Προτάσεις για τα στελεχιακό δυναμικό της Πληροφορικής του Δημοσίου



Ιανουαρίου 13, 2010

Επειδή όλες αυτές οι προτάσεις και τα έργα θα πρέπει να ελεγχθούν, αξιολογηθούν, εφαρμοστούν και υλοποιηθούν από τα στελέχη Πληροφορικής του Δημοσίου, ένα από τα θέματα που θα πρέπει να ασχοληθεί η νέα κυβέρνηση είναι και αυτό το καθεστώς απασχόλησης των υπαλλήλων Πληροφορικής του Δημοσίου.
Αυτή τη στιγμή το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό και άναρχο ως προς τις ειδικότητες, τα πτυχία, τις αρμοδιότητες και τα απασχόληση των υπαλλήλων πληροφορικής.
Υπάρχουν χιλιάδες υπάλληλοι Πληροφορικής με πτυχία διαφορετικών σχολών και κατευθήνσεων που ετεροαπασχολούνται ή υποαπασχολούνται σε ετερόκλητα αντικείμενα.
Η πρόταση μου είναι ότι πρέπει να γίνει μια ριζική αναπροσαρμογή του πλαισίου απασχόλησης των υπαλλήλων Πληροφορικής.
Δεν μιλάω για Υπουργείο Πληροφορικής, αλλά για έναν ανεξάρτητο φορέα που θα βάλει κριτήρια και και θα ελέγξει έναν-έναν τον φάκελο κάθε υπαλλήλου, τα πτυχία του, τα μεταπτυχιακά του, τις μετεκπαιδεύσεις του, τα έργα που απασχολήθηκε, την τρέχουσα απασχόληση του και θα δημιουργήσει κάποτε ένα Μητρώο Στελεχών Πληροφορικής.
Ανεξάρτητος φορέας γιατί δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να γίνει αυτό εσωτερικά από την κάθε υπηρεσία υπηρεσία αλλά και ούτε τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στα ανώτερα κλιμάκια. Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αν εμπλακούν επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις τύπου Τεχνικό Επιμελητήριο ή ΕΠΥ.
Από εκεί και πέρα οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.
π.χ Θα μπορούσαν τα στελέχη ή ορισμένα προσεκτικά επιλεγμένα στελέχη να μην ανήκουν σε συγκεκριμένη υπηρεσία αλλά να εμπλέκονται σε έργα διαφορετικών υπηρεσιών,
θα μπορούσαν τα στελέχη να έχουν διαφορετική εξέλιξη από τους άλλους υπάλληλους, διαφορετική αξιολόγηση, διαφορετικούς μισθούς κτλ γενικά να λειτουργούν σαν ανεξάρτητο Επιστημονικό Σώμα που θα υλοποιεί τα έργα Πληροφορικής του Δημοσίου χωρίς να επηρεάζεται από τα «μυστικά» της κάθε υπηρεσίας, π.χ προμήθειες νοσοκομείων.

6 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ — 13 Ιανουαρίου, 2010 @ 5:26 μμ

    Πολύ σωστή η πρότασή σου άγγελε.
    Έχω όμως να προσθέσω ένα σχόλιο.
    Σήμερα είμαι επιστήμονας πληροφορικής και υπεύθυνος ΣΥΖΕΥΞΙΣ για το φορέα μου.
    Στην 20ετή έως τώρα καριέρα μου σε Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα έχω να εκθέσω τα εξής:
    1. Οι 2 καλύτεροι προγραμματιστές που έχω γνωρίσει έως σήμερα ήταν 1 πολιτικός μηχανικός στην ΑΘΗΝΑ & ένας μηχανολογος μηχ/κος Τ.Ε. στο Ηράκλειο κρήτης.
    2. Ο καλύτερος σχεδιαστής ιστοσελίδων ήταν ένας Γεωπόνος (Αθήνα).
    3. Ο διάσημος BILL GATES δεν έχει ουτε πτυχίο, ουτε κανενα μεταπτυχιακό πληροφορικής.
    4. Ο πιο δραστηριος υπευθυνος ΣΥΖΕΥΞΙΣ που έχω γνωρίσει (πρόσφατα) είναι οδοντίατρος στο κέντρο υγείας Χάρακα Ηρακλείου Κρήτης.
    Φυσικά οι παραπάνω επιστήμονες ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ δεν έχουν καμια σχεση πλέον με τα επαγγέλματα του κανονικού τους πτυχίου.
    Δεδομένου ότι η επιστήμη της πληροφορικής είναι ισως ο πιο εξωστρεφής επαγγελματικός κλάδος από καταβολης επαγγελμάτων, ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΡΙΘΜΕΙ ΠΟΣΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΡΗΣΙΜΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ για τον καθέναν από μας?

    Ευχαριστώ

  2. Σχόλιο από ixnestor — 14 Ιανουαρίου, 2010 @ 12:14 πμ

    Ανεξάρτητος φορέας, αλλά όχι η ΕΠΥ ή το e-TEE. Δηλαδή κάποιος νέος φορέας που θα γίνει για την περίσταση;
    Τελικά ο φορέας έχει σημασία, ή τα κριτήρια και οι κανόνες της δουλειάς που θα κάνει;
    Ποιος φορέας θα βάλει κριτήρια και δεν θα λάβει υπόψη του τα επαγγελματικά δικαιώματα, ή το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων (EQF) με τα 8 επίπεδα που είναι και εθνική υποχρέωση;

  3. Σχόλιο από Δαμιανός Κοσμίδης — 14 Ιανουαρίου, 2010 @ 6:41 μμ

    Η κεντρική ιδέα της πρότασης του Άγγελου είναι σωστή. Βέβαια και ο Δημήτρης έχει δίκαιο και υπάρχουν και άλλα πολλά – πολλά παραδείγματα. Θα προσπαθήσω να διευρύνω την πρόταση αναφέροντας ένα μέρος από τον ορισμό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που είναι » η χρήση ΤΠΕ στην Δημόσια Διοίκηση σε συνδιασμό με νέες δεξιότητες του προσωπικού ….»

    Απο τον ορισμό και μόνο φαίνεται ότι η επιτυχία της ΗΔ είναι ο σωστός συνδυασμός της τεχνολογίας και του ανθρώπινου δυναμικού. Βέβαια οι νέες δεξιότητες δεν αναφέρονται μόνο στις νέες τεχνολογίες αλλά και σε άλλους τομές ( επικοινωνία, διοίκηση, οικονομία, ψυχολογία ….). Σίγουρα όμως οι ΤΠΕ παίζουν σημαντικότατο ρόλο ειδικά τώρα που ξεκινά η ΗΔ.

    Η εμπειρία απο τα μεγάλα έργα της ΚτΠ ( ΟΠΣ, ΜΑΝ οπτικών ινών, ΣΥΖΕΥΞΙΣ ισως και άλλα) έδειξε ότι για την υλοποίησή τους ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η ύπαρξη έμπειρων ομάδων που στήριξαν και έτρεξαν σε τοπικό επίπεδο τα παραπάνω έργα.
    Η αναγκαιότητα μιας μόνιμης οργάνωσης ανθρώπων στην ΔΔ που ασχολούνται με τις ΤΠΕ ( το πτυχίο δεν είναι πάντα τεκμήριο ικανότητας) τεκμηριώνεται από τα παραπάνω παραδείγματα.
    Θα μπορούσε να υπάρχει μια οριζόντια οργάνωση ανθρώπων της πληροφορικής στην ΔΔ πάντα έτοιμη για δράση με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

    1. κεντρική οργάνωση ( ανεξάρτητος φορέας; γενική γραμματεία ή κάποιο τμήμα σε κάποιο υπουργείο δεν έχει και πολύ σημασία. Αρκεί να μπορεί να δόσει το όραμα και τους στρατηγικούς στόχους) με ισχυρή αποκέντρωση

    2. ιεραχική δομή 3 επιπέδων το πολύ, ακολουθώντας ίσως την νέα διοικητική οργάνωση του Καλλικράτη
    κεντρική – περιφερειακή-τοπική οργάνωση

    3. Δυναμικές ομάδες. Η συμμετοχή βασίζεται στις προσωπικές δεσμεύσεις και όχι σε εγκυκλίους που επιβάλλουν την συμμετοχή

    4. αντικειμενικές αξιολογήσεις των συμμετεχόντων

    5. ευκαιρίες για την δημιουργία ομάδων brain storming

    5. Επιβράβευση των καινοτομικών λύσεων (οικονομική, ηθική κλπ)

    6. Συμβουλευτικές υπηρεσίες προς φορείς με μικρή σχετική τεχνογνωσία σε ΤΠΕ ( με την συνένωση των Δήμων τουλάχιστον αυτοί οι φορείς θα αποκτήσουν σχετική τεχνογνωσία ).

    7. Συμμετοχή σε οριζόντιες μελέτες

    8. Υποστήριξη στην ανάλυση και υποστήριξη εφαρμογών ΗΔ

    9. Θα τεκμηριώνεται η συμμετοχή των συμμετεχόντων σε κάθε δράση ώστε αυτό να αποτελεί απόδειξη προς τη υπηρεσία

    10. οικονομική ενίσχυση για συμμετοχή σε έργα εκτός των υπαλληλικών τους υποχρεώσεων

    11. Η προτεινόμενη οργάνωση θα υποστηρίζεται από εφαρμογές που είναι ήδη εγκατεστημένες (px e-learning κλπ βλέπε ΣΥΖΕΥΞΙΣ) ή άλλες που μπορούν να εγκατασταθούν ( πχ collaborative εφαρμογές )

    Η ετοιμότητα και η συσωρευμένη εμπειρία μιας τέτοια οργάνωσης πιστέυω ότι
    – θα επισπεύσει την εκτέλεση των νέων έργων πληροφορικής του ΕΣΠΑ,
    – θα διαδόσει ταχύτετερα νέες ιδέες και καλές πρακτικές
    – θα ενισχύσει τις διαδικασίες για νέες δεξιότητες του προσωπικού στις ΤΠΕ
    – Θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της υλοποίησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Ο Καλλικράτης θα μπορούσε να υποστηρίξει μια τέτοια δομή

  4. Σχόλιο από evangelopoulos_konstantinos — 24 Ιανουαρίου, 2010 @ 6:52 μμ

    Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό στον χώρο της Πληροφορικής το οποίο μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Έχει αποδειχθεί αυτό τουλάχιστον με την μετάπτωση των φορέων στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ (δεδομένα και τηλεφωνία on-off net).

  5. Σχόλιο από Χριστίνα Στροβολίδου — 2 Μαρτίου, 2010 @ 9:57 μμ

    Συμφωνώ στη ριζική αναπροσαρμογή του πλαισίου απασχόλησης των υπαλλήλων Πληροφορικής.

    Καλούμαστε να διαχειριστούμε έργα πληροφορικής μεγάλων προϋπολογισμών και πολλές φορές είμαστε οι μόνοι πτυχιούχοι Πληροφορικής στον φορέα. Οι επιτροπές παραλαβής και αξιολόγησης αλλά και οι ΟΔΕ (ομάδες διοίκησης έργου) αποτελούνται από μη εξειδικευμένο προσωπικό με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος λαθών ή και παραλείψεων.
    Ειδικά για την διαχείριση έργων πληροφορικης θα έπρεπε να υπάρχουν «έμπειρες ομάδες πιστοποιημένων επιστημόνων Πληροφορικής» μέσω ίσως ενός μητρώου Πληροφορικής, που θα αναλαμβάνουν από κοινού με τους εξειδικευμένους υπαλλήλους του φορέα την διαχείριση του εν λόγω έργου.
    Μερικά από τα οφέλη ενός τέτοιου μοντέλου είναι τα εξής :

    1) Οι μελέτες των έργων ελέγχονται πριν την υπογραφή τους για να ειναι προς το συμφέρον του φορέα,
    μειώνοντας σημαντικά την παρέμβαση των διαφόρων εταιρειών,
    2) Εξασφαλίζεται η ορθή αξιολόγηση των έργων αντικαθιστώντας τις επιτροπές αξιολόγησης του φορέα (εκτός ίσως ενός εξειδικευμένου μέλους που θα είναι εκπρόσωπος του φορέα).
    3) Ελέγχεται το κάθε βήμα της υλοποίησης από άτομα που έχουν βαθιά γνώση των αντικειμένων της Πληροφορικής
    4) Γίνεται η σωστή παραλαβή (προσωρινή και οριστική) του έργου πληροφορικής κατόπιν εξειδικευμένων ελέγχων.

    Θα ήθελα να αναφέρω ότι μέσω του Σύζευξις οργανώθηκε και έδρασε το υπάρχον ανθρώπινο εξειδικευμένο δυναμικό της χώρας, συμβάλλοντας ποικιλοτρόπως στην διαδικασία μετάπτωσης των φορέων του Σύζευξις(δεδομένα και τηλεφωνία). Θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει την βάση ως «best practice» για την οργάνωση του στελεχιακού δυναμικού πληροφορικής όλης της χώρας.

  6. Σχόλιο από www.google.com-accounts-o8-id-id-AItOawk8ES-De2uYpglzrroj472 — 4 Μαρτίου, 2010 @ 9:18 μμ

    Θα ήθελα να καταθπέσω την πρότασή μου σχετικά με την αξιοποίηση των Επιστημώνων Πληροφορικής του Δημοσίου. Με το χαρακτηρισμό Επιστήμων κατατάσω όλους του Συναδέλφους Πληροφορικής Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Ο ορισμός ΕΠΕ οι οποίες θα παρακολοθούν τα έργα είναι σωστός. Επίσης και ο ορισμός ΕΠΕ οι οποίες θα αξιολογούν έργα σύμφωνα με την επαγγελματικής τους εμπειρία και όχι την εμπλοκή τους σε έργα που δεν είναι γνωστά ως προς το αντικείμενο. Και αυτό για ένα και βασικό λόγο για ν” αξιοποιήθούν οι Υπηρεσίες των έργων και να μην παραμείνουμε στην προμήθεια Λογισμικού και Υλισμικού(σίδερο). Μπουχτίσαμε, ας αποτυπωθούν τα Λογισμικά που διαθέτει η κάθε Δημόσια Υπηρεσία και μέσω διαδιακσίας αναβαθμισης να εκσυγχρονιστούν-αναβαθμιστούν, πιστοποιηθούν και διασυνδεθούν (=ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ). Δεν χρειάζεται ν” ανακαλύψουμε τον τροχό. ¨εχουμε πληθώρα εξοπλισμού και υποδομών, ας επενδύσουμε στην πραγματική αξιοποίησή τους και να πιάσουν τόπο τα λεφτά του ΕΣΠΑ.

    Με εκτίμηση

    Νίκος

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού