Υποχρεωτική αναγραφή στις αποδείξεις του ΑΦΜ του πελάτη
Ιανουαρίου 17, 2010
Πιστεύω ότι μια απλή και άμεσα εφαρμόσιμη λύση γα τη μείωση της φοροδιαφυγής είναι η υποχρεωτική αναγραφή στις αποδείξεις του ΑΦΜ του πελάτη όπως συμβαίνει και στα τιμολόγια. Με το μέτρο αυτό θα αποκαλύπτονταν αυτόματα τα τεκμήρια διαβίωσης του κάθε φορολογουμένου και θα ήταν πολύ δύσκολο για κάποιον να καταναλώσει έσοδα που δεν έχουν δηλωθεί. Επιπλέον, με το μέτρο αυτό ελέγχουμε τη φοροδιαφυγή όχι μόνο των εμπόρων και των επαγγελματιών αλλά και αυτών που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε με το κηνύγι των αποδείξεων (π.χ. των μισθωτών που κάνουν παράλληλα και μια δεύτερη αδήλωτη εργασία). |
|
4 Σχόλια »
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από χρήστης — 23 Ιανουαρίου, 2010 @ 10:33 πμ
Πραγματικά θεωρώ ακατανόητο το σαφάρι αποδείξεων με τον κίνδυνο να σβήνει το μελάνι τους, την ώρα που με σύγχρονες ταμειακές μηχανές συνδεδεμένες στο Taxis θα μπορούσε αυτόματα κάθε απόδειξη, που εκδίδεται στο ΑΦΜ του πελάτη, να περνιέται και στη δήλωση του πελάτη και στη δήλωση του προμηθευτή.
Φανταστείτε πόση εξοικονόμιση θα μπορούσε να υπάρχει σε χρόνο και χρήμα σε λογιστικά γραφεία, αφού και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ θα έβγαιναν αυτόματα με αυτό τον τρόπο.
Φυσικά η χάρτινη απόδειξη θα πρέπει να εκδίδεται ως μέσο πίεσης και εύκολου ελέγχου από τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος.
Βέβαια μια διασυνδεδεμένη ταμειακή μηχανή μπορεί άμεσα να ελέγχεται από τις διασταυρώσεις και τα στατιστικά για «ανωμαλείες» στη συνήθη εικόνα…
Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις/ατομικές, που δεν έχουν ταμειακές ή λογισμικό και ΦΤΜ (με τη λογική οτι σχεδόν όλοι ποιά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο) θα μπορούσε να δίδεται η δυνατότα έκδοσης τιμολογίων και αποδείξεων απευθείας από το site του Taxis χωρίς να υπάρχει ανάγκη τρυπήματος μπλοκ αποδείξεων και τιμολογίων.
Σχόλιο από Σωκράτης Δημητριάδης — 26 Ιανουαρίου, 2010 @ 8:00 πμ
Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδανικό και εκεί οδηγούμαστε σιγά σιγά. Προς το παρόν όμως, το κόστος υλοποίησης μιας τέτοιας μεταρρύθμισης είναι τρομακτικό. Από την πλευρά των εμπόρων και επαγγελματιών συνεπάγεται υποχρεωτική σύνδεση στο διαδίκτυο και αντικάσταση όλων των ταμειακών μηχανών. Από την πλευρά του κράτους συνεπάγεται μια πολυ υψηλή επένδυση σε λογισμικό και συστήματα υπολογιστών ώστε να υποστηρίζουν δεκάδες χιλιάδες συναλλαγές το δευτερόλεπτο. Αυτό δεν είναι καθόλου απλό και δεν έχει υλοποιηθεί σε καμία χώρα μέχρι σήμερα. Επιπλέον, εγείρει και θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας του πολίτη. Επομένως, πριν φτάσουμε μέχρι εκεί, χρειαζόμαστε άμεσα μια λύση που θα είναι απλή στην υλοποίηση, χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος και θα χαράξει το δρόμο για τις μελλοντικές και ισχυρότερες λύσεις.
Σχόλιο από Παππάς Μιχαήλ — 26 Ιανουαρίου, 2010 @ 3:11 μμ
Δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν το κόστος ή η αδυναμία της υλοποίησης είναι συγκρίσιμο με το ποσό που χάνεται από τη φοροδιαφυγή ή τις απάτες που μπορεί να γίνονται λόγω ελλειπούς μηχανογράφησης. Νομίζω οτι ένα netbook των 200€ αρκεί σε μια επιχείρηση για να μπορεί να συνδεθεί σε ένα σύστημα, με λογισμικό που θα κατασκευάσει και θα διαθέσει η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων. Επιπλέον οι δυνατότητες των σύγχρονων database server είναι τρομακτικές και 30.000.000 αποδείξεις ημερησίως από όλη τη χώρα κατανεμημένες σε 12 ώρες την ημέρα είναι γελοία ποσότητα που μπορεί να εξυπηρετηθεί ακόμα και από δύο καλούς σπιτικούς υπολογιστές. Όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας του πολίτη, ας ζητά όποιος θέλει να προστατεύει την ιδιωτικότητα του απλή απόδειξη χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του, γνωρίζωντας εκ των προτέρων οτι δεν κερδίζει φοροαπαλαγή. Νομίζω όμως οτι το ΑΦΜ από μόνο του δεν είναι προσωπικό δεδομένο.
Σχόλιο από Παππάς Μιχαήλ — 26 Ιανουαρίου, 2010 @ 3:13 μμ
Επιπλέον το τρομακτικό κόστος σύνδεσης στο διαδίκτυο που ξεκινά από 18€/μήνα, ας εκπίπτει εξ ολοκλήρου.