Και η φοροδιαφυγή θέλει την ιστοσελίδα της



Ιανουαρίου 15, 2010

Να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα που θα μπορεί ο κάθε πολίτης να καταγγέλλει την συναλλαγή μεταξύ αυτού και του φοροδιαφεύγοντα
Πιστεύω ότι θα μειωθεί αρκετά η φοροδιαφυγή στον τόπο μας και μόνο με την ύπαρξη αυτής της ιστοσελίδας
Η σελίδα αυτή να λειτουργεί σαν ένα forum που όποιος πολίτης θέλει θα μπορεί να εγγράφεται και να κάνει την καταγγελία του
Κάνοντας κλικ λοιπόν και μπαίνοντας σ αυτό το forum θα πρέπει να υπάρχουν ανά κατηγόρια τα επαγγέλματα τα καταστήματα κλπ, ο καταγγελων θα μπαίνει στο κατάλληλο thread η forum να δίνει τα πλήρη στοιχεία του τα οποία θα είναι αυστηρώς απόρρητα και θα αναγράφει λεπτομερώς πως και με ποιον έγινε η συναλλαγή, αυτό δεν θα δημοσιεύεται άμεσα στο forum θα περνάει από αυστηρή επεξεργασία από τους υπεύθυνους του forum οι οποίοι θα πρέπει να αφαιρούν στοιχεία, δηλαδή ονόματα διευθύνσεις και οτιδήποτε μπορεί να στοχοποιηση πρόσωπα και επιχειρήσεις, μετά από αυστηρή επεξεργασία όπως προ είπαμε θα ανεβαίνουν στο forum και θα μπορούν να τα διαβάζουν οι χρήστες
Επιπλέον όταν θα συσσωρεύονται πολλαπλές καταγγελίες για συγκεκριμένες επιχειρήσεις η άτομα να δίνονται τα στοιχεία από τους διαχειριστές του forum στο ΣΔΟΕ και αυτό με ειδικά τεχνάσματα και τεχνικές να μπορεί να τους πιάνει.

Ένιωσα την ανάγκη να κάνω την ποιο πάνω πρόταση όταν πριν λίγες μέρες χρειάστηκε να γράψω τον γιο μου σε φροντιστήριο, πήγα σε δυο φροντιστήρια να ρωτήσω ποια μαθήματα, ποιες ώρες, και πόσες ώρες, θα κάνει μάθημα, όλα καλά και όλα ωραία, όταν τους ρώτησα για το οικονομικό μου είπαν και τα δυο φροντιστήρια ακριβώς τα ίδια πράγματα ότι τα δίδακτρα είναι 280 ευρω το μήνα με κανονική απόδειξη, η 240 ευρω με μειωμένη απόδειξη δηλαδή η απόδειξη θα ήταν 120 ευρω.
Και λεω αυτοί οι άνθρωποι δεν παίρνουν χαμπάρι τίποτα, την ώρα που η Ελλάδα καταρρέει οικονομικώς, έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι για την διαφθορά και την φοροδιαφυγή οι τηλεοράσεις και όλα τα ΜΜΕ το φωνάζουν 24 ώρες το 24ωρο αυτοί δεν ακούν και δεν καταλαβαίνουν τίποτα, κάπως θα πρέπει να τους ταρακουνήσουμε.

5 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Χρίστος Δεληβοριάς — 16 Ιανουαρίου, 2010 @ 3:51 πμ

    Δεν νομίζω, προσωπικά, ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής λύνεται υλοποιόντας μια πλατφόρμα καταγγελιών/κατάδωσης. Πιστέυω ότι είναι δουλειά του κράτους να συλλέγει φόρους και να κυνηγά την φοροδιαφυγή. Το χρέος μου εμένα είναι να ζητώ την απόδειξη που αντικατοπτρίζει τις υπηρεσίες που πληρώνω. Δεν μπορεί πλέον να υπάρχει αυτό το κοινωνικό στίγμα του να ζητάς αποδείξεις. Θα έπρεπε να είναι το πιο συνηθισμένο φαινόμενο αλλά το αντιμετωπίζουμε σαν μια βρώμικη παράκληση. Σε πρώτη φάση πρέπει να σπάσει αυτό το απόστημα. Σε δεύτερη φάση θα βρείς αρκετές προτάσεις εδω μέσα που περιγράφουν την παράκαμψη της καταγγελίας ώς μέσου φοροδιαφυγής. Υπάρχουν χώρες τις ευρώπης που με τις διαδικασίες τους οι φορολογούμενοι δεν κάνουν κάν οι ίδιοι τις δηλώσεις τους αλλά το κράτος. Δεν μπορεί να είναι αδύνατο να κάνουμε κάτι και στην Ελλαδα.
    Πάντως θα έλεγα πώς η σωστή αντίδραση είναι η ευγενική παράκληση για την ακριβή απόδειξη. Χρειάζεται μια αλλαγή συνειδήσεων σε αυτό το θέμα.

    Φιλικά,
    Χρίστος

  2. Σχόλιο από nikolaidisnik — 16 Ιανουαρίου, 2010 @ 1:41 μμ

    Φίλε Χρίστο

    Ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Συμφωνώ μαζί σου ότι το κράτος θα έπρεπε να είναι αυτό και μόνο αυτό αρμόδιο να συλλέγει φόρους και να κυνηγά την φοροδιαφυγή. Όμως επειδή δυστυχώς οι έλληνες έχουμε αποκτήσει μια λάθος νοοτροπία τόσα χρόνια πιστεύω ότι πρέπει κι εμείς να βοηθήσουμε το κράτος στη προσπάθεια του να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Δεν πιστεύω ότι στην παρούσα κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας με τόσα προβλήματα και τόσο χρέος κάποιοι ακόμα και σήμερα να φοροδιαφεύγουν εκβιάζοντας κάποιους πολίτες με το γνωστό τρόπο. Εδώ πρέπει ο κάθε πολίτης να παρέμβει δυναμικά να μην σκεφτεί το προσωπικό του κόστος που ίσως αντιμετωπίσει και να κάνει το χρέος του ως έλληνας πολίτης. Επειδή όμως νοοτροπίες χρόνων δύσκολα παρακάμπτονται δεν νομίζω ότι μια πλατφόρμα καταγγελιών και όχι κατάδοσης όπως πιστεύεις θα έκανε κακό στο κράτος και στους πολίτες αντίθετα θα βοήθαγε όλους μας να γίνουμε σωστοί και επιτέλους να αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση.

    ΥΓ
    Νομίζω ότι η πρόταση μου συμβαδίζει απόλυτα με την έκκληση του πρωθυπουργού να γίνουμε συνειδητά συμμέτοχοι στη διακυβέρνηση του κράτους.

    Φιλικά Νίκος

  3. Σχόλιο από Dim — 16 Ιανουαρίου, 2010 @ 3:58 μμ

    Συμφωνώ με τη πρόταση για τη «ιστοσελίδα της φοροδιαφυγής» με την έννοια ότι αυτό θα είναι ένα ακόμη εργαλείο ή όπλο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
    Όμως, υπάρχουν δύο θέματα που κανείς πρέπει να φροντίσει ώστε να μην έχουμε παρατράγουδα.
    (1) Μια καλή ομάδα διαχείρισης που θα ελέγχει άμεσα τις καταγγελίες ώστε αυτές να μην καταντήσουν να γίνουν «συκοφαντική δυσφήμηση» (ηθελημένα ή μη).
    (2) Μια καλή ομάδα που θα φροντίζει να επεμβαίνει άμεσα και να βλέπει ο κόσμος ότι οι «καταγγελίες» πιάνουν τόπο (και φοροφυγάδες), διότι εάν οι πολίτες δουν ότι δεν γίνεται τίποτα, πάλι ολόκληρη η προσπάθεια θα ατονίσει.
    Πάντως, η ιδέα και μόνο ότι υπάρχει μια ιστοσελίδα μέσα από την οποία μπορεί να γίνουν ανώνυμες καταγγελίες, μπορεί να λειτουργήσει ως «ο φόβος που φυλάει τα έρημα»..

  4. Σχόλιο από Δημήτρης Δούκας — 16 Ιανουαρίου, 2010 @ 6:39 μμ

    Η ιδέα της καταγγελίας με βρίσκει κάθετα αντίθετο γιατί θα οδηγήσει σε άλλου είδους εκβιασμούς. Αν κάπιος φοροδιαφεύγει δεν χρειάζεται να συνδιαλλαγείς μαζύ του. Είναι πολύ απλό.

    Για να αποκτήσει φορολογική συνείδηση ο ΕΛληνας πολίτης πρέπει να πεισθεί, πρώτα από όλα, ότι το Ελληνικό κράτος θα διαχειρίζεται χρηστά τους φόρους που αυτός πληρώνει ή θα πληρώνει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν υπάρχουν 750.000 μόνιμοι (ημι-απασχολούμενοι) Δημόσιοι Υπάλληλοι. Αφήνω σε δεύτερη μοίρα τις πλασματικές υπερωρίες, τις πρόωρες συντάξεις τις σπατάλες, τους ημετέρους και βεβαίως την διαφθορά.

    Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για τους φοροδιαφεύγοντες, ας μας πεί κάποιος πως ακριβώς θα συλληφθεί π.χ. η φοροδιαφυγή των καθηγητών και των δασκάλων της Μέσης Εκπαίδευσης (μιλάμε για πολλές χιλιάδες περιπτώσεις), οι περισσότεροι από τους οποίους και να ήθελαν δεν θα μπορούσαν να εκδώσουν απόδειξη (σαν δημόσιοι υπάλληλοι). Μήπως μέσω του πόθεν έσχες?

    Με εκτίμηση,

    –Δημήτρης Δούκας

  5. Σχόλιο από Παπαλουκάς Γεώργιος — 24 Ιανουαρίου, 2010 @ 10:38 μμ

    Διαφωνώ με το site καταγγελιών. Συμφωνώ με την απέκδυση της αδικαιολόγητης ντροπής που μας περιβάλλει όταν έρθει η ώρα να ζητήσουμε απόδειξη… Σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς μήπως θα έπρεπε να τους δοθεί (με νόμο) το δικαίωμα να πάψουν να παρανομούν; το ίδιο ισχύει και για άλλες κατηγορίες παρα-επαγγελμάτων.

    Στα όσα τρελά συμβαίνουν εδώ και καιρό στην ταλαίπωρη χώρα μας (αλίμονο σε όποιους από μας αιφνιδιάστηκαν από την κατάληξη της γενικευμένης απάτης στη χρήση κοινοτικών κονδυλίων, του χρηματιστηρίου, των υπερχρεωμένων καρτών, των δανείων, της μίζας, της ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ κ.λπ.) έχω να σημειώσω το εξής ένα. Χωρίς αυτό πείτε αντίο στην Ελλαδίτσα μας…
    Ας ξεκινήσουμε από τα του οίκου μας. Γι΄αυτόν είμαστε υπόλογοι απέναντι σε Θεό και ανθρώπους. Δεν είναι παρά δικαιολογία το να παραβλέπουμε το δικό μας μαύρο πενιχρό (έστω) εισόδημα στοχοποιώντας τον άλλον, και δη τον πλούσιο.
    Έχοντας τακτοποιήσει το θέμα του «ξεβολέματός» μας μπορούμε με περίσκεψη και κατανόηση να προκαλέσουμε με νόμιμους τρόπους (και με το παράδειγμα μας – ναι αυτό του «ανόητου» συνεπούς φορολογούμενου) τους συμπολίτες μας σε συμμόρφωση.
    Α, και μη ξεχάσω, ας προσέχουμε τί ψηφίζουμε χρόνια τώρα…

    Το πόθεν έσχες και άλλα δραστικά μέτρα της ίδιας φιλοσοφίας από ότι κατάλαβα (διορθώστε με αν κάνω λάθος) δε μπαίνουν σε εφαρμογή για το φόβο φυγής των ενόχων (και των σημαντικών (;) για την Ελλάδα παρελκόμενών τους). Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε τους παρανόμους γι” αυτό δεν τους αγγίζουμε! Έχει καταλάβει κανείς κάτι διαφορετικό;

    Τέλος πάντων, καλά μυαλά και περαστικά μας

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού