Το opengov και η έλλειψη δια δραστικότητας με την κυβέρνηση



Ιανουαρίου 5, 2010

Όλοι γράφουν μια ιδέα… μπορεί, επιτέλους, να μιλούμε μεταξύ μας τώρα στο Labs>opengov.gr… αλλά…

Αλλά, έχει όμως, μια πικρή γεύση αυτός ο δημοκρατικός μονόλογος που επικρατεί… μοιάζει εντελώς ανώφελος και αντιπαραγωγικός…

Μπορεί τώρα που όλα μοιάζουν νέα, να συμμετέχουμε εμείς που έχουμε άποψη και είμαστε διαθέσιμοι να ξενυχτάμε και να ασχολούμαστε μαζί σας… δεν το λέω υποτιμητικά, αλλά όλοι μαζί προσπαθούμε, μπας και κάτι αλλάξουμε σε αυτήν την πονεμένη χώρα…

Αν όμως κάτσει η σκόνη και δεν δούμε κάποια ανταπόκριση, αυτό το χρυσάφι που καταθέτουμε εθελοντικά, πιστεύω πως δυστυχώς θα στερέψει…

Ίσως κάποιοι, λίγοι, να δουν μια πρόταση τους να υλοποιείται αλλά οι πλειονότητα δεν θα δει τίποτα… έτσι σχεδόν όλοι αναπόφευκτα θα αποθαρρυνθούμε, θα βαρεθούμε, θα ξαναμπούμε στην ρουτίνα μας και τότε όλοι αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό… και δεν νομίζω πως θα είναι εύκολο να με πείσει κανείς να ασχοληθώ ποτέ ξανά με το opengov.gr…

Γενικά αισθάνομαι και νομίζω πως δεν είμαι μόνος μου, πως μιλώ σε έναν τοίχο… ναι, τοίχο… μην σοκάρεστε έτσι νιώθω… κανείς δεν απαντά που να έχει σχέση με αυτό που συζητιέται… να γίνει έτσι μια ανταλλαγή απόψεων, να αισθανόμαστε ότι κάποιος που παίζει πραγματικό ρόλο, ακούει πραγματικά το τί γράφουμε, έστω και αν διαφωνούμε σε κάποια πράγματα… αν δεν υπάρχει διάλογος, δεν θα βγει κανένα αποτέλεσμα…

Εμείς έχουμε ονοματεπώνυμο, το email μας, πολλοί έχουμε και την φωτογραφία μας… δεν είναι έλλειψη στοιχειώδους ευγένειας να μην έχουμε μια ομάδα επωνύμων απέναντι μας που να συνδιαλεγόμαστε όλοι εμείς;

Από όποια μεριά και αν το δεις, είτε από φιλότιμο, είτε ως το πιο θεμελιώδες στοιχείο της δημοκρατίας όπου είναι ο διάλογος, αυτό κάποια μέρα πρέπει να γίνει…

Ας είναι γνωστό πως η άποψη τους τυπικά δεν δεσμεύει την κυβέρνηση (λάθος και αυτό αλλά τι να κάνουμε…)

Το τίποτα όμως, δεν είναι λύση.

Αυτό που κάνουμε, όλοι εμείς, είναι η επιτομή της ανιδιοτέλειας και του εθελοντισμού…

Είναι εντελώς αγνό, σαν ένα μικρό παιδί, μην μας αποκαρδιώσετε, είναι η τελευταία ευκαιρία της πολίτικης…

Τί λέτε και εσείς φίλοι μελή του Labs>opengov.gr;

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες




7 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Zoomicon@twitter — 5 Ιανουαρίου, 2010 @ 7:05 μμ

    Παρεμπιπτόντως, καλό θα ήταν στο opengov.gr για να μειωθεί ο μονόλογος να μπει όριο χαρακτήρων σε κάθε εγγραφή και η κάθε μια να έχει από κάτω της σχετική συζήτηση (discussion thread). Δηλαδή ένα κανονικό bulletin board (οι εγγραφές να είναι ομαδοποιημένες σε κατηγορίες/υποκατηγορίες) και να μπορείς να ψηφίσεις κάθε topic θετικά/αρνητικά (1 ψήφο ανά εγγεγραμμένο [ναι, να εγγράφεσαι για να σχολιάσεις])

  2. Σχόλιο από agelospappas — 6 Ιανουαρίου, 2010 @ 1:22 μμ

    Μπορείς να μορφοποιήσεις την πρόταση σου σε κάτι συγκεκριμένο;
    π.χ κάτι σαν κεντρικό forum για πληροφορικάριους του Δημοσίου;
    με θεματικές ενότητες ή/και ενότητες κατά περιοχές/θεματικές ενότητες/υπηρεσίες κτλ

    Από ότι κατάλαβα το labs.opengov.gr είναι blog στο οποίο γίνονται καταχωρήσεις από όποιον θέλει και σχόλια από άλλους, αλλά δεν είναι φόρουμ.

  3. Σχόλιο από Δημήτριος Σωτηρίου — 7 Ιανουαρίου, 2010 @ 8:43 μμ

    Έχετε απόλυτο δίκαιο.

    Τα έχω γραψει και εγώ στους κκ. υπουργούς, αλλά φαίνεται ότι κανείς δεν τα διαβάζει και κανείς βέβαια δεν απαντά.

    Τα γράφω και στο Ημερολόγιο «Απλά και Κατανοητά», αλλά καταντάμε γραφικοί ή τουλάχιστον αναποτελεσματικοί.

  4. Σχόλιο από χρήστης — 10 Ιανουαρίου, 2010 @ 4:12 μμ

    Συμφωνώ απόλυτα στο θέμα της διαδραστικότητας.
    Αυτό που πιστεύω ότι θα είναι καλό είναι:
    (1) Για κάθε Νομοσχέδιο στη διαβούλευση, να μπορεί ο χρήστης να ψηφίζει το Νομοσχέδιο στο σύνολό του. Προτείνω η «ψήφος» να μην είναι απλά ένα Ναι/Όχι αλλά τύπου δημοσκόπησης σε μία κλίμακα από 1 (διαφωνώ απόλυτα) μέχρι 5 (Συμφωνώ απόλυτα).
    (2) Για κάθε άρθρο, να υπάρχει επίσης τρόπος ψήφου.
    (3) Όταν ψηφίζει κάποιος, να βλέπει αμέσως το αποτέλεσμα.
    Τα παραπάνω (1), (2), (3) προκειμένου να υπάρχει αυτόματη επεξεργασία των αποτελεσμάτων, πέρα από το διάβασμα των επιμέρους σχολίων.
    Επίσης,…
    (4) Ενημέρωση μέσω e-mail του χρήστη για την ανάρτηση ή μη του σχολίου που υπέβαλε
    (5) Δυνατότητα για σχόλια και «ψήφο» πάνω σε σχόλιο ενός άλλου χρήστη. Το σημαντικό εδώ είναι να βλέπουμε πόσοι άλλοι συμφωνούν ή δεν συμφωνούν με τα δικά μας σχόλια.
    … και επίσης …
    (6) Η υποβολή των σχολίων να είναι «ανώνυμη» ή «επώνυμη» από εγγεγραμμένους χρήστες. Να υπάρχει δυαντότητα διάκρισης των σχολίων και της «ψήφου» μεταξύ «ανωνύμων» και «επωνύμων».
    (7) Σταδιακά (ίσως μέσα στους επόμενους 6 μήνες), να αυξηθεί η βαθμός ασφάλειας των εγγεγραμμένων χρηστών με την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών. Αυτό θα δημιουργήσει μια τρίτη ομάδα χρηστών καταλήγοντας σε τρεις κλάσεις, «ανώνυμοι», «απλοί επώνυμοι» και «πιστοποιημένοι». Με τον καιρό, να δωθεί η δυνατότητα «ψήφου» στους πιστοποιημένου που θα είναι δεσμευτική για την Κυβέρνηση ή Οργανισμό που θέτει κάποιο ζήτημα σε διαβούλευση ή «ηλεκτρονικό δημοψήφισμα».
    ……. και τέλος …..
    (8) Σταδιακή ενρμόνιση του opengov.gr με το Ελληνικό Πλαίσιο Πιστοποίησης Διαδικτυκών Τόπων που μπορεί να βρει κανείς στο http://www.e-gif.gov.gr.

    Με Εκτίμηση
    Dim

  5. Σχόλιο από χρήστης — 12 Ιανουαρίου, 2010 @ 2:23 μμ

    Αλήθεια …

    ποιος θα τα διαβάσει όσα γράφουμε εδώ και ποιος θα τα αξιολογήσει;

    Ο διάλογος εδώ είναι μεταξύ μας… σωστά;

    Λέτε να βγει κάτι από όλα αυτά; Δυστυχώς είμαι πολύ απογοητευμένος και δεν πιστεύω να βγει κάτι από όλο αυτό. Είναι μόνο μια καλή αφορμή για να ανταλλάξουμε ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ απόψεις …

    Και για να συμπληρώσω κάτι θα έλεγα το εξής:

    Το θέμα δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση … αφορά ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ οι οποίοι θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν το ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ που είναι να ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΕΜΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ τα οποία συνήθως είναι εις βάρος μας!!

  6. Σχόλιο από Evangelos — 12 Ιανουαρίου, 2010 @ 5:18 μμ

    Πράγματι αυτό που κάνουμε εδώ αφορά όλους… Αυτό με τους Βουλευτές είναι πολύ σωστό. Έτσι θα συνειδητοποιήσουν τον ρόλο τους.

  7. Σχόλιο από stavband — 16 Ιανουαρίου, 2010 @ 3:39 πμ

    Έλα Ευάγγελε…
    Οι βουλευτές ΔΕΝ χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο τους (αυτοί τον ξέρουν… ο λαός δεν τον ξέρει…).
    Δεν θέλω να ανοίξω τώρα την γνωστή βαριά και αδιέξοδη συζήτηση για τους πολιτικούς μας… Έτσι κι αλλιώς, (με μικροδιαφορές) όλοι οι έλληνες συμφωνούμε για την απόλυτη ανικανότητα των πολιτικών μας να διοικήσουν και να νομοθετήσουν.
    Είναι θέμα φυσικής επιλογής: Στην (ελληνική) πολιτική δεν ανεβαίνει ο ικανός για διοίκηση, αλλά ο ικανός για ίντριγκα, δολοπλοκία και κολακεία.
    Συμπερασματικά, κανένας από τους δεκάδες ή εκατοντάδες που διαβάζουν και γράφουν εδώ δεν πρόκειται ποτέ να ασχολήθεί ή να πετύχει στην πολιτική. Αντίστοιχα, ΚΑΝΕΝΑΣ πολιτικός δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθεί σοβαρά και να εξετάσει αυτές τις προτάσεις. Το μυαλό τους είναι τόσο βαθιά προσανατολισμένο στον έλεγχο των ανθρώπων-σχέσεων-ισορροπιών γύρω τους που δεν μένει χώρος/χρόνος να ασχοληθούν με κάτι δημιουργικό.
    Παρ” όλα αυτά, παραμένω ρομαντικός και ασχολούμαι με αυτά τα θέματα, έστω και αν είναι μόνο και μόνο για να παρηγορούμαι ότι συνεισέφερα και γω κάτι.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού