Ηλεκτρονικό προφίλ με επίκεντρο τον πολίτη



Ιανουαρίου 17, 2010

Έχει προταθεί σε αυτό το φόρουμ η ενοποίηση των κρατικών υπηρεσιών προς τον πολίτη σε μια και μόνο εφαρμογή.

Προτείνεται παρακάτω η ενοποίηση σε επίπεδο παρουσίασης της πληροφορίας με επίκεντρο τον πολίτη-χρήστη της εφαρμογής (citizen-centred integration).

Το κεντρικό προφίλ κάθε πολίτη περιλαμβάνει αυτόματη εγγραφή του σε τέσσερις βασικές υπηρεσίες του κράτους (βασική εκπαίδευση, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, οικονομικές υπηρεσίες).

Κατά τα πρότυπα των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, ο πολίτης εγγράφεται (κάνει subscribe) σε οποιαδήποτε επιπλέον υπηρεσία του κράτους τον ενδιαφέρει (γραφείο μεταφορών, γραφείο εμπορίου, πανεπιστήμιο κλπ).

Η πληροφορίες των χρηστών παραμένουν στην ιδιοκτησία τους καθώς ενημερώνονται κάθε φορά που μια υπηρεσία ζητάει πρόσβαση.

Η διακυβέρνηση γνωρίζει τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί κάθε πολίτης και μπορεί να τις κοστολογεί και να τις αξιολογεί για να έχει καλύτερο έλεγχο.

Ζητώ συγγνώμη για τα αγγλικά. Μπορώ να βοηθήσω με τη μετάφραση όποιον φίλο/η ενδιαφέρεται.

Παρουσίαση Πρότασης :

1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΠΟΝΑΡΑΣ — 17 Ιανουαρίου, 2010 @ 8:06 μμ

    Αγαπητέ KPAP,

    Νομίζω ότι ο πολίτης θα πρέπει να εγγράφεται και να δηλώνεται σε ένα και μόνο σημείο, όταν αφορά τις ενοποιημένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημοσίου. Αυτό που πρέπει να ακολουθεί και να το λάβουν οι προγραμματιστές μας υπόψη, είναι ότι θα πρέπει να ενημερώνονται αυτομάτως, όλες οι βάσεις δεδομένων, που θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο πολίτης, για την εγγραφή του αυτή και να είναι σε θέση με το ίδιο user name και password να τον δεχθούν κι εκεί.
    Φαντάσου την περίπτωση ενός πολίτη που έχει πολλαπλές επαφές με το δημόσιο να πρέπει να θυμάται όλα τα user names και passwords!. Είναι αδιανόητο να τον ταλαιπωρείς και να τον υποχρεώνεις να δημιουργεί δικές του βάσεις δεδομένων για να κρατάει μόνο και μόνο τα δικά του στοιχεία εισόδου!

    Θεωρώ ότι θα υπάρξει ένας κεντρικός server μητρώου των χρηστών για την πρόσβασή τους πανελλαδικά. Εκεί ο καθένας θα αποκτά το user name και το password του. Αυτό θα είναι αρκετό. Μέριμνα τώρα των διαχειριστών των εφαρμογών, θα πρέπει να είναι η δημιουργία φλοιών δικαιωμάτων των χρηστών, για την κάθε μια εφαρμογή, ώστε να ελέγχεται η πρόσβαση και το βάθος στις εφαρμογές, της πρόσβασης…

    Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ασφάλεια των εφαρμογών, με την έννοια ότι θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να δημιουργεί λογαριασμό και να συνδέεται… (ακόμη και ο χάκερ και ο τρομοκράτης…), έτσι νά ακόμη ένας λόγος για την ενοιοποίηση του λογαριασμού πρόσβασης. Με την απόκτηση του λογαριασμού, ανάλογα με τον φλοιό που επιθυμεί να έχει πρόσβαση ο πολίτης, θα ζητούνται και πρόσθετα προσωπικά στοιχεία ενώ σε άλλες εφαρμογές (taxis, κ.λ.π.) θα απαιτείται, όπως και τώρα, επιβεβαίωση των στοιχείων του πολίτη για τη δημιουργία του λογαριασμού.

    Ευχαριστώ

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού