Νέο website για το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)



Ιανουαρίου 17, 2010

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι ο βασικός φορέας δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Όμως ο σημερινός ιστότοπος του είναι εμφανώς παρωχημένος, και αδικεί την εικόνα του οργανισμού. Έχει την ίδια δομή και εμφάνιση επί πολλά χρόνια, δεν έχει καλές δυνατότητες οργάνωσης και προβολής του περιεχομένου, είναι δύσκολο στην περιήγηση και σε καμμία περίπτωση δε μπορεί να συγκριθεί με τα site άλλων αντίστοιχων οργανισμών του εξωτερικού (π.χ. CDC).

Προτείνω ένα νέο website με τη χρήση του λογισμικού drupal. Έτσι μπορεί να βελτιωθεί κατακόρυφα η οργάνωση του περιεχομένου και να αυξηθεί η προσβασιμότητα των πληροφοριών σε κάθε ενδιαφερόμενο (κοινό, επαγγελματίες υγείας). Διευκολύνεται η αναζήτηση και ανεύρεση πληροφοριών, δίνονται περισσότερες δυνατότητες επικοινωνίας με τον οργανισμό (μέσω ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας), ενώ προβάλλονται καλύτερα οι δραστηριότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ και ενισχύεται η διαφάνεια.

Μπορείτε να δείτε πως φαντάζομαι ένα νέο site για το ΚΕΕΛΠΝΟ επισκεπτόμενοι τη διεύθυνση keelpno-mockup.episurv.gr. Προσοχή: πρόκειται για «work in progress», και βεβαίως δεν έχω μεταφέρει όλο το περιεχόμενο του υπάρχοντος site του οργανισμού, παρά μόνο ενδεικτικά ένα μικρό μέρος του. Στόχος είναι να δείξω τη δομή και λειτουργικότητα που θα ήθελα να έχει το site του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο και εργάζομαι.

Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους επισκεφτούν το site και ιδιαίτερα όσους αφήσουν σχόλια και παρατηρήσεις.

Picture 2

7 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Τάκης Παναγιωτόπουλος — 21 Ιανουαρίου, 2010 @ 11:00 πμ

    Εξαίρετη δόυλειά. Με άποψη και αισθητική. Μπορεί να αποτελέσει τη βάση για παραπέρα εμπολουτισμό.

  2. Σχόλιο από Felekis Giannis — 24 Ιανουαρίου, 2010 @ 3:31 μμ

    Ωραία αισθητική… Μπράβο..

  3. Σχόλιο από kga — 25 Ιανουαρίου, 2010 @ 2:21 πμ

    συμφωνώ με τους προηγούμενους σχολιαστές. Ομως πέρα από το σύγχρονο web design χρειάζεται εκσυγχρονισμό και το περιεχόμενο και οι δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ. Υποτίθεται ότι είναι ο υπεύθυνος φορέας για το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών όμως αυτό δεν φαίνεται στην ιστοσελίδα του, ούτε υπάρχει πληροφόρηση για το πώς λειτουργεί.

  4. Σχόλιο από Γιώτα Κωστοπούλου — 25 Ιανουαρίου, 2010 @ 6:02 μμ

    ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ. ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ.

  5. Σχόλιο από kga — 17 Φεβρουαρίου, 2010 @ 6:48 μμ

    Το ΚΕΕΛΠΝΟ πέραν της πληροφόρησης που παρέχει στους Ελληνες πολίτες είναικαι focal point για το Πρόγραμμα Υγείας της ΕΕ και επιβάλλεται να παρέχει συγχρονη, πλήρη, εύκολη στην πρόσβαση,δίγλωσση πληροφόρηση, με συνεχώς ενημερούμενο περιεχόμενο.

  6. Σχόλιο από χρήστης — 2 Οκτωβρίου, 2010 @ 5:49 μμ

    Αν και ο κύκλος στον οποίο ανήκει η ανωτέρω πρόταση έχει κλείσει προ πολλού, θα κάνω μερικά σχόλια εκ των υστέρων (μια και το θέμα το ανακάλυψα σήμερα).

    Κατ” αρχήν, σήμερα (2 Οκτ. 2010, 17:30), ο παραπάνω σύνδεσμος, που παραπέμπει στο δοκιμαστικό site του ΚΕΕΛΠΝΟ, εμφανίζεται να έχει καταληφθεί από τον Τούρκο Hacker CabuS.

    Δεύτερον, από όσα γνωρίζω, το ότι ο ιστοτόπος του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ακατάλληλος και μη χρηστικός έχει επισημανθεί από τις αρχές του 2006 (τουλάχιστον). Ένα απλό ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ (ή καλύτερα οι 4 διοικήσεις από το 2005, για να μην πάμε πιο πίσω) δεν ενδιαφέρθηκαν για τη βελτίωση των ιστοσελίδων;

    Ενδιαφέρον θα είχε, ο κ. Λύτρας να αναφέρει το κόστος της πρότασής του ώστε α) να αντιληφθούμε για ποιά τάξη μεγέθους μιλάμε και β) να αναρωτηθούμε αν το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τα εκατομμύρια ευρώ που διαχειρίζεται εδώ και πολλά χρόνια, είχε τη δυνατότητα να διαθέσει ή να βρεί αυτό το ποσό για τις ιστοσελίδες του.
    [στο σημείο αυτό επισημαίνω προς τους διαχειριστές ότι οι προτάσεις που έτυχε να διαβάσω στο labs.opengov λόγω ενδιαφέροντος, δεν δίνουν, αδρές έστω, τάξεις μεγέθους κόστους – και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό]

    Τρίτον, όσον αφορά στο Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών που αναφέρθηκε, κάποια στιγμή (σύντομα ίσως) θα μάθετε τα ακριβή γεγονότα γύρω από αυτό το θέμα.
    Ασχέτως δε, αν σχεδιάζεται και πώς, ένα νέο σύστημα καταγραφής των νεοπλασιών (προσπάθεια που ξεκίνησε το 2005!!!), το αστείο είναι ότι η προηγούμενη διοίκηση, σε συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση του ΚΕΣΥ, έθεσε σε επαναλειτουργία το παλιό αρχείο με τη φόρμα που «σήμερα» μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.keelpno.gr/keelpno/2010/id995/neoentipo.pdf
    Πρόκειται για το ίδιο έντυπο του 1990, που έχει κριθεί ακατάλληλο, όχι μόνο από το ΚΕΣΥ (2002) αλλά και από υπουργό υγείας στη Βουλή (1999) αλλά και από πολλούς επιστήμονες. Το έντυπο αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν είναι σε θέση να αποτυπώσει την επιδημιολογία των νεοπλασιών στον Ελλαδικό χώρο (ούτε καν τη γεωγραφική διασπορά τους).
    Παρά ταύτα, είναι αξιοπερίεργη η επιμονή του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και της Επιστημονικής Επιτροπής (που προΐσταται) να χρησιμοποιείται σήμερα αυτό το έντυπο, αφού είναι βέβαιο ότι ο κόπος της καταγραφής, χωρίς (διεθνείς/ευρωπαϊκές) προδιαγραφές, θα πάει χαμένος. Εκτός αυτού δε, είναι διαπιστωμένο ότι η συμμετοχή στην καταγραφή δεν είναι καθολική. Συνεπώς, μιλάμε για «έμμεση» και άνευ λόγου δημόσια αλλά και ιδιωτική σπατάλη χρημάτων (αφού ο χρόνος συμπλήρωσης ενός εντύπου πληρώνεται είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα) για την οποία κάποιος θα έπρεπε να ενδιαφερθεί.

    Τέταρτον, το ΚΕΕΛΠΝΟ, πριν να φτιάξει τις ιστοσελίδες του, χρειάζεται ένα ισχυρό «ταρακούνημα», διότι πολλά ακούγονται και γράφονται στις ειδήσεις τελευταία.

    Αστέριος Α. Τέρπος

  7. Σχόλιο από dzafeir — 13 Ιανουαρίου, 2011 @ 7:46 μμ

    To site keelpno-mockup.episurv.gr έχει προσβληθεί από Hackers

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού