Αξιοποίηση του Πλαισίου Πιστοποίησης των Δημόσιων Διαδικτυακών Τόπων



Ιανουαρίου 13, 2010

Σχετικά με τον ανασχεδιασμό των κυβερνητικών ιστοσελίδων υπενθυμίζω ότι υπάρχει ήδη Πλαίσιο Πιστοποίησης Δημόσιων Διαδικτυακών Τόπων που για όποιον ενδιαφέρεται βρίσκεται εδώ http://www.e-gif.gov.gr/portal/page/portal/egif

Απλά όπως και πολλά άλλα στην χώρα μας πολλοί λίγοι είναι αυτοί που το εφαρμόζουν. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες τάσεις σχετικά με την εμφάνιση, την δομή, την λειτουργία και την ασφάλεια των δικτυακών τόπων.

Πέρα από αυτό πρέπει να καταργηθεί η άχρηστη πληροφορία από τα κυβερνητικά site (πχ διαφήμιση υπουργού, νομάρχη, δημάρχου ή και της ίδιας της υπηρεσίας κλπ)και να δοθεί έμφαση στην παροχή της πληροφορίας ανά θεματική ενότητα και ανά είδος ανάγκης του πολίτη. Από εκεί και πέρα πρέπει να αναφέρονται και κάποια απαραίτητα στοιχεία για την υπηρεσία με γνώμονα πάντα τις ανάγκες του πολίτη (πχ τηλέφωνα επικοινωνίας, mail, ώρες λειτουργίας κλπ).

Για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω των κυβερνητικών ιστοσελίδων απέχουμε μακρά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων μεταξύ των οποίων είναι:
1. http://www.gsis.gr
2. http://www.kep.gov.gr/portal/page/portal/kep
3. http://www.ermis.gov.gr

Με την υπάρχουσα κατάσταση μπορούμε να φτάσουμε μέχρι ηλεκτρονικές υπηρεσίες 3ου επιπέδου(1ο Πληροφόρηση, 2ο Παροχή Εντύπων, 3ο Ηλεκτρονική Αίτηση Πολίτη). Φυσικά και για το 3ο επίπεδο απαιτείται συνεργασία των back-office εφαρμογών με την ιστοσελίδα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αρκετή προετοιμασία από κάθε υπηρεσία για να φτάσουμε στο επίπεδο αυτό.
Το 4ο επίπεδο ηλεκτρονικών υπηρεσιών (Εξυπηρέτηση του πολίτη ηλεκτρονικά χωρίς να προσέλθει στην υπηρεσία) αυτή την στιγμή είναι απλά αδύνατο γιατί:
1. Υπάρχει άρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά πιστοποιητικά υπογραφής και κρυπτογράφησης (http://pki.syzefxis.gov.gr/index.htm)
2. Η διαδικασία έκδοσης των πιστοποιητικών είναι πολύπλοκη
3. Δεν υπάρχει ακόμα υποδομή δημοσίου κλειδιού για ιδιώτες
4. Είναι αμφίβολη η αντίδραση του κοινού στο νέο τρόπο συναλλαγής με το δημόσιο.

Συνεπώς προτείνω:
1. Αξιοποίηση του Πλαισίου Πιστοποίησης ΔΔΤ
2. Προσφορά ηλεκτρονικών υπηρεσιών 1ου και 2ου επιπέδου άμεσα
3. Προετοιμασία ώστε σε βάθος 2ετιας όλα τα κυβερνητικά site να παρέχουν υπηρεσίες 3ου επιπέδου
4. Διαβούλευση και προετοιμασία του κοινού και των δημοσίων υπαλλήλων για υπηρεσίες 4ου επιπέδου.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



Δεν υπάρχουν σχόλια »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού