Ανοιχτό λογισμικό



Ιανουαρίου 12, 2010

Δεν θα έπρεπε η (καθ΄όλα αξιέπαινη) προσπάθεια χρήσης του διαδυκτίου
να περιοριστεί σε λογισμικό μιας και μόνο εταιρείας (συγκεκριμένα της Microsoft). Μου έκανε εντύπωση ότι το κείμενο για το πρόγραμμα Καλλικράτης δημοσιεύτηκε σαν αρχείο .doc, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να δω τις εικόνες. Βλέπε και
http://www.gnu.org/philosophy/no-word-attachments.html

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



6 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Kostas Boukouvalas — 14 Ιανουαρίου, 2010 @ 12:28 πμ

    Να καθοριστεί μια ημερομηνία π.χ. 01/06/2010 από την οποία και μετά όλα τα δημόσια έγγραφα στους δικτυακούς τόπους της κυβέρνησης να είναι .odt και .ods. Όπως και στην περίπτωση των .pdf τόσα χρόνια, για να γνωρίζουν οι χρήστες πως θα ανοίξουν τα αρχεία, προσθήκη ενός μικρού banner κάπου διακριτικά, που να παραπέμπει στο δωρεάν download του OpenOffice.

    :-)

  2. Σχόλιο από Διονύσιος Φωντούλης — 14 Ιανουαρίου, 2010 @ 5:24 μμ

    Συμφωνώ και επιπλέον προτείνω να ψηφιστεί διάταξη η οποία θα επιβάλλει όλοι οι Η/Υ των δημόσιων υπηρεσιών να λειτουργούν υποχρεωτικά και αποκλειστικά με λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα (π.χ. Linux). Φυσικά αυτό θα γίνει σταδιακά, βάσει χρονοδιαγράμματος, το οποίο πάντως θα πρέπει υποχρεωτικά να μην ξεπεράσει ένα μέγιστο χρονικό όριο δώδεκα μηνών – άλλωστε η δυνατότητα προμήθειας του ανοικτού λογισμικού είναι άμεση και τελείως ανέξοδη. Ειλικρινά, δεν κατανοώ για ποιο λόγο πρέπει η χώρα να πληρώνει απίστευτα μεγάλα ποσά σε εμπορικό λογισμικό κλειστού κώδικα ενώ μπορεί κάλλιστα – ή και καλύτερα και με περισσότερη ασφάλεια – οι ίδιες εργασίες να γίνονται και με ΕΛ/ΛΑΚ με απόλυτα μηδαμινό κόστος! Δεν τολμώ καν να σκεφτώ πόσα χρήματα σπαταλούνται άδικα μόνο για προγράμματα antivirus στους Η/Υ του δημοσίου ενώ υπάρχει η εξαιρετική επιλογή του ΕΛ/ΛΑΚ!
    http://www.ellak.gr

  3. Σχόλιο από Ζουπάνος Σπύρος — 15 Ιανουαρίου, 2010 @ 3:39 μμ

    Συμφωνώ απολύτως με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Λογισμικό και εφαρμογές Ανοιχτού Κώδικα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα από τη Δημόσια Διοίκηση. Το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει είναι να χρησιμοποιηθεί το ΕΛ/ΛΑΚ από υπηρεσίες/γραφεία γραμματειακής υποστήριξης και σύνταξης εγγράφων. Σε δεύτερη φάση οι εταιρείες που συνεργάζονται με το Δημόσιο να προσαρμόσουν τις εφαρμογές τους, ώστε να εκτελούνται σε περιβάλλον linux

  4. Σχόλιο από χρήστης — 16 Ιανουαρίου, 2010 @ 10:19 πμ

    Πραγματικά, είναι ώριμος πλέον ο χρόνος για μετάβαση, πρώτα απ” όλα του δημόσιου τομέα, σε εφαρμογές ανοικτού λογισμικού (κάτι που σε χώρες όπως π.χ. στη Γερμανία και στην Ολλανδία εχει ήδη γίνει από καιρό, άρα υπάρχει και η σχετική εμπειρία). Οι ήδη υπάρχουσες εφαρμογές (openoffice, firefox, gimp κ.λ.π.) και οι διάφορες διανομές (Ubuntu, Suse, Red Hat κ.λ.π.), είναι γνωστό ότι καλύπτουν οποιαδήποτε ανάγκη. Αλλα επιπλέον η παραμετροποιήση του κώδικά τους, επιτρέπει την δημιουργία απολυτα εξειδικευμένων εφαρμογών, αλλά και πλήρως εξειδικευμένων διανομών άρα κάλυψη οποιασδήποτε ανάγκης.
    Θα μπορούσε λοιπόν υπό την αιγίδα κάποιου υπουργείου, (π.χ. εσωτερικών ή παιδείας) να λειτουργήσει ένα προγραμματιστικό τμήμα που να ασχολείται με την κάλυψη και την μηχανοργάνωση του δημόσιου τομέα με εφαρμογές απολκλειστικά ανοικτού λογισμικού, η πιθανόν και κάποιων τροποποιημένων διανομών Linux που να ταιριάζουν στις ανάγκες του δημόσιου τομέα. (Γνωρίζω ότι αυτό συμβαίνει ήδη απο μεμονωμένους χρήστες για εφαρμογές εκπαιδευτικού περιεχομένου, http://www.sxolinux.gr/.)
    Επίσης θεωρώ αναγκαία την προώθηση του ανοικτού λογισμικού στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν εξ” αρχής ότι ο υπολογιστής δεν είναι μόνο τα Windows… Στην συνέχεια η επιλογή είναι δική τους.
    Όλα αυτά, όχι επειδή τα Windows είναι κακό λογισμικό, κάθε άλλο. Όμως δεν είναι το μόνο. Είναι κλειστό (με ότι σημαίνει αυτό…), και κοστίζει…
    Ή

  5. Σχόλιο από Dim — 31 Ιανουαρίου, 2010 @ 9:08 μμ

    Η πρόταση για ανοιχτό λογισμικό είναι από τα πρώτα βήματα που πρέπει να υλοποιηθούν. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω από αυτά που αναφέρονται παραπάνω. Δύο μόνο παρατηρήσεις:
    (α) Οπωσδήποτε η όποια διδασκαλία πληροφορικής στα σχολεία να γίνει με λογισμικό ανοιχτού κώδικα.
    (β) Εκτιμώ ότι η εξοικονόμηση ανά σταθμό εργασίας είναι της τάξης των 400 ευρώ ετησίως και εκτιμώντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10.000 σταθμοί στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, σημαίνει εξοικονόμηση της τάξης των 4.000.000 ευρώ κάθε χρόνο. Και νομίζω ότι αυτό είναι μάλλον συντηρητική εκτίμηση.

  6. Σχόλιο από CWP — 17 Μαρτίου, 2010 @ 12:31 μμ

    Θέλετε να φτιάζουμε ένα Linux distro ξεγυμνωμένο απ τα περιττά, και μόνο με τα βασικά,
    και με το GUI να μοιάζει με Windows, με liveCD ώστε να το βάζει το κράτος σε όλα τα PC ?
    Έχει εφευρεθεί ο τροχός…..

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού