Ηλεκτρονική Πολεοδομία



Ιανουαρίου 14, 2010

Μετά το επιτυχημένο παράδειγμα του taxisnet, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πολεοδομίας. Σήμερα ένα κατ” όνομα πρόγραμμα «ηλεκτρονικής πολεοδομίας» έχει οδηγήσει στη χειροτέρευση των συναλλαγών των μηχανικών με τις πολεοδομίες. Απαιτείται ριζικός ανασχεδιασμός του προγράμματος, ώστε να πετύχει ορισμένα χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν στο χτύπημα της διαφθοράς στις πολεοδομίες. Σήμερα όσοι δίνουν «δωράκια» στους υπαλλήλους απολαμβάνουν λιγότερες μετακινήσεις, πιο ευνοϊκή ερμηνεία των νόμων, γρηγορότερη διεκπεραίωση, λιγότερες φορές εκτύπωση των σχεδίων που αποτελεί και αυτό σημαντικό κόστος της διεκπεραίωσης. Με λίγα λόγια σήμερα είναι προς όφελος όλων η διαφθορά και πολλοί μηχανικοί τη συντηρούν.
Τέτοια μέτρα είναι:
1. Ηλεκτρονική υποβολή φακέλου άδειας (και οποιασδήποτε άλλης αίτησης), ώστε να μην απαιτείται η μετακίνηση των μηχανικών προς τις πολεοδομίες. Ο μηχανικός πρέπει να συμπληρώνει έτοιμες φόρμες και οι απαραίτητες εγκρίσεις άλλων φορέων (αρχαιολογία κλπ.) συνυποβάλλονται ηλεκτρονικά (σκαναρισμένες). Γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος των δικαιολογητικών, όπως συμβαίνει στις συναλλαγές με την εφορία. Όλα τα σχέδια υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
2. Παρατηρήσεις του αρμόδιου υπαλλήλου επί του φακέλλου μέσω e-mail, ώστε να μην απαιτείται η μετακίνηση του μηχανικού προς την πολεοδομία.
3.Ηλεκτρονική επανυποβολή του φακέλου διορθωμένου σύμφωνα με τις παρατηρήσεις.
4.Διαδικτυακή παρακολούθηση της διεκπεραίωσης
5. Σε περίπτωση διαφωνίας του ιδιώτη μηχανικού με τη γνώμη του υπαλλήλου-ελεγκτή του φακέλου η υπόθεση εξετάζεται σε νομική υπηρεσία ή σε τεχνική επιτροπή(ΕΠΑΕ, ΣΧΟΠ) εντός 20 ημερών.
6.Ηλεκτρονική έκδοση αδείας μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου. Δυνατότητα εκτύπωσης από το σπίτι. Τήρηση ηλεκτρονικών φακέλων αδείας με τα σχέδια προσβάσιμα στο διαδίκτυο από όλους (καθώς αποτελούν δημόσια έγγραφα) με γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα, ώστε να εντοπίζονται εύκολα.
7.Ανάλογο γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα πρέπει να δίνει στοιχεία για τους όρους δόμησης σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα της Ελλάδας (απαιτεί πολύ κόπο για να φτιαχτεί, αλλά θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο).

Παράπλευρα οφέλη του συστήματος:
Μεγάλο όφελος για το περιβάλλον από τη μείωση των εκτυπώσεων
Δυνατότητα έκδοσης άδειας σε όλη την Ελλάδα από όλα τα γραφεία μηχανικών με αποτέλεσμα τη μείωση της εξάρτησης των ιδιωτών από τοπικούς μηχανικούς, που λειτουργούν ως παράρτημα της πολεοδομίας.

3 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από χρήστης — 2 Φεβρουαρίου, 2010 @ 8:49 πμ

    Εξαιρετικα σημαντική η συμβολή της Ηλεκτρονικής Πολεοδομίας στα παρακάτω:
    1. Αποδοτική Δημόσια Διοίκηση
    2. Στη Διαφάνεια και την εξαφάνιση των φαινομένων διαφθοράς.

    Η ιδέα της Η-Πολεοδομίας δεν είναι νέα. Ωστόσο η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος δεν επέτρεψε τη σωστή υλοποίηση της στο πρώτο στάδιο εφαρμογής της. Σήμερα η υφιστάμενη εφαρμογή Η-Πολ δεν είναι παρά ένα Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο και τίποτα παραπάνω.
    Για να λειτουργήσει σωστά χρειάζονται σημαντικά και εξειδικευμένα βήματα:
    1. Αποδελτίωση της Νομοθεσίας για κάθε πολεοδομική ενότητα
    2. Ερμηνία νομοθεσίας και αποτύπωση σε ψηφιακούς χάρτες (GIS-Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα)
    3. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Διάθεση της χαρτογραφημένης πληροφορίας (Χάρτες ΚΑΙ Νομοθεσία) στο κοινό, ώστε ΟΛΟΙ να γνωρίζουν ποιος μπορεί να χτίσει και που
    4. Εισαγωγή ηλεκτρονικών διαδικασιών διεκπεραίωσης αιτήσεων αδειοδότησης σε πραγματικά φορματ σχεδιαστικών εφαρμογών έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα παρερμνηνείας (εκούσιας ή ακούσιας) των σχεδίων.

    Γίνεται κατανοητό ότι για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου χρειάζεται να δράσουν σε πανελλήνια κλίμακα μια πολυπληθής ομάδα από :
    1. Νομικούς
    2. ΑΤΜ Μηχανικούς
    3. Πολιτικούς Μηχανικούς
    4. Επιστήμονες Πληροφορικής

    και βέβαια να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε τα αυτονόητα που κάνουν έργα τέτοιου βεληνεκούς επιτυχημένα:
    1. Σοβαρή εποπτεία με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και διαχείριση κινδύνων.
    2. Αρτια καταρτισμένη ομάδα υλοποίησης
    3. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

  2. Σχόλιο από ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΤΗΣ — 3 Φεβρουαρίου, 2010 @ 2:54 μμ

    Αθήνα 03-02-2010
    Θα συμφωνήσω με την ανάγκη εφαρμογής της ηλεκτρονικής πολεοδομίας και τα όσα θετικά θα προκύψουν σε επίπεδο γραφειοκρατείας και σε επίπεδο διαφάνειας.
    Η μέχρι σήμερα εμπειρία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στα πολεοδομικά γραφεία, δείχνει την κατά κανόνα καλή γραμματειακή παρακολούθηση των διαδικασιών μιάς οικοδομικής αδείας, με συχνές εμπλοκές και καθυστερήσεις στην διεκπαιρέωση, αλλά γενικά προσφέρει στην δημιουργία αξιόπιστων αρχείων και στην αποφυγή σφαλμάτων στην διαδικασία.
    Στόχος είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων, ελέγχου και εγκρίσεως μελετών.
    Για να είναι εφικτή μία τέτοια εφαρμογή, πρέπει να προηγηθούν ουσιαστικές ρυθίσεις στην πολεοδομική νομοθεσία.
    Οι ρυθμίσεις αυτές θα αφορούν :
    1.Κωδικοποίηση και απλοποίηση του ΓΟΚ.
    2.Επικαιροποίηση των ορισμών του ΓΟΚ και του διατάγματος των χρήσεων γής.
    3.Αποτύπωση των χρήσεων και των όρων δόμησης πάνω σε ψηφιακούς χάρτες.
    4.Θεσμοθέτηση «νέου τρόπου έκδοσης» οικοδομικών αδειών. Με τον όρο «νέος τρόπος» δεν ενοούμε μόνον νέα ηλεκτρονική ή όχι διαδικασία.
    Πρέπει να ξανακοιτάξουμε :
    -τι πρέπει να ελέγχει το κράτος,
    -ποιός είναιό λόγος των ελέγχων η προστασία της ποιότητας ζωής, της πόλης ή της ιδιοκτησίας΄
    -ποιά θέματα είναι ουσιαστικά στην υλοποίση ενός έργου,
    -πρέπει να προσαρμοστούν οι προδιαγραφές, ώστε οι ελεκτές και οι μελετητές να λειτουργούν σαν μηχανικοί και όχι σαν διεκπαιρεωτές εγγράφων και σχεδίων.
    -πρέπει τέλος οι ιδιώτες μηχανικοί να δεχθούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
    Αν συμβούν αυτά, τότε μόνον οι πολύ καλές προτάσεις που διατυπώνονταιγια την ηλεκτρονική διαδικασία θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

  3. Σχόλιο από nms — 19 Φεβρουαρίου, 2010 @ 4:44 μμ

    Σχετικά κατ΄αρχήν με το σύστημα το οποίο είναι ήδη εγκατεστημένο και λειτουργεί στις Πολεοδομικές Υπηρεσίες ισχύουν τα ακόλουθα:
    – Περιλαμβάνει πλην του Ηλ. Πρωτοκόλου, την διαχειριση των διαδικασιών για την έκοδση Οικοοδμικών Αδειών καθώς και τις διαδικασιες ελέγχου Κατασκευών (εαυθαίρετα κλπ). Επίσης λειτουργεί το Portal του συστήματος http://www.poleodomia.gov.gr
    Η δυνατόητα που αναφέρεται για την αποστολή e-mail με παρατηρήσεις προς τον μηχανικό είναι ενσωματωμένη στο σύστημα και ο κάθε μηχανικός μπορεί όταν συναλλάσεται με την Πολεοδομική Υηπρεσία να δηλώσει το e-mail του ώστε να του αποστέλονται ηλεκτρονικά οι παρατηρήσεις. Επίσης μέσα από το Portal μπορεί κανείς να παρακολουθεί την πορεία κάθε υπόθεσης του. Από ότι φαίνεται απαιτείται ενημέρωση, ιδιαίτερα προς τους μηχανικούς για τις υπάρχουσες δυνατόητες του συστήματος, ώστε αυτές να αξιοποιούνται πλήρως.
    Είναι γεγονός ότι το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Πολεοδομίας θα ήταν η ηλεκτρονική υποβολή.
    Σχετικά με τα ζητήματα της πολεοδομικής Νομοθεσίας και του GIS, αυτή τη στιγμή υφίστανται δύο έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί και καλύπτουν τα ανφερόμενα. Αναλυτικότερα:
    α) Πολεοδομική Νομοθεσία & σύστημα Πολεοδομικών Πληροφοριών για τον Πολίτη. Το έργο περιλαμβάνει την δημιουργία Βασης Δεδομένων στην οποία περιέχονται όλα τα νομοθετήμτα πολεοδομικού ενδιαφέροντος (Γενική και Εδική Νομοθεσία), επεξεργασμένα και κωδικοποιημένα. Επίσης περιέχεται όλη η σχετική Νομολογία καθώς και οι Εγκύκλιοι με τις απαρίτητες συσχετίσεις. Προβλέπεται ότι η Βάση αυτή θα είναι προσβάσιμη μέσω διαδικτύου σε όλους του πολίτες.
    β) Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Χώρας. Το έργο εφορά στη δημιουργία ενός Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS), στο οποίο για το σύνολο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας θα αντιστοιχηθεί η πολεοδομική πληροφορία των τοπικών ρυθμίσεων – όρων και περιορισμών δόμησης. Επομένως θα μπορεί κανείς εκτός των άλλων, να αναζητήσει και να αναπαράγει σε επίπεδο Οικοδομικού Τετραγώνου τους όρους και περιορισμούς δόμησης, τα σχετικά ΦΕΚ, τις τεχνικές εκθέσεις και τα διαγράμματα εφαμρογής κλπ.
    Η υλοποίηση των δύο έργων ήταν ενταγμένη στο Γ ΚΠΣ και αυτή τη στιγμή αναζητείται πηγή χρηματοδότησης για την συνέχιση τους.

    Είναι πάντως γεγονός ότι τέτοιου είδους έργα απαιτούν συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, ενημέρωση των εδνιαφερομένων και θεσμική στήριξη, ώστε η προσπάθεια που έχει αρχίσει να ολοκληρωθεί προς όφελος των Υπηρεσιών και των Πολιτών.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού