Εθνική Ηλεκτρονική Ταυτότητα



Δεκεμβρίου 29, 2009

Αν θέλουμε να έχουμε μια πληθώρα κρατικών εφαρμογών θα έπρεπε να υπάρχει μια ενοποιημένη ηλεκτρονική ταυτότητα. Θα πρέπει το TAXIS, ο δήμος, το ασφαλιστικό ταμείο, το ΕΣΥ, το σχολείο του παιδίου σου να σε αναγνωρίζει με τον ίδιο τρόπο.

Πέρα από τα φανερά πλεονεκτήματα όπως απομνημόνευση ενός κωδικού λύνεται και το θέμα της πραγματικής ταυτότητα του χρήστη αλλά κάνει και πιο προσιτή τη χρήση των εφαρμογών καθώς δε θα χρειάζεται εγγραφή εκ νέου.

Η τεχνολία υπάρχει και λέγεται OpenID. Πιστεύω ότι για να γίνει και πιο κατανοήτη και ασφαλής η υπηρεσία θα πρέπει η Αστυνομία να ενεργοποιεί τον OpenID λογαριασμό ο οποίος μπορεί να είναι ο ίδιος με τον ΑΤ πχ T386138.tautotita.gr

Στις εφαρμογές αργότερα θα μπορεί ο χρήστης να κάνει login μόνο με αυτόν τον αριθμό (πρώτα γίνεται redirect στο πχ tautotita.gr για να εξουδιοδωτήσει ο χρήστης την εφαρμογή)

Αργότερα θα μπορούσε να χρησιμοποιείται αυτή η λύση για login και σε άλλες υπηρεσίες όπως τράπεζες κλπ

4 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από eliakis — 5 Ιανουαρίου, 2010 @ 11:38 πμ

    Θα συμφωνήσω δεχόμενος και τα πιθανά μειονέκτηματα (π.χ. single point of failure)
    Η δημόσια διοίκηση κάποια στιγμή στα πλαίσια του ΕΡΜΗ έχει – είχε εξέτάσει το θέμα των ψηφιακών πιστοποιητικών (παροχή τους από τα ΚΕΠ)το οποίο ίσως να αύξανε την ασφάλεια και να αντίκρουε τα πιθανά αρνητικά σχόλια της άποψης του PanosJee.
    Γενικότερα ένα από τα προβλήματα που αντιμετοπίζει κατά τη γνώμη μου το egov στην Ελλάδα είναι η «ενιαία» αντιμετώπιση των πολιτών και των υποδομών. Δεν γίνεται να ανακαλύπτουμε τον τροχό σε κάθε παρεμφερές έργο που αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.Αντιθέτως πρέπει να υπάρχει κεντρικός συντονισμός και ενιαίες δράσεις ανεξαρτήτως αν αφορούν το Υπουργείο Α ή το Υπουργείο Β

  2. Σχόλιο από χρήστης — 6 Ιανουαρίου, 2010 @ 2:23 μμ

    Η πρόταση αυτή λειτουργεί όπως λειτουργεί το OpenID….Θα ήταν πολή καλό κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί…

  3. Σχόλιο από PanosJee — 12 Ιανουαρίου, 2010 @ 4:17 μμ

    Μιλάω για OpenID δε χρειάζεται ανακάλυψη του τροχού, οι αμερικάνοι ήδη το χρησιμοποιούν!

  4. Σχόλιο από Γιάννης — 2 Φεβρουαρίου, 2010 @ 6:17 μμ

    Η ιδέα που τίθεται εδώ είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτοποριακές. Θα προσθέσω μερικά σχόλια.
    1. Η συγκεκριμένη λύση θα πρέπει να υποστηριχθεί θεσμικά ώστε να είναι υποχρεωμένες όλες οι υπηρεσίες στις οποίες χρειάζεται ταυτοπροσωπία, να αποδέχονται την ηλεκτρονική ταυτότητα. Απόρροια αυτού είναι ότι οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να υποχρεωθούν να διασυνδεθούν με το ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης με την έναρξη της λειτουργίας του. Θα είναι ανεδαφικό να δημιουργήσουμε ηλεκτρονική ταυτότητα η οποία δε θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για ταυτοπροσωπία όταν συναλλάσσεσαι με κάποια υπηρεσία άμεσα. Προς τούτο και παράλληλα με τον τεχνικό σχεδιασμό θα πρέπει να προετοιμάζεται το νομικό πλαίσιο που θα απαιτηθεί για τη συμμόρφωση των υπηρεσιών.
    2. Είναι συνηθισμένο σε πολλές περιπτώσεις να απαιτούνται εκτός της απόδειξης της ταυτοπροσωπίας (επίδειξη ταυτότητας) και άλλα στοιχεία που έχουν σχέση με τα πρόσωπο, όπως για παράδειγμα ληξιαρχική πράξη γέννησης. Είναι προφανές ότι σε ένα ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης θα πρέπει όλα αυτά τα στοιχεία να είναι διαθέσιμα στις υπηρεσίες αυτόματα με χρήση μόνο της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί εξ αρχής η τροφοδότηση του ηλεκτρονικού συστήματος πιστοποίησης με όλη τη διαθέσιμη πληροφορία. Τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται είτε με συμπλήρωση κατά τη δημιουργία του φακέλου είτε με διαλειτουργικότητα πληροφοριακών συστημάτων. Η πρόσβαση των υπηρεσιών σε αυτά τα στοιχεία θα είναι επιτρεπτή ανάλογα με το ρόλο τους. Επιπλέον η όποια μεταβολή των στοιχείων (πχ διεύθυνση) θα γίνεται μόνο μία φορά και δε θα χρειάζεται η κοινοποίηση σε άλλες υπηρεσίες.
    3. Η ηλεκτρονική ταυτότητα θα πρέπει να περιλαμβάνει κι ένα φορητό σύστημα αποθήκευσης δεδομένων (smart card). Μόνο με τη χρήση αυτού θα είναι δυνατή η πιστοποίηση. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται ικανοποιητική ασφάλεια. Σε περίπτωση απώλειας προφανώς θα απενεργοποιείται ο λογαριασμός και θα ξεκινά διαδικασία καινούριας έκδοσης. Έτσι λοιπόν θα αντικατασταθεί η ταυτότητα με μία κάρτα η οποία θα αντιστοιχεί και σε ένα ηλεκτρονικό φάκελο.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού