signal-to-noise βελτιώσεις



Ιανουαρίου 6, 2010

Καλημέρα,

Συγχαρητήρια για το γενναίο άνοιγμα. Μου έχει κάνει πολλές φορές τους τελευταίαους 3 μήνες η υπομονή σας με τις διαβουλεύσεις και το ξεκαθάρισμα ενός γενικά πολύ χαμηλού δείκτη signal/noise. Επειδή γενικά δουλεύω στη διαχείριση πληροφορίας προσπάθησα να συγκεντρώσω μερικές πρακτικές ιδέες (μία εκ των οποίων μάλιστα χρησιμοποίησατε κάποια στιγμη):

1. Αφήστε τους χρήστες να κάνουν τη βαριά δουλειά. Αν “πέσει” μια καλή ιδέα, αν έχουνε τη δυνατότητα να σας πούνε τι τους αρέσει πιθανότατα θα σας την αναδείξουνε. (like/dislike buttons)

2. ρωτάτε συγκεκριμένα. Καλές και χρήσιμες οι ανοιχτές ερώτήσεις αλλά και οι συγκεκριμένες δε μπορεί να λείπουν εντελώς. use voting buttons.

3. προτείνετε εναλλακτικές. Δεν είναι πάντα τόσο απόλυτες οι προτάσεις, ακόμη και για νόμους. Βγάλτε άλλο ένα πέπλο από τη διαδικασία, όταν σκέφτεστε “αυτό ή εκείνο”, θέσετε το ερώτημα στη διαβούλευση. Μπορεί να οδηγήσει σε πιο λειτουργικές λύσεις από το απλό μοντέλο “προτείνουμε αυτό”.

4. Brainstorm. Προτείνετε και λύσεις που έχετε απορίψει. ίσως κακώς απορίφθησαν, ίσως κάποιος χρήστης μπορέσει να τις βελτιώσει ή ακόμη και να άρει τον λόγο απόριψης. Μπορείτε να τις αναφέρετε προς διαβούλευση ακόμη και ως αποριφθείσες, πλην όμως ανοιχτές σε σχολιασμό.

5. Θέστε και τα προβλήματα σε διαβούλευση, όχι μόνο προτεινόμενες λύσεις.

6. Χρησιμοποιήστε παραδείγματα. Τι επίπτωση θα έχει κάποιο σχέδιο νόμου και σε ποιόν; κάντε το κατανοητό.

7. Αναδείξτε χρήστες. Γενικά κάποιοι συγκεκριμένοι χρήστες θα έχουνε την τάση να προσφέρουν, χρήσιμα, και κάποιοι άλλοι θα προσφέρουν συστηματικά noise. ξεχωρίστε τους και κάντε τη ζωή σας εύκολη.

8. Προτείνετε σε χρήστες ειδικό status. Εκ θέσεως, κάποιοι χρήστες θα έχουνε πιο βαρύνουσα άποψη για κάθε θέμα από άλλους. π.χ. ο εκάστοτε τομεάρχης της αντιπολίτευσης. Βάλτε τις απόψεις τους σε περίοπτη θέση.

9. Ανοίξτε το διάλογο σε πιο μεγάλο βάθος. Γιατί δεν επιτρέπετε το σχολιασμό σχολίων;

Αυτά σαν κάποιες πρώτες σκέψεις. Ελπίζω να βοήθησα. Καλό κουράγιο.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



2 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Adrianos — 13 Ιανουαρίου, 2010 @ 10:15 μμ

    Μπράβο, πολύ καλές σημειώσεις!!!
    Απλές και κατανοητές.
    Πλέον αυτά είναι εύκολο να υλοποιηθούν (τεχνικά) και δίνουν πραγματικό Added Value στην αξιέπαινη προσπάθεια του OpenGov.

    Μακάρι να υλοποιηθούν.

  2. Σχόλιο από stavband — 16 Ιανουαρίου, 2010 @ 3:56 πμ

    Σωστός!
    Η πιο εύστοχη πρόταση που διάβασα μέχρι τώρα.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού