    Σετ, με την Ηλεκτρονική Υπογραφή.
    Επιτέλους, το μοναδικό που ίσως πρέπει να γίνει, ώστε να ταυτοποιούμαστε και να μπορεί αυτό να ισχύει και για έκδοση αντιγράφων ασφαλείας, χωρίς να χρειάζονται επικυρώσημα.

  9. Σχόλιο από PanosJee — 23 Φεβρουαρίου, 2010 @ 1:28 μμ

    Η παρουσίαση http://docs.google.com/present/view?id=dchb472c_86hsdk6b62

  10. Σχόλιο από NikosManomenidis — 5 Μαρτίου, 2010 @ 11:54 πμ

    Για αρχή μπορούν να δημιουργηθούν ατομικοί πιστοποιημένοι φάκελοι θεωρημένων, από άποψη γνησιότητας, ηλεκτρονικών εγγράφων. Ο Πολίτης θα μπορεί να ζητάει την έκδοση τους μια φορά να τα αποθηκεύει στους φακέλους και στην συνέχεια να δίνει άδεια πρόσβασης-ανάκτησης ψηφιακού εγγράφου ανάλογα με την περίπτωση.

  11. Σχόλιο από Kostas Oreopoulos — 5 Μαρτίου, 2010 @ 12:42 μμ

    Συμφωνώ απόλυτα με το CWP.

    Επίσης θα έπρεπε να υπάρχει κάτι σαν TAXIS.NET με subdomains ανα ΑΦΜ και την δυνατότητα ΑΦΜ φυσικών προσώπων να συνδέονται με ΑΦΜ εταιρειών. Στην σελίδα αυτή θα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για ένα πρόσωπο. Με κατάλληλο SDK διάφορες υπηρεσίες θα μπορούν να προσθέτουν δικές τους sections στην σελίδα αυτή με τις υποχρεώσεις του ΑΦΜ στην συγκεκριμένη υπηρεσία.

    Ο χρήστης θα μπορεί να δει σε κάθε στιγμή ΟΛΕΣ του τις υποχρεώσεις και βέβαια το ίδιο θα συμβεί και με το κράτος.

  12. Σχόλιο από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΚΙΣ — 5 Μαρτίου, 2010 @ 10:25 μμ

    Πρόκειται για επαναστατική εφαρμογή την συμβολή της οποίας στο μέλλον του τόπου δεν μπορούμε να φανταστούμε σήμερα.Συνδυαμένη με την έννοια της ηλεκτρονικής υπογραφής θα εξοικομήσει μερικά εκατομμύρια ανθρωποώρες κάθε χρόνο.Άς το ξεκινήσουμε άμεσα. Θα μας ευγνωμονούν τα παιδιά μας.

  13. Σχόλιο από PanosJee — 16 Μαρτίου, 2010 @ 4:00 μμ

    ΟΙ διαφάνειες http://docs.google.com/present/view?id=dchb472c_86hsdk6b62

  14. Σχόλιο από Petros Amiridis — 16 Μαρτίου, 2010 @ 7:56 μμ

    Πάντως, Παναγιώτη, χτύπησες νεύρο όταν αναφέρθηκες σε απαρχαιωμένες υπηρεσίες, αν κρίνω από την πρώτη «ερώτηση-μονόλογο» που δέχτηκες. Το πόσες απαρχαιωμένες υπηρεσίες υπάρχουν και πόσα απαρχαιωμένα μυαλά υπάρχουν πίσω από αυτές τις υπηρεσίες δε χρειάζεται να το προσεγγίζουμε με προσοχή και σεβασμό. Το βλέπουμε εδώ και 36 χρόνια. Ούτε μας προσέχουν ούτε μας σέβονται σαν πολίτες. Καιρός λοιπόν να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

    Για να μη παρεξηγούμαι, δε θέλω να γενικεύω λέγοντας πως όλο το δημόσιο είναι έτσι. Τελευταία γίνονται πολύ καλές προσπάθειες. Από το Taxis.Net μέχρι το OpenGov. Από εκεί και πέρα δε μπορούμε άλλο να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα και μόνο αν σταματήσουν οι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις να βρίσκονται στον κόσμο τους, θα μπορέσουμε να προοδεύσουμε.

  15. Σχόλιο από NOMIKOS SPYRIDON — 17 Μαρτίου, 2010 @ 6:03 μμ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ.!
    ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ.!
    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟΣΟ..!
    Σ.Ν.

  16. Σχόλιο από NOMIKOS SPYRIDON — 17 Μαρτίου, 2010 @ 6:07 μμ

    ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ..!
    http://www.pathfinder.gr [ technoΛογειν ]
    &
    http://www.smartprintmedia.com
    Σ.Ν.

  17. Σχόλιο από PanosJee — 17 Μαρτίου, 2010 @ 7:02 μμ

    @petros μάλλον πρέπει να αλλάξουν ή οι άνθρωποι ή οι θέσεις :)
    @spyridon κοίταξε δεν ξέρω σίγουρα αν είναι η ενδεδειγμένη λύση καθότι δεν είμαι ειδικός στην ασφάλεια αλλά μια άλλη ενδιαφέρουσα και συμβατή λύση είναι τα Information Cards

  18. Σχόλιο από CWP — 17 Μαρτίου, 2010 @ 10:59 μμ

    Συνάδελφοι, επιμένω ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να παίρνουμε καθηγητές να κάνουν τη δουλειά των αναδόχων.
    Δεν είναι ούτε project managers, ούτε χαμάλιδες του κάθε συστήματος.
    Οι καθηγητές είναι για να κάνουν μαθήματα εκεί που διορίζονται.
    Ούτε οι φοιτητές πρέπει να συμμετέχουν, γιατί άντε βρες τους μετά.
    Απόφοιτοι για junior-coders να πάρουν προυπηρεσία, φυσικά ναι.

  19. Σχόλιο από tasos — 19 Μαρτίου, 2010 @ 9:35 πμ

    Χαίρετε,
    η δημιουργία μιας μοναδικής και ενιαίας η-ταυτότητας αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία ολοκληρωμένης η-διακυβέρνησης.
    Με τόσα νούμερα και κωδικούς δεν μπορού να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι υπηρεσίες (πράγμα που μπορεί να επιθυμούν)πόσο μάλλον το Πληροφορικά Συστήματα.
    Τώρα το ζήτημα, πολιτικό και πρακτικό είναι ποιος αριθμός θα καθιερωθεί και θα προκριθεί και γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συνεννόηση.
    Πάντως πολύ καλή εφαρμογή είναι αυτή που έχει υλοποιηθεί στο Ην.Βασίλειο και το General Register Office όπου παρέχονται στοιχεία ακόμη και για το γενεαλογικό δένδρο και στους εκτός χώρας υπηκόους και με ενσωματωμένη βάση φωτογραφιών.(την ψηφιοποίηση την ανέλαβε η SIEMENS αλλά εκεί δεν είχαμε παρατράγουδα).
    Με το σύστημα που έχουν αναπτύξει διασυνδέονται όλα τα υπουργεία και μπορούν να παρέχονται πληροφορίες για και προς τους πολίτες καθώς και να πραγματοποιούνται έλεγχοι για τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας αλλά και πάσης φύσεως.

    Με εκτίμηση,

    Τάσος

  20. Σχόλιο από PanosJee — 19 Μαρτίου, 2010 @ 2:19 μμ

    Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το OpenID και Information Cards στην αμερικάνικη ηλεκτρονική διακυβέρνηση
    http://www.idmanagement.gov/drilldown.cfm?action=openID_openGOV
    http://openidentityexchange.org/

  21. Σχόλιο από Labros Kar — 19 Μαρτίου, 2010 @ 9:31 μμ

    Βλέπετε το σηματάκι δίπλα στο όνομά μου; Είναι μια τρανή απόδειξη οτι η συγκεκριμένη υπηρεσία και πιο γρήγορη είναι και πιο αποδοτική. Και σε κυβερνητικούς φορείς έχει υλοποιηθεί άσχετα αν εγώ συνδέθηκα μέσω fb.

    Θα ήθελα όμως να παραθέσω τα εξής:

    Δεν πιστεύω πως έχει να κάνει με την ιδιωτικότητα όσο με την ασφάλειά της. Ως ιδιωτικότητα θεωρώ ότι μόνοι μας την κάναμε στην άκρη όταν δηλώσαμε τα στοιχεία μας στο fb…

    Ως ασφάλεια και εκεί θεωρώ οτι πήραμε τα ρίσκα μας και πήγε περίπατο…(πόσοι μπορεί να έχουν 2 fb;πόσοι μπορεί να έχουν ψεύτικο προφίλ; Ή ακόμα πόσοι μπορεί να χρησιμοποιούν το προφίλ κάποιου άλλου χωρίς να έχουν την άδειά του;)
    Αυτό, το θέμα της ασφάλειας, όταν διασφαλιστεί στον πολίτη θα κάνει και αποδεκτή και αποδοτική μια τέτοια υπηρεσία.

    Θα έπρεπε ίσως να προσέξουμε ποιές υπηρεσίες αν τις χρησιμοποιύσε άλλος (χωρίς τη γνώση μας) δεν θα μας ζημίωναν οικονομικα. Πχ ΚΕΠ,WIFI σε πόλεις,πολεοδομία κλπ κλπ. Αυτές ναι.
    Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ ούτε το e-banking γιατι δεν θέλω αύριο η ληστεία να γίνει στον υπολογιστή μου αντί για το υποκατάστημα της τράπεζας.Θα προτιμούσα να μη γίνει καθόλου αλλά δυστυχώς θα υπάρξουν κάποιοι ανίδεοι.

    Τέλος θα πρέπει να προσεχτεί το εξής: Φαντάζεστε σε 5 χρόνια από τώρα όλη την Ελλάδα να έχει περάσει ΑΦΜ,ΔΟΥ,Α.Τ. οικονομικά και ότι άλλο στοιχείο μπορούμε να φανταστούμε σε μια βάση δεδομένων στο internet; Θα ήθελα να ξέρω πραγματικά σε τι βάση; SQL; Eίναι θέματα που πρέπει να προσεχτούν και να περάσουν από στάδια ελέγχου.
    Ευχαριστώ για το χρόνο σε όποιον το διάβασε.

  22. Σχόλιο από CWP — 20 Μαρτίου, 2010 @ 11:59 πμ

    Η απάντηση στην ερώτησή σου για σοβαρό σύστημα με έλεγχο και όχι μούφα, είναι 4 λέξεις

    USER SPACE FILE SYSTEM :)

  23. Σχόλιο από Dimitris — 5 Αυγούστου, 2010 @ 11:45 πμ

    Όλη η φιλοσοφία του OpenID είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιείς οποιαδήποτε υπηρεσία, που υποστηρίζει OpenID, χωρίς περιορισμούς από την εκάστοτε υπηρεσία όσον αφορά τον provider που σου σε ταυτοποιεί. Τα OpenID δεν είναι μοναδικά! Εγώ για παράδειγμα μπορώ να έχω πολλά OpenID από πολλούς παρόχους.

    Αν τώρα το κράτος αποφασίσει να χρησιμοποιεί το OpenID προτόκολλο αλλά με χρήση μόνο ενός παρόχου (το ίδιο το δημόσιο) τότε δεν μπορούμε να πούμε οτι υποστηρίζεται το OpenID. Επίσης είναι γνωστό οτι υπάρχουν τρύπες ασφαλείας όσον αφορά το συγκεκριμένο τρόπο ταυτοποίησης.

  24. Σχόλιο από kostantina — 23 Νοεμβρίου, 2010 @ 7:51 μμ

    Εγω δεν μπορω να καταλαβω γιατι πρεπει να ξοδευτουν τοσα εκατομυρια ευρω απο τη στιγμη που η Ελλαδα υποφερει απο το κοψιμο μισθων και συνταξεων????

  25. Σχόλιο από Gkoutzios Dimitris — 24 Νοεμβρίου, 2010 @ 1:38 πμ

    Ναι συμφωνώ με τον CWP. Ναι εάν θέλουμε να έχουμε οργανωμένο κράτος πρέπει να μπει σε εφαρμογή η ενοποιημένη ηλεκτρονική ταυτότητα και όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες να αντλούν τα στοιχεία τους από αυτήν. Η ενοποιημένη ηλεκτρονική ταυτότητα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Δεν θέλω να ασχοληθώ με τους γραφικούς που μιλάνε για ηλεκτρονικό φακέλωμα, επειδή είναι άσχετοι, με public-private keys και επίπεδα ασφαλείας, όπως PIN, roaming SSL, κ.λ.π, θα μπορούσαμε να έχουμε μια κάρτα, όπου π.χ – Στο record που αφορά την αστυνομία, κ.λ.π, να διαβάζει μόνο η αστυνομία με φορητή συσκευή (όπως Αμερική –Γερμανία-Αγγλία) τα πεδία του δελτίου ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης, Α. Μητρώου, απλήρωτες κλήσεις, κλπ
    Η Δ.Ο.Υ – Εφορία, τα πεδία του ΑΦΜ, του εκκαθαριστικού, κλπ.
    Το Υπουργείο Εξωτερικών, το πεδίο Διαβατηρίου, αλλοδαπού, κλπ
    Το Υπουργείο Εσωτερικών, αν δικαιούμαστε ψήφου κλπ,
    Το Υπουργείο Υγείας και τα Νοσοκομεία / ασθενοφόρα ΕΚΑΒ τον ιατρικό μας φάκελο και τις τελευταίες μας εξετάσεις σε περίπτωση ανάγκης.
    Το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΟΕΚ, αν δικαιούμαστε διακοπές με κοινωνικό τουρισμό
    Η τράπεζα Ελλάδος αν είμαστε στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, αν χρωστάμε δημόσιο, κλπ
    καταλαβαίνετε τι άπειρες δυνατότητες υπάρχουν. Περιττό βέβαια να πούμε ότι μια τέτοια ενοποίηση προσβάσμων υπηρεσιών θα προϋποθέτει e-gov API / SDK και κρυπτογράφηση, με πολλαπλά επίπεδα πρόσβασης ασφαλείας. Σε περίπτωση που η κάρτα χαθεί, με ταυτοποίηση σε ένα ΚΕΠ, να ακυρώνετε το ID τις παλιάς ακαριαία, (όπως και στις πιστωτικές) και να εκδίδεται νέα. Το ΚΕΠ θα τραβάει όλα τα records από τα αντίστοιχα υπουργεία / φορείς, και θα μας κάνει restore σε μια νέα κάρτα. Είναι απλό και τεχνολογικά εφικτό. Το κάνουν οι τράπεζες εδώ και χρόνια.
    Απλά αντί για 1-2 records, θα έχει το τσιπάκι της κάρτας πολλά.
    Το μέγεθος αφού είναι ΤΕΧΤ, με μοναδικές εικόνες αποθηκευμένες την Φώτο μας και το δαχτυλικό αποτύπωμα, θα είναι ελάχιστο. Με τις υπάρχουσες κάρτες γίνεται άνετα.
    Μπορεί επίσης να μπει και δυνατότητα EFTPOS όπως στην Ιαπωνία – Αυστραλία, και να συνδέεται με τραπεζικό λογαριασμό για πληρωμές σε ΔΕΚΟ και άλλες αγορές, οπότε δεν θα υπάρχει και φοροδιαφυγή αφού θα ενημερώνει εφορία σε κάθε συναλλαγή αυτόματα.

  26. Σχόλιο από PanosJee — 24 Νοεμβρίου, 2010 @ 9:23 πμ

    Να σημειωθεί ότι η ταυτότητα που προτείνεται σε αυτήν την παρουσία είναι ένας (φθηνός σχετικά και ανοιχτός) τρόπος ταυτοποιήσης του χρήστη για online διαδικασίες και δε σχετίζεται με τη χρήση smart cards κλπ

  27. Σχόλιο από SDAVROS — 25 Νοεμβρίου, 2010 @ 11:35 μμ

    TI LETE RE, HLEKTRONIKI TAYTOTITA KAI META ?????? GIA AKOMI MEGALYTERI ASFALEIA HA SOY EPIVALOYN KAI TO GNWSTO SE OLOYS TATOO STO DEXI XERI H METWPO DEN XERW AN SAS LEEI KATI.KATEYHINOMENI KRISI KAI ARRWSTIES GIA NA MIN NIWHEIS ASFALEIS KAI GIA AFXISI TIS EGLIMATIKOTITAS,WSTE NA SOY STERISOYN TO DIKAIWMA STIN ELEYHERIA,SKEFTEITE,OLOS O KOSMOS GINETE SIGA SIGA PARAKOLOYHOYMENOS,FB REALITY PAIXNIDIA SE KIN GIA NA BOREI NA SE VREI,SE VAZOYN SE DIADIKASIA NA SINIHISEIS TO XARAGMA………..STIN ARXI EFIGE TO HRISKEYMA APO TIS TAYTOTITES,KAI TWRA SIGA SIGA HLEKTRONIKI,APOKALIPSI IWANNH,MILAEI GIA THN HLEKTRONIKI TAYTOTITA 2.500 XRONIA PRIN,OTAN KAN DEN GNWRIZAN APO HLEKTRISMO, SAS LEEI KATI H EISTE PROVATA TIS TEXNOLOGIAS KAI TOY DIHEN EXIXRONISMOY????

  28. Σχόλιο από CWP — 28 Νοεμβρίου, 2010 @ 12:56 μμ

    @SDAVROS Είναι προφανές ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται από τεχνολογία, και πόσο έχει προχωρίσει το θέμα ασφαλείας των προσωπικών δεδομένων, όπου ΜΟΝΟ όσοι χρειάζεται, και ΑΝΩΝΥΜΑ, μπορούν να βλέπουν ΟΡΙΣΜΕΝΑ στοιχεία και όχι όλα. Αμφιβάλλω αν γνωρίζεις ποιός κοιτά τις συναλλαγές σου με τράπεζες ή τις συνομιλίες σου στην σημερινή κινητή τηλεφωνία που είναι τρύπια από ασφάλεια. Αν έχεις ένα θέμα με το τέλος του κόσμου, αφορά εσένα και το πόσο απαισιόδοξος είσαι. Γενικώς, δεν αφορά κανέναν το που πιστεύει κάποιος, αν πιστεύει και γιατί πρέπει να το γράφει στην ταυτότητά του. Είναι το ίδιο προσωπικό με το να λές τι σώβρακο φοράς, αν σου αρέσει να τρώς μελιτζάνες ή σε τι στάση κάνεις ΣΕΞ. Δεν αφορά κανέναν και καλά θα κάνεις να αποφεύγεις τα πολλά πάρε-δώσε με το παπαδαριό το οποίο φημίζεται για την σαπίλα του επί 2 χιλιετίες. Στο μέλλον, ακόμα και οι λεκάνες στις τουαλέτες θα είναι ηλεκτρνικές και θα σου λένε αν κινδυνεύεις από κάτι που έφαγες, χωρίς καν να σε ξέρουν. Μπορεί και να σε σώσει αυτή η τεχνολογία μια μέρα. Οι παπάδες από τι σε σώσανε μέχρι τώρα? Get a life, get educated, evolve. Σε καμμία μαιμού δεν άρεσε η ιδέα να κατέβει απ το δέντρο, να σταματήσει να τρώει μπανάνες, και να αρχίσει να περπατάει όρθια, αλλά στο τέλος το συνήθησε και τις άρεσε κιόλας.

  29. Σχόλιο από fraudfinder — 10 Μαρτίου, 2011 @ 1:15 μμ

    ε cwp φοβερο παραδειγμα αυτο με τις τουαλετες πραγματικα δε σκεφτοσουν τιποτα αλλο.!
    δεν ειναι θεμα απαισιοδοξιας του sdavros ειναι οτι αλλο η γενικη εξελιξη-βιολογικη και αλλο η τεχνητη. Τεχνητη.. πολλα σχολια εχω και θα βραδιασει. Κοιτα, μη το βλεπεις μονο θρησκευτικα το θεμα, αν θες βεβαια να γινεις εσυ ή η οικογενεια σου ενα εκκολαπτομενο cyborg με γεια σου.
    Φυσικα η τεχνολογια ως εξελιξη δε λεω,εξυπηρετει. Αλλα σαφως καποιους τους εξυπηρετει περισσοτερο ετσι δεν ειναι? Λοιπον με βαση αυτη τη σκεψη ο κοσμος που δεν δεχεται αυτην την εξελιξη δεν θα την υιοθετησει και εσεις οι υπολοιποι δεν θα ταλαιπωρηθειτε για αναμονες σε νοσοκομεια και σε δημοσιες υπηρεσιες. Μπορει να εχετε και μπονους σε καποια σημεια πωλησης,-προθεσμιακα γιατι δε πολυσυμφερει το συνεχως. Βεβαια εγω δεν εχω ορεξη για αντιπαραθεση και απλα βλεπω το γεγονος οτι στην Αγγλια-Μ.Βρετανια ή οπως σας αρεσει δεν εγιναν αποδεκτες αυτες οι ταυτοτητες. Εφοσον αυτοι εκει ειναι πιο εξελιγμενοι απο εμας 20χρονια,30 χρονια μπροστα? ε τοτε λεω και εγω να τους εμπιστευτω και μια φορα.

  30. Σχόλιο από tanker — 30 Οκτωβρίου, 2011 @ 10:23 πμ

    Συμφωνώ απολύτως με την πρόταση του cwp.

    Η ιδέα είναι συγκεκριμένη, εφαρμόσιμη / εφαρμοσμένη, υπάρχει πεπατημένη που λύνει όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αναφέρονται κατά την υλοποίησή της, μας αρέσει να απολαμβάνουμε τα πελονεκτήματά της όταν πάμε σε μια χώρα που την έχει υλοποιήσει και, τότε, δεν σκεφτόμαστε το “φακέλωμα” αλλά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει…

    Με στεναχωρεί μόνο που από το 2010, αν εξαιρέσει κανείς το τελευταίο σχόλιο του fraudfinder, δεν έγινε ούτε άλλο σχόλιο ούτε καμιά κίνηση προς την υλοποίησή της.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού