Εμφάνιση δισδιάστατων κωδικών σε κάθε απόδειξη συναλλαγής



Ιανουαρίου 16, 2010

Σύνοψη
– Στόχος για εμένα θα ήταν η εισαγωγή δισδιάστατων κωδικών (QR code, Microsoft Tag ή άλλου) σαν μέρος της κάθε εκτυπωμένης απόδειξης συναλλαγής.
– Ο κωδικός θα πρέπει να περιέχει κωδικοποιημένη όλη την πληροφορία που εμφανίζεται σε μορφή αναγνώσιμη σε άνθρωπο ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί αργότερα προγραμματικά.
– Θα έπρεπε κατ” αρχήν να υπάρξει η υπηρεσία και αργότερα πιλοτικά να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από το οικοσύστημα οικονομικών ελεγκτών της χώρας. Πιθανόν αργότερα θα μπορούσε να επιβληθεί η προσθήκη σχετικών κωδικών εάν τα οφέλη κρίνονται σημαντικά.

Οφέλη
– Εύκολη καταγραψιμότητα και αναφορά σε κάθε συναλλαγή
– Ευθύνη των εμπλεκομένων για τη συναλλαγή
– Ενεργοποιεί πιθανούς αυτοματισμούς όπως την τελική καταγραφή όλων των αποδείξεων που έχει κάποιος, προς τελική χρήση στη φορολογική του δήλωση. Ένα σενάριο θα ήταν να τοποθετεί ο κάθε δημιουργός φορολογικής δήλωσης τις αποδείξεις en masse σε ένα scanner και να μπορεί να τις οργανώνει αυτόματα κατά ΑΦΜ (σενάριο που πιθανόν να γίνει σύντομα απαραίτητο) ή αλλιώς.
– Είναι συμβατό με σενάρια ταυτόχρονης online κοινοποίησης μιας συναλλαγής τη στιγμή που συμβαίνει, για όσες ταμειακές μηχανές είναι δυνατόν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο.

Υλοποίηση και σχετικές υπηρεσίες
– Θα έπρεπε να υπάρχει κεντρικό καταχωρητήριο για αυτές τις συναλλαγές (service και server με σχετικό API)
– Ο κατάλογος με τις αποδείξεις θα πρέπει να είναι δυνατόν να ανακληθεί από τον χρήστη που τις ανέβασε.
– Θα πρέπει να μπορεί να αναθεωρηθούν τα στοιχεία της κάθε απόδειξης.
– Για τις συναλλαγές που κόβονται σε χειρόγραφη απόδειξη θα μπορούσε να υπάρχει απλώς ένας κωδικός αναφοράς με ένα τυχαίο αριθμό (πολύ μεγάλου μεγέθους) που θα μπορεί να καταγραφεί μεν αυτόματα, αλλά να συμπληρωθεί αργότερα με το χέρι.
– Πρότεινα δισδιάστατους κωδικούς που περιέχουν την έννοια προσανατολισμού ώστε να μπορεί αυτόματα να σαρώνεται και η υπόλοιπη απόδειξη από ένα scanner και να καταγράφεται & αποθηκεύεται και η όψη της για να αποφευχθεί απάτη και/ή σφάλματα.

8 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από everydaypanos — 18 Ιανουαρίου, 2010 @ 9:31 μμ

    Χαζή ιδέα. Το όλο πλάνο της «χάρτινης απόδειξης» είναι χαλασμένο. Το όλο πλάνο της καταγραφής των αποδείξεων στο τέλος τους χρόνου από κάθε φορολογούμενο είναι γελοίο. Και μόνο στην ιδέα ότι αυτή τη στιγμή στήνεται ένας τεράστιος γραφειοκρατικός μηχανισμός με γραφειάκια και καρεκλίτσες και κουβάδες με αποδείξεις, τις οποίες κάθε Ιανουάριο θα τις καταγράφουν μια μια οι γραμματείς του κράτους με μπεζ ρούχα είναι τραγικό.
    Άρα: Χαζό + Χαλασμένο + Γελοίο + Τραγικό.

    Όποιος κάθεται και σκέφτεται πώς θα λυθεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στον 21ο αιώνα με αποδείξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου.

    Η ΜΟΝΗ λύση είναι ηλεκτρονική τη στιγμή της αγοράς. Πάω στο Χαρατζάση(μαγαζί με παπούτσια), στο ταμείο δίνω την κάρτα ή τον αντίχειρά μου και το υπουργείο αυτόματα αποδικνύει ότι έκανα την αγορά.

    Στο τέλος του χρόνου πάω στο https://receipts.kratos.gr και βλέπω μια λίστα με όλες τια αποδείξεις των αγορών μου για φέτος. Πατάω υποβολλή ή Αποδοχή και μπουμ. Έχω πάρει το αφορολόγητο και είναι όλα καλά όλα ωραία.
    Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό;

    (Και ναι ξέρω ότι αυητό έχει «προβλήματα» τύπου μεγάλος αδερφός κ.λπ. αλλά είναι η μόνη σοβαρή λύση. Όλα τα άλλα είναι ιδέες ενός συστήματος που σκέφτεται ακόμη με χαρτί και μολύβι. Κρίμα.)

  2. Σχόλιο από Aleksis — 19 Ιανουαρίου, 2010 @ 2:29 μμ

    @everydaypanos:

    Χαζή ιδέα. Το όλο πλάνο της ηλεκτρονικής απόδειξης είναι χαλασμένο. Το όλο πλάνο της καταγραφής των αποδείξεων στο τέλος τους χρόνου από κάθε φορολογούμενο είναι γελοίο. Και μόνο στην ιδέα ότι αυτή τη στιγμή στήνεται ένας τεράστιος γραφειοκρατικός μηχανισμός με γραφειάκια και καρεκλίτσες και κουβάδες με αποδείξεις, τις οποίες κάθε Ιανουάριο θα τις καταγράφουν μια μια οι γραμματείς του κράτους με μπεζ ρούχα είναι τραγικό.

    Άρα: Χαζό + Χαλασμένο + Γελοίο + Τραγικό.

    Όποιος κάθεται και σκέφτεται πώς θα λυθεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στον 21ο αιώνα με αποδείξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου.

    Η ΜΟΝΗ λύση είναι η πρόβλεψη της εγκεφαλικής λειτουργίας του αγοραστή πριν κάν αγοράσει οτιδήποτε. Έτσι θα μπορεί το κράτος να καταγράφει όλες τις σκέψεις των πολιτών και να της αναζητά ανά πάσα στιγμή μέσα από ένα πολύ εύχρηστο περιβάλλον στο http://brain.ellada.gr.

    Έτσι ούτε απόδειξη θα χρειάζετε ούτε τίποτα! Και φυσικά θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε πολλά άλλα πράγματα.

    (Και ναι ξέρω ότι αυτό έχει «προβλήματα» τύπου μεγάλος αδερφός κ.λπ. αλλά είναι η μόνη σοβαρή λύση. Όλα τα άλλα είναι ιδέες ενός συστήματος που νομίζει ότι οι σκέψεις ανήκουν στον κάθε άνθρωπο και όχι στο σύνολο.)

  3. Σχόλιο από Georgios Kasselakis — 19 Ιανουαρίου, 2010 @ 3:29 μμ

    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το μέλλον είναι ήδη εδώ αλλά δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο.

    Η ιδέα που προτείνεις είναι απλή και ευθεία και σίγουρα απότελεσματική *αλλά* ανεφάρμοστη. Δεν υπάρχει δίκτυο σε όλες τις τοποθεσίες (κινητές και ακίνητες), δεν είναι πάντα διαθέσιμο εκεί όπου είναι εγκατεστημένο και δεν είναι πάντα αξιόπιστο ή έστω ασφαλές.

    Εάν ήταν, η καταγραφή αποδείξεων θα ήταν από τις τελευταίες ωφέλειες που θα είχαμε σαν πολίτες.

    Εάν διαβάσεις την πρόταση προσεκτικά περιγράφω ένα πλάνο εφικτότητας, σταδιακής προσαρμογής και σεναρίων καταστροφής για την περίπτωση που κάποια διαδικασία δεν λειτουργεί λόγω συνθηκών.

    Δεν περιαυτολογώ, αλλά δεν είναι καθόλου χαζή ιδέα :).

  4. Σχόλιο από Georgios Kasselakis — 19 Ιανουαρίου, 2010 @ 3:31 μμ

    Μια συμπλήρωση: δεν νομίζω ότι τίθεται καν θέμα μεγάλου αδελφού, αφού με χαρτί ή αλλιώς η συναλλαγή πρέπει να κοινοποιηθεί στα πλαίσια της φορολογικής δήλωσης.

  5. Σχόλιο από Andreas Bourakis — 19 Ιανουαρίου, 2010 @ 10:34 μμ

    Να τις φωτογραφίζουμε τις αποδείξεις με την camera του κινητού και με ένα πρόγραμμα αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR – Optical Character Recognition) να περνούν αυτόματα σε μια db. Κάπου είχα πετύχει έναν τέτοιο προγραμματάκι που αναγνωρίζει χαρακτήρες από φωτογραφικές μηχανές αλλά δεν θυμάμαι ποιό.

    Υ.Γ.: Το concept για την συλλογή αποδείξεων την θεωρώ εντελώς χαζή! :)

  6. Σχόλιο από everydaypanos — 19 Ιανουαρίου, 2010 @ 11:17 μμ

    @Georgios Kasselakis
    Άρα επειδή δεν υπάρχει διαδίκτυο σε κάθε βραχονησίδα της Ελλάδας, επειδή δεν υπάρχει το ταλέντο και οι τεχνικές δυνατότητες για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια μιας αίτησης διαδικτύου από το Νευροκόπι στην Αθήνα λέμε: ωραία ας ξεχάσουμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και το πώς θα το λύσουμε, και ας εστιάσουμε ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ στο να κάνουμε απλά ένα βήμα μπροστά από το υπάρχον χάλι.

    Απίστευτο…

    (Το μεταβατικό στάδιο που φαντάζεσαι και γενικά τα σενάρια εφικτότητας, σταδιακής προσαρμογής, καταστροφής δείχνουν απλά ότι σου λείπει απλή λογική… Δεν μπορείς να δεις το αυτονόητο: Είμαστε ήδη σε φάση χάους, ουσιαστικής αναρχίας, και καταστροφής. Και η μόνη ενέργεια για την βελτίωση από τον πάτο είναι τρέχοντας και όχι περπατώντας.
    @Aleksis, το πρόβλημα με την πολιτική είναι ότι κάθε φορά που προτείνεις πράγματα που κάποιοι άλλοι τα θεωρούν ΑΔΥΝΑΤΑ, έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα τείχος βλακείας, δισταγμού, και φόβου για αλλαγή. Δεν πειράζει όμως γιατί στο τέλος έχεις την καλύτερη θέα: Να βλέπεις το τείχος αυτών που διαφωνούν να φτάνουν σε συνεχή αδιέξοδα και γελοιοποιήσεις επειδή ΟΤΙ σκέφτονται και κάνουν είναι αξιολύπητα αναποτελεσματικό. Πάνος Over.)

  7. Σχόλιο από dimitris — 20 Ιανουαρίου, 2010 @ 12:42 πμ

    Η συζήτηση για barcode στις αποδείξεις και η αποστολή των στοιχείων των δελτίων ημερήσιας κίνησης Ζ στο υπουργείο δεν ξεκίνησε τώρα. Υπάρχει μερικά χρόνια τωρα και παντα την αφήνουμε για λιγο αργοτερα, όπως κανουμε λιγο πολυ για ολα τα πραγματα σε αυτη τη χωρα.
    Στην Γερμανία δεν είναι υποχρεωτικό να πάρει ο πελάτης την απόδειξη μετά απο κάθε αγορά (ο πωλητής σε ρωτά αν θέλεις την απόδειξη, αυτό συμβαίνει ακόμη και σε super market και σε αρκετες περιπτωσης δεν εκτυπωνει καν αποδειξη αλλα απλα καταγραφη στο δελτίο Ζ την πώληση), αλλα θα μου πεις τι ξέρουν και αυτοί οι ξενοι, εμεις ξερουμε παντα καλυτερα. Αυτο σημαίνει οτι έχουν μεγαλη φοροδιαφυγη ?
    Οι τεχνικές προδιαγραφες των ταμειακών μηχανών και των συστημάτων POS, καλύπτουν περίπου 120 σελίδες (ο νόμος που δίνει το υπουργείο οικονομικών στις κατασκευαστριες εταιρείες). Λογικά λοιπον θα επρεπε το υπουργειο να συζητησει πρωτα με τις εταιρειες γιατι οι ανθρωποι αυτοι ισως να ξερουν λιγο περισσοτερο το αντικειμενο αυτο και ισως να μπορουσαν να βοηθησουν περισσότερο. Δεν ειναι κακο να λεμε ολοι οι υπολοιποι την γνωμη μας.
    Τα τεχνικά προβληματα που πρεπει να ξεπεραστουν είναι πολλα, δεν μιλαω για την εκτυπωση του barcode στην αποδειξη αλλα στην αποστολη των στοιχειων στο υπουργειο (αξιοπιστο internet παντου, ασφαλεια δεδομενων, τι γινεται σε περιπτωση που πρεπει να αντικατασταθει μια ταμειακη μηχανη με νεα, κτλ).
    Ας ξεκινησει λοιπον το υπουργείο να σκεφτει ποια στοιχεια ενδιαφερουν τους ελεγκτικους μηχανισμους και μετα συζηταμε για barcode και αποστολη στοιχειων και διαφορα αλλα.

  8. Σχόλιο από dibost — 20 Ιανουαρίου, 2010 @ 1:10 μμ

    Η συζήτηση γύρω απο τις αποδείξεις και τη σύνδεση των ταμειακών με τις εφορίες και το υπουργείο για την αποστολή των στοιχείων την δελτίων ημερήσιας κίνησης Ζ, είχε ξεκινήσει και παλιότερα αλλα όπως συμβαίνει σε όλα τα πράγματα στην Ελλάδα το αφήσαμε για αργότερα.
    Στην Γερμανία δεν είναι απαραίτητο ο πελάτης να πάρει την απόδειξη απο των πωλητή (ο πωληττής ρωτάει τον πελάτη αν θέλει την απόδειξη, συμβαίνει ακόμη και σε super market). Αρα ισως να ελέγχουν την φοροδιαφυγή με άλλο τρόπο.
    Όταν μια ταμειακή μηχανή εκδίδει μια απόδειξη τα στοιχεία της απόδειξης (ποσότητα και αξία) αποθηκεύονται σε μετρητές στην μνήμη εργασίας. Μετά την έκδοση του Ζ η μνήμη εργασίας μηδενίζεται και τα στοιχεία της απόδειξης παραμένουν μόνο στο χαρτί το οποίο εκδώθηκε. Το χαρτί αυτό υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί μετά απο κάποιο χρονικό διάστημα το οποίο εξαρτάται απο το μέρος στο οποίο φυλάσονται τα καρούλια της εφορίας.
    Για την αποστολή των στοιχείων στο υπουργείο θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλα τεχνικά προβλήματα (αξιόπιστο internet παντού, ασφάλεια των δεδομένων, κτλ).
    Θα έπρεπε το υπουργείο να συζητήσει πρώτα με τους ανθρώπους απο τις κατασκευάστριες εταιρείες των ταμειακών για να βρουν μαζι μια λογική λύση, πρώτα όμως πρέπει το υπουργείο να αποφασίσει ποια στοιχεία θέλει να ελέγχει.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού