e-Πολεοδομία … μια ιστορία δίχως Όραμα και Πυξίδα



Δεκεμβρίου 31, 2009

Οι ηλεκτρονικές Υπηρεσίες που σχετίζονται με Χωροταξία, Πολεοδομία και Περιβάλλον αποτελούν κομβικής σημασίας «κάστρα» στο δρόμο για την πράσινη ανάπτυξη που έχει ανάγκη η Χώρα μας.

Το μοντέλο λειτουργίας των πολεοδομικών υπηρεσίες αποτελεί το πιο χειροπιαστό παράδειγμα του διοικητικού δαίδαλου το οποίο οδηγεί μαθηματικά στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά.
Οι ηλεκτρονικές Υπηρεσίες με κατάλληλη θεσμική ισχύ μπορούν να επιφέρουν ένα καίριο πλήγμα στα φαινόμενα σήψης και δυσλειτουργίας.

Η προσπάθεια για εισαγωγή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στις πολεοδομίες ξεκίνησε δειλά και άτολμα με τις δράσεις της e-Πολεοδομίας. Η προίκα τρία έργα με προϋπολογισμό κάτι λιγότερο από 18,5 εκατομμύρια ευρώ. Αρκετά τα προβλήματα με σημαντικότερο την αδιαφάνεια στις διαδικασίες των έργων αλλά και στον σχεδιασμό τους.

Βέβαια με αδιαφάνεια … δεν πολεμάς τη διαφθορά !!! Την μεταλλάσσεις … και αυτές τις μεταλλάξεις οι λίγοι άνθρωποι που «ζήσαμε» από πιο κοντά την εξέλιξη των έργων τις είδαμε από πρώτο χέρι.

Τα έργα τις e-Πολεοδομίας, όπως εκτελέστηκαν, ακολουθούν και αυτά το δόγμα «κάντε ό,τι να “ναι, αρκεί να μη χαθούν τα λεφτά !!!» όπως και πολλά άλλα έργα με συναφές αντικείμενο.

Το ζητούμενο είναι να μπουν σωστά τα θεμέλια για το αύριο της σύγχρονης δημόσιας και «άτεγκτης» διοίκησης που θέλουμε.

Με την παρούσα πρόταση … δεν θέλω να καταγγείλω, δεν έχει νόημα, θέλω να θέσω σε διάλογο ένα θέμα που μπορεί να ανατρέψει σε όφελος του πολίτη και της χώρας το πιο φαύλο ίσως κομμάτι της Δημόσιας Διοίκησης το οποίο ακουμπά δυο υπουργεία (Περιβάλλοντος και Εσωτερικών) ΟΛΕΣ τις Περιφέρειες, τις Νομαρχίες και αρκετούς Δήμους που διαθέτουν Πολεοδομικές Υπηρεσίες.

Η e-Πολεοδομία θα συμβάλει περισσότερο και πάνω από όλα στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για διαχείριση του Αστικού και Φυσικού Περιβάλλοντος και όχι απλώς Σχεδιασμού.

Μαζί με αυτό θα φέρει απτά αποτελέσματα στην παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης, στην προστασία του δασικού μας πλούτου, στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό παρεμβάσεων για έργα.

Για όλα … αυτά θα επανέλθω … με λεπτομερέστερα στοιχεία και τεκμήρια για τις προτάσεις μου …

Καλή και Δημιουργική Χρονιά …

Δεν υπάρχουν σχόλια »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού