e-request (~Ηλεκτρονικό Δημοψήφισμα)
Ιανουαρίου 15, 2010
Προτείνω ενα νέο δικτυακό τόπο που ως σκοπό του θα έχει να κάνει αισθητά τα προβλήματα-αιτήσεις της κοινης γνώμης. Πιο συγκεκριμένα φαντάζομαι ένα δικτυακό τόπο είτε αυτονομο (για γενικά θέματα) είτε ενσωματωμένο σε κάθε ιστοσελίδα υπουργείου (για θέματα που αφορούν το τομέα ευθύνης του συγκεκριμένου υπουργείου). Σε αυτό το δικτυακό τόπο οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις (requests) για λύση προβλημάτων της καθημερινότητας τους ή να προτείνουν οι ίδιοι κάποια λύση σε ενα υπαρκτο πρόβλημα, δημιουργώντας έτσι μια λίστα προτάσεων προς υλοποίηση. Στη συνέχεια ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ψηφίζει ηλεκτρονικά την πρόταση που του φαίνεται πιο σημαντική έχοντας μία ή παραπάνω ψήφους. Προτείνω επίσης να υπάρχει ταξινόμηση ώστε οι πιο δημοφιλείς προτάσεις να εμφανίζονται στη κορυφή της ιστοσελίδας, ακολουθούμενες απο τις λιγότερο δημοφιλείς χαμηλότερα κοκ. Θα μπορούσε επίσης να θεσπιστεί και κάποιο όριο ψήφων το οποίο αφού ξεπεραστεί να προβλέπεται επίσημη απάντηση/πράξη της κυβέρνησης. Κατά τη γνώμη μου η πραγματοποίηση αυτής της ιστοσελίδας θα επέφερε οφέλη και στη κυβέρνηση και στους πολίτες. Ειδικότερα, για πρώτη φορά και μέσω της τεχνολογίας, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσει την αποψη του και να προβληθεί σε μέρος που θα δουν πολλοί. Η κυβέρνηση με τη σειρά της θα μπορεί να εκτιμά σε πραγματικό χρόνο τη σπουδαιότητα(μεσω των ψήφων) των προβλημάτων και ανάλογα να δρα. Σαν συνέπεια των παραπάνω ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει και να επηρεάσει λήψη αποφάσεων όπου μέχρι πρότεινος θα έμενε αμέτοχος και η κυβέρνηση ερχόμενη πιο κοντα στο πολίτη γίνεται πιο ανοιχτή και δημοκρατική, κάνοντας έτσι πραγματικότητα το όραμα της ανοιχτής διακυβέρνησης. |
Aπό το χρήστηΘεματικέςΕτικέτεςe-request, open government, referendum, ανοιχτή διακυβέρνηση, ενημέρωση, ηλεκτρονικό δημοψήφισμα, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ |
2 Σχόλια »
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΠΟΝΑΡΑΣ — 17 Ιανουαρίου, 2010 @ 8:31 μμ
Αγαπητέ μου mgouro,
Συμφωνώ με την πρότασή σου, για τη δημιουργία ιστότοπου για τις προτάσεις, τα προβλήματα των πολιτών και τέλος δημοψήφισμα… Έχω να παρατηρήσω μόνο ότι με την ψήφο για το κάθε θέμα από πολλούς, να μην αφορά το δημοφιλέστερο θέμα αλλά το πιό σοβαρό ή το πιο επείγον…
Επεκτείνοντας περισσότερο ακόμη την ανάγκη του ιστότοπου αυτού, θα έλεγα ότι θα μπορούσε ο διαχειριστής του, να επιλέγει θέματα που έχουν λόγο να δημοσιοποιούνται και να εμφανίζονται από τα ΜΜΕ με κάθε πληροφορία ή με την απαίτηση για περισσότερες πληροφορίες, ώστε να γενικεύεται η απαίτηση λύσης ή παρέμβασης…
Ακόμη θα μπορούσε να δημιουργηθί και ένα «παατηρητήριο» ή «βαρόμετρο» για την κοινή γνώμη σχετικά με τα θέματα που θα δηλώνονται και θα μπαίνουν στη διαδικασία αυτή…
Ακόμη θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμη περισσότερο, κάνοντας συνεχή κριτική στο έργο της κυβέρνησης, βαθμολογώντας της σχετικά, απαντώντας σε σχετικά ερωτηματολόγια, προκατασκευασμένα για την εξαγωγή δεικτών για το σκοπό αυτό.
Ευχαριστώ
Σχόλιο από χρήστης — 19 Ιανουαρίου, 2010 @ 7:09 μμ
Αγαπητέ Αντώνη πιστεύω οτι στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα εκ των πραγμάτων μόνο το πιο σοβαρά ή πιο επείγοντα όπως λες θέματα (αφού θα είναι σημαντικά για τον πολύ κόσμο) θα γίνονται και δημοφιλή (λόγω πολλών ψήφων).
Όσο για τη δεύτερη σκέψη σου, ποιός μπορεί να κρίνει ποιός είναι κατάλληλος για διαχειριστής, ώστε να επιλέγει αυτός ποιά θέματα θα προβάλλονται; Γι αυτό ακριβώς το σκοπό, το λόγο θα έχει η «δημοκρατική» διαδικασία των ψήφων του κόσμου.
Πιστεύω επίσης πως η ίδια η διαδικασία, οπου τα πιο «ψηφισμένα» topics θα ανεβαίνουν στην ιεραρχία (σε πιο ορατό μέρος του site) και θα γίνονται πιο ορατά και δημοφιλή, αποτελεί απο μόνη της βαρόμετρο της κοινής γνωμης.
Πολύ σωστή η ιδέα σου για αξιολόγηση της κυβέρνησης και θα μπορούσε να ενσωματωθεί και στο site σαν μορφή βαθμολόγησης των απαντήσεων της κυβέρνησης στα requests του κόσμου!
Φιλικά