Τεχνολογίες για Βέλτιστη Αξιοποίηση των Σχολίων των Χρηστών



Ιανουαρίου 18, 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Οι γνώμες και τα λοιπά δεδομένα που προσφέρουν οι χρήστες του opengov.gr (αλλά και αντίστοιχων forum διαβουλεύσεων, όπως το παρόν) μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο κατά τη λήψη αποφάσεων και για τη συνεισφορά νέων ιδεών. Ένα βασικό όμως πρόβλημα στην αξιοποίησή τους προκύπτει εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τους. Συγκεκριμένα:
(α) συχνά είναι δύσκολο να διαφανεί η επικρατούσα άποψη κυρίως γιατί οι απόψεις είναι μοιρασμένες,
(β) πολύ συχνά παρόμοιες ή ακόμα και πανομοιότυπες προτάσεις και σχόλια γίνονται από διαφορετικούς χρήστες.

ΠΡΟΤΑΣΗ
Προτείνεται η επέκταση του User Interface του τόπου καθώς και η χρήση τεχνολογιών αυτόματης ανάλυσης κειμένου, ώστε να διευκολυνθεί η αξιολόγηση της συνεισφοράς των χρηστών.
Συγκεκριμένα, προτείνεται:

Α) Η δυνατότητα στους χρήστες να δίνουν εύσημα (thumbs up) ή να αποδοκιμάζουν (thumbs down) στην πρόταση καθώς και στα σχόλια επί της πρότασης. Για παράδειγμα, αντίστοιχος μηχανισμός προσφέρεται με μεγάλη επιτυχία από τη δημοφιλή εφαρμογή digg για αξιολόγηση του ενδιαφέροντος που έχουν άρθρα της επικαιρότητας.

Β) Η χρήση αυτόματης ομαδοποίησης και ταξινόμησης σχολίων με βάση την ομοιότητά τους. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα είναι δυνατή η επισκόπησή τους με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Γ) Η χρήση αυτόματης κατάταξης σχολίων σε κατηγορίες με βάση την τοποθέτησή τους (π.χ. με κριτήριο το αν συμφωνούν ή όχι με την πρόταση την οποία σχολιάζουν). Κατά αυτόν τον τρόπο, θα είναι δυνατή η σύνοψη του συνόλου των σχολίων και η αποτύπωση της κοινής γνώμης.
Δ) Η χρήση τυποποιημένου λεξιλογίου / οντολογικού σχήματος με σκοπό την επισημείωση σχολίων/προτάσεων. Π.χ. μπορούν να ορισθούν έννοιες όπως «Συλλογή Αποδείξεων», «ΚΒΣ», κλπ. οι οποίες θα μπορούν από τους χρήστες ή με αυτόματο τρόπου να συσχετίζονται με τα σχόλια ή τις προτάσεις, ώστε να είναι ευκολότερη η ταξινόμησή τους.

3 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΠΟΝΑΡΑΣ — 18 Ιανουαρίου, 2010 @ 11:59 πμ

    Αγαπητέ μου kleinmind,

    συμφωνώ μαζί σου για το παρουσιαζόμενο πρόβλημα με τα σχόλια των χρηστών του ιστοτόπου αυτού. Από όσα προτείνεις το με αριθμό Α) είναι ήδη στη σελίδα των σχολίων και φαίνεται με ένα + και ένα _ στη βαθμολόγηση του σχολίου αλλά σχεδόν κανένας μας δεν το χρησιμοποιεί. Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει κριτήριο αν χρησιμοποιηθεί σωστά…
    Σχετικά με τα άλλα Β΄) έως Δ) απαιτούν ύπαρξη γνωσιακής βάσης και ειδικού πακέτου data minning που δεν νομίζω ότι είναι εφικτό εδώ…
    Πάντως εντοπίζω κι εγώ την ίδια ανάγκη για καλλίτερα αποτελέσματα, αν και θα πρόσθετα ότι, είναι επιβεβλημένος ο διαχωρισμός πλέον, των προτάσεων για αναβαθμίσεις και νεωτερισμούς από την υποβολή παραπόνων, δυσλειτουργιών, διορθώσεων εφαρμογών κ.λ.π. παρόμοια. Ένας τέτοιος διαχωρισμός θα ήταν επιθυμητός έως επιβεβλημένος…
    Ευχαριστώ

  2. Σχόλιο από Συμεών Παπαδόπουλος — 18 Ιανουαρίου, 2010 @ 5:11 μμ

    Αγαπητέ κ. Αντώνη Πεποναρά

    Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.
    Υπέβαλα τις προτάσεις Β-Δ λόγω της προηγούμενης εμπειρίας μου σε θέματα text mining τεχνικών (σημ.: εργάζομαι ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεματικής). Τέτοιου είδους τεχνικές είναι δυνατό να εφαρμοστούν είτε με χρήση γνωσιακής βάσης (π.χ. λεξικών, οντολογιών) είτε με καθαρά στατιστικές μεθόδους ανάλυσης κειμένου (οι οποίες είναι εφαρμόσιμες ανεξαρτήτως της γλώσσας του κειμένου). Συνεπώς, θεωρώ την εφαρμογή τους εφικτή (όχι βέβαια και τετριμμένη ή εύκολη).

  3. Σχόλιο από CWP — 11 Φεβρουαρίου, 2010 @ 9:20 μμ

    Το θέμα είναι απλό να λυθεί. Κάντε ότι ο Ομπάμα. Το site του τρέχει σε Drupal, και είναι μια χαρά.
    Υπάρχουν δε, ένα σωρό developers και plugins που του δίνουν τεράστιες δυνατότηες σαν πλατφόρμα.
    Και δωρεάν εννοείται.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού