ΘΕΣΠΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ
Ιανουαρίου 13, 2010
Με δεδομένο ότι το διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας των υπηρεσιών / φορέων με τον πολίτη θεωρώ ότι έχει έρθει ο καιρός να θεσπιστούν πρότυπα για το τι πρέπει να περιέχεται στις κρατικές ιστοσελίδες.
Αυτό θα κάνει πιο αποδοτική την ενημέρωση των πολιτών, θα δημιουργήσει ενιαία εικόνα για την κυβέρνηση, και θα αποτρέψει την χρήση κρατικών ιστοσελίων για προβολή έργου ή δραστηριότήτων των στελεχών οργανισμών/υπουργών χωρίς να παρέχεται ουδεμία χρηστική πληροφορία για τους πολίτες.
Συγκεκριμένα:
1. ΕΙΚΟΝΑ Σε κάθε κρατική ιστοσελίδα εμφανίζεται το εθνόσημο και το λογότυπο της υπηρεσίας φορέα εάν υπάρχει.
2. ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ Παρουσιάζεται η δομή των υπηρεσιών (οργανόγραμμα) με τα ονόματα των προϊσταμένων και τα τηλέφωνα, διευθύνσεις επικοινωνίας. Στα επίπεδα Γενικών Διευθυντών και άνω μπορεί να περιέχονται και βιογραφικά σημειώματα.
3. ΕΥΘΥΝΗ Γίνεται επιγραμματική αναφορά των αρμοδιοτήτων και του τομέα ευθήνης.
4. ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αναφέρονται όλες οι διοικητικές διαδικασίες που διεκπαιρεώνει με του πολίτες μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή τις προυποθέσεις για την έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, αδειών και κάθε είδους εγγράφου. Στην εφαρμογή αυτή μπορεί να συνδεθεί αργότερα και η ηλεκτρονική αίτηση
5. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Θα περιέχει δημοσιευμένες και ανοικτές προς ανάγνωση όλες τις αποφάσεις της υπηρεσίας, την τυχόν νομοθεσία που υπάρχει και αφορά την δράση της και τις συναλλαγές της με τον πολίτη.
6. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Θα περιέχει ανακοινώσεις και δελτία τύπου. Με χρήση κωδικού μπορεί να παρέχεται από αυτο το σημείο πρόσβαση σε δημοσιογράφους για να τους κοινοποιείται φωτογραφικό υλικό ή κείμενα που είναι σε μεγάλα αρχεια.
7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Θα περιγράφονται δράσεις που υλοποιούντα οκηή υλοποιήθηκα στο πλαίσιο κοινοτικών προγραμμάτων.
8. ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ Θα δημοσιεύονται προκηρύξεις προμηθειών και κάλυψης θέσεων προσωπικού είτε είναι μόνιμο είτε εποχικό.
9. ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ Θα περιέχει συνδέσεις με εποπτεόμενους φορείς/οργανισμούς και επαγγελματικες ενώσεις που σχετίζονται με την υπηρεσία.
10. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Αν υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή επικοινωνίας για το πολίτη θα ήταν καλό να αναφέρεται εδώ. Παράλληλα θα υπάρχει φόρμα επικοινωνίας και υποβολής ερωτήματος προς την υπηρεσία.
Το πρότυπο αυτό κρίνεται εύκολα εφαρμόσιμο σε ιστοσελίδες υπουργείων, και κρατικών οργανισμών.
|
|
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από Kostas Boukouvalas — 14 Ιανουαρίου, 2010 @ 12:22 πμ
Για την πρωθυπουργική σελίδα:
Καταρχάς, ένα μεγάλο μπράβο, είναι πολύ ωραία και όμορφα δομημένη. Συν το γεγονός ότι δεν κόστισε καθώς είναι στημένη σε πλατφόρμα ΕΛ/ΛΑΚ.
Ας μου επιτραπεί όμως να κάνω και μερικές παρατηρήσεις:
α) Θεωρώ δέουσα τη κατάρτιση ενός Σ/Ν με προοπτική 15ετίας ώστε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα να τη κρατήσουν κ οι επόμενες κυβερνήσεις. Αν τελικά αποφασίσουν να αλλάξουν τη πλατφόρμα, τουλάχιστον να κατοχυρώνεται ότι θα κρατήσουν το φωτογραφικό και άλλο (κείμενα-ανακοινώσεις) υλικό. Δε μπορεί το πρωθυπουργικό site (και ειδικά τώρα που έχει αντικειμενικά αναβαθμιστεί πολύ και δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας) να αλλάζει κάθε φορά ανάλογα με τις ορέξεις του ενός ή του άλλου εκλεγέντος.
β) Διαφωνώ με το Γιώργος Παπανδρέου κάτω από το Πρωθυπουργός της Ελλάδας… Όχι λόγω πολιτικής τοποθέτησης, το ίδιο θα έλεγα και για κάποιον πρωθυπουργό της Ν.Δ. Θεωρώ ότι το website του Πρωθυπουργού της Ελλάδας πρέπει να είναι generic και απλά να αλλάζει η φωτογραφία και το κείμενο του βιογραφικού.
γ) Θα ήταν πολύ ωραίο να γίνει ένα παρόμοιο site για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Έχουμε υποβαθμίσει τελείως τον θεσμό του Προέδρου σε σημείο που αν δεν κάνει κάποια δήλωση για καιρό, ξεχνούμε κιόλας πως υπάρχει.