Δημιουργία web services από το taxisnet για τη διάθεση οικονομικών στοιχείων σε πιστοποιημένους φορείς



Ιανουαρίου 10, 2010

Εισαγωγή
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για μέτρα που θα οδηγήσουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των εσόδων του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των άλλων μέτρων, κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αφενός μεν έλεγχος των οικονομικών στοιχείων που υποβάλλονται από εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες, αφετέρου δε πλήρης διαφάνεια και δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία αυτά από τα πιστωτικά ιδρύματα (Τράπεζες) και άλλους οργανισμούς όπως το ΤΕΜΠΜΕ, κλπ.
Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα και μόνο σημείο (taxisnet) στο οποίο θα υποβάλλονται, θα συγκεντρώνονται και θα διατίθενται σε πιστοποιημένους χρήστες (Τράπεζες, ΤΕΜΠΜΕ, κλπ.) τα οικονομικά στοιχεία των εντύπων Ε1, Ε2, Ε3, Ε5, Ε7, Ε9, περιοδικές / εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, κλπ., φυσικών και νομικών προσώπων.

Προϋποθέσεις

Α) Ταυτοποίηση χρηστών taxisnet

Για την ταύτιση φορολογούμενου με χρήστη taxisnet κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει (επιτέλους) ένα ψηφιακό πιστοποιητικό για κάθε φορολογούμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Το ψηφιακό πιστοποιητικό μπορεί να εκδίδεται είτε από τα ΚΕΠ, είτε από κάποια Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη π.χ. ermis.gov.gr, πάντα μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων του χρήστη και σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Πλαίσιο Ψηφιακής Αυθεντικοποίησης ( http://www.e-gif.gov.gr/portal/pls/portal/docs/210989.PDF ) για τα οικονομικά δεδομένα που υπάγονται στο φορολογικό απόρρητο (επίπεδο εμπιστοσύνης 3).
Το ψηφιακό πιστοποιητικό αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων του taxisnet ή αντλείται κατά περίπτωση από την Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη, ώστε μέσω αυτού θα ελέγχεται και θα επαληθεύεται η συναίνεση του φορολογούμενου για διάθεση των οικονομικών του στοιχείων σε Τράπεζες ή άλλον πιστοποιημένο κατά περίπτωση φορέα.

Β) Η δημιουργία ενός Εικονικού Ιδιωτικού Δικτύου (Virtual Private Network) μεταξύ taxisnet και πιστοποιημένων φορέων μπορεί να διασφαλίσει, μεταξύ άλλων, την εμπιστευτικότητα και ακεραιότητα των δεδομένων που ανταλλάσσονται μέσω του ασφαλούς καναλιού (secure channel) που δημιουργείται. Επιπλέον ενδέχεται να απαιτούνται και υπηρεσίες μη αποποίησης αποστολής και λήψης μηνύματος, καθώς και υπηρεσίες χρονοσήμανσης.

Γ) Ενιαία διαχείριση του συνόλου των οικονομικών δεδομένων φορολογούμενων από έναν και μόνο φορέα (taxisnet) με χρήση ανοικτών προτύπων (XBRL).

Δ) Δημιουργία web services για τη διάθεση των οικονομικών στοιχείων σε πιστοποιημένους φορείς.
Τα web services που θα προσφέρει το taxisnet καλούνται από κατάλληλα σχεδιασμένες web εφαρμογές των πιστοποιημένων φορέων, με κλειδί το ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου.
Εφόσον υπάρχει η συναίνεση του φορολογούμενου, η Τράπεζα, ΤΕΜΠΜΕ, κλπ. διαθέτει το δημόσιο κλειδί του ψηφιακού πιστοποιητικού του φορολογούμενου φυσικού ή νομικού προσώπου κι εφόσον αυτό, μετά από έλεγχο με το ιδιωτικό κλειδί του ψηφιακού πιστοποιητικού που διαθέτει το taxisnet, επαληθευτεί, τα οικονομικά δεδομένα διατίθενται προς χρήση σε τραπεζικές εφαρμογές.

Ε) Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ορίσει οτι τα οικονομικά στοιχεία που υποχρεωτικά λαμβάνονται υπόψη στα μοντέλα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών των Τραπεζών κλπ., είναι εκείνα που θα διατίθενται προς τις Τράπεζες μόνο μέσω taxisnet.
Παράλληλα, θα ορίσει τα ελάχιστα όρια εισοδήματος / καθαρών κερδών, ή μέγιστα ποσά δόσεων δανείων, προκειμένου να μπορούν να εγκρίνουν / ανανεώνουν οι Τράπεζες δάνεια και κάρτες.

Αναμενόμενα Οφέλη

Α) Πολύ πιο ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις από εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες, δεδομένου οτι διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα πιστοδοτήσεων, επιδοτήσεων, ένταξής τους σε κοινοτικά προγράμματα, λήψης προσωπικού / καταναλωτικού / στεγαστικού δανείου, πιστωτικής κάρτας, κλπ. Ως γνωστόν, διαχρονικά η πλειονότητα των επιχειρήσεων έσπευσε να εκμεταλλευθεί τα διάφορα προγράμματα (Γ’ Κ.Π.Σ.,ΤΕΜΠΜΕ, ΕΣΠΑ, κλπ.) και παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων διαθέτει κάποιο προσωπικό / καταναλωτικό / στεγαστικό δάνειο, πιστωτική κάρτα, κλπ.

Β) Διαλειτουργικότητα μεταξύ εφαρμογών (λογιστικών πακέτων, εφαρμογών taxisnet, τραπεζικών εφαρμογών, μοντέλων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας) που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυτοματοποίηση της όλης διαδικασίας αξιολόγησης πιστοδοτικών αιτημάτων. Επομένως θα επιταχυνθεί σημαντικά ο χρόνος έγκρισης και εκταμίευσης των δανείων, καθώς με παρόμοιο τρόπο θα αντλείται αυτόματα η φορολογική ενημερότητα του δανειολήπτη, πριν την όποια εκταμίευση δανείου.

Γ) Ο φορολογούμενος θα υποχρεώνεται να δίνει σε ένα σημείο μόνο, στη Δ.Ο.Υ. (taxisnet), τα οικονομικά του στοιχεία (τα οποία θα είναι δυνατόν να ανανεώνονται ή τροποποιούνται με τις προβλεπόμενες διαδικασίες), αλλά αυτά θα είναι άμεσα διαθέσιμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τη συναίνεσή του και μόνο.

Δ) Εξάλειψη του γνωστού φαινομένου να υποβάλλονται διαφορετικά στοιχεία στις Δ.Ο.Υ. και άλλα στις Τράπεζες, όταν υποβάλλεται κάποιο αίτημα για πιστοδότηση, λήψη προσωπικού / καταναλωτικού / στεγαστικού δανείου, πιστωτική κάρτα, κλπ.

Ε) Εξορθολογισμός στη λήψη δανείων αφού αυτά θα δίνονται με πολύ πιο διάφανες διαδικασίες, ενιαία κριτήρια, κλπ. Από την όλη διαδικασία θα προκύψουν έμμεσα, πιθανότατα, μειώσεις σε επιτόκια ή έξοδα που επιβαρύνουν τους δανειολήπτες, αφού θα περιοριστεί σημαντικά το λειτουργικό κόστος της αξιολόγησης των πιστοδοτικών αιτημάτων.

Στ) Επωφελής συνεργασία και για τα 2 μέρη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

2 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Konstantinos Papastergiou — 10 Ιανουαρίου, 2010 @ 5:10 μμ

    Η πρόταση είναι πολύ καλή και θα βοηθήσει αν μη τι άλλο στα θέματα διαφάνειας. Παρόμοια μέτρα χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες (όπως τη Σουηδία) όπου τα φορολογικά δεδομένα του καθενός είναι δημοσιευμένα.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι μόνο το φορολογητέο εισόδημα και ο φόρος που αντιστοιχεί στον φορολογούμενο – αυτά δηλαδή ακριβώς που πρέπει για να γνωρίζουμε τι συνεισφέρει ο καθένας στο κοινωνικό σύνολο.

  2. Σχόλιο από Νίκος Καραμολέγκος — 11 Ιανουαρίου, 2010 @ 7:57 μμ

    Η πρόταση είναι πολύ καλή και αφορά σε ένα θέμα που θα βοηθήσει πολύ.
    Τα θέματα privacy & access control λύνονται με πολλούς τρόπους αρκεί να αποφασιστεί η υλοποίηση της.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού