Ηλεκτρονική πύλη για δημόσιες υπηρεσίες υγείας
Δεκεμβρίου 28, 2009
θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πύλη – www.υγεια.gr – όπου θα συγκεντρώνονται όλοι οι διαθέσιμοι πόροι του δημόσιου συστήματος υγείας, δηλαδή των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και των Μονάδων κοινωνικής φροντίδας : εκεί θα πρέπει να ανευρίσκονται όλοι οι ανθρώπινοι πόροι, ΚΛινικές, τμήματα, εργαστήρια, ιατροτεχνολογικόες εξοπλισμός, υποδομές, στατιστικά στοιχεία (είδος και αριθμός επεμβάσεων, κ.α.) ώστε να γνωρίζει ο κάθε πολίτης που μπορεί να απευθυνθεί για το κάθε πρόβλημα υγείας που έχει και όπου θα του δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης για ραντεβού, εξετάσεις, αλλά και επικοινωνία με τον φορέα κτλ. Η βάση δεδομένων θα πρέπει να ενημερώνεται με ευθύνη του κάθε φορέα. Στην παρούσα φάση δεν είναι καταγεγραμμένος ούτε καν ο εξοπλισμός του κάθε Νοσοκομείου και οι ιστοσελίδες των Νοσοκομείων, εαν υπάρχουν, σπανίως είναι χρήσιμες στον πολίτη. Η υπηρεσία είναι απαραίτητη, δεδομένου του χάους που επικρατεί στο σύστημα υγείας και της αδιαφάνειας στον τρόπο |
|
4 Σχόλια »
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από Maria Ps. — 9 Ιανουαρίου, 2010 @ 10:54 μμ
σημ. καμία σχέση με http://www.ygeianet.gov.gr/
Καλύτερα δες
http://www.nhs.uk/Pages/HomePage.aspx
Σχόλιο από ykaralis — 10 Ιανουαρίου, 2010 @ 2:35 πμ
Η πληροφορία που αναφέρεις (στο μεγαλύτερο μέρος της) ΥΠΑΡΧΕΙ ήδη καταγεγραμμένη από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (η μετεξέλιξη του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας που είχε στηθεί λόγω των Ολ. Αγώνων 2004). Δεν είμαι όμως και τόσο σίγουρος ότι θα τολμήσει ο οποισδήποτε να τη «βγάλει» προς τα έξω, γιατί τότε θα φανούν αναλυτικά με αριθμούς και στοιχεία οι τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ. Και όπως όλοι γνωρίζουν, ακόμα και οι καλύτεροι Υπουργοί που έχουν περάσει από το ΥΥΚΑ, δεν έχουν καταφέρει ούτε στοιχειωδώς να καταπολεμήσουν τα προβλήματα και τη «σαπίλα» στο συγκεκριμένο χώρο. Το καλύτερο που κατάφερε το ΕΚΕΠΥ με αυτές τις πληροφορίες, είναι να ανακατανείμει εμμέσως τα ράτζα στα νοσοκομεία και να κατευθύνει τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία με διαθέσιμες κλίνες. Οπότε, γιατί να δοθεί στον κόσμο ένα εργαλείο που αυτομάτως θα αποδεικνύει την αναμενόμενη αναποτελεσματικότητα;(!)
Γιάννης Καραλής
http://www.karalis.biz
Σχόλιο από Maria Ps. — 11 Ιανουαρίου, 2010 @ 12:50 πμ
Ναι πράγματι, μέσα στη λογική της τελμάτωσης του ΕΣΥ, όπου οι μίζες των γιατρών έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και η ανικανότητα και ο καιροσκοπισμός των Διοικήσεων έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας, και όπου δεν προβλέπεται καμία άμεση βελτίωση αυτής της κατάστασης μέσω εξορθολογισμού των δαπανών (κατά κύριο λόγο φαρμακευτικών) και μέσω βαρεως πέλεκυ στην ασυδοσία των γιατρών, τότε σίγουρα δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΣΥ για τον πολίτη, μια και το ΕΣΥ τον έχει γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων του.
Ομως, με ιχυρή πολιτική βούληση αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί. Οχι βέβαια με το θάψιμο των προβλημάτων κάτω από το χαλί, αλά Κακλαμάνη, όπου τα ράντζα έδωσαν τη θέση τους σε κλίνες σε άσχετες Κλινικές (γιγαντιαίο φιάσκο!), ούτε και με ΔΙοικήσεις που ενδιαφέονται μόνο για τα ατομικά τους συμφέροντα.
Εφόσον λοιπόν το Υπουργείο Υγείας ασκήσει πολιτικές που θα ανατρέψουν τη σημερινή τραγική κατάσταση του ΕΣΥ (ελλείψεις προσωπικού+σπατάλη και μίζα), θα απαιτηθεί και μια σύγχρονη ηλεκτρονική υπηρεσία για τον πολίτη που θα τον ενημερώνει και θα τον καθοδηγεί για τις υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο σύστημα υγείας.
Παρεπιπτόντως, όσα στοιχεία κι αν συγκεντρώνει το Υπουργείο ή το ΕΚΕΠΥ, είναι αποσπασματικά, ή ανεπαρκή. Μόνο εαν γίνει υποχρέωση των Διοικήσεων, με προσωπική τους ευθύνη, να καταχωρούν όλα τα στοιχεία του φορέα τους μέσα σε μια κοινή πλατφόρμα, και να είναι τα στοιχεία αυτά ορατά στον κάθε πολίτη, θα υπάρξει η πιθανότητα μιας συνολικής εικόνας για το σύστημα και μιας χρήσιμης βάσης δεδομένων για τον πολίτη.
Σχόλιο από kga — 29 Ιανουαρίου, 2010 @ 6:58 μμ
«Η βάση δεδομένων θα πρέπει να ενημερώνεται με ευθύνη του κάθε φορέα. Στην παρούσα φάση δεν είναι καταγεγραμμένος ούτε καν ο εξοπλισμός του κάθε Νοσοκομείου και οι ιστοσελίδες των Νοσοκομείων, εαν υπάρχουν, σπανίως είναι χρήσιμες στον πολίτη.»
Αν δεν υπάρξει «υποχρέωση» όπως αναφέρετε και στην τελευταία σας παράγραφο και στην συνέχεια έλεγχος κάθε φορέα δεν προκειται να γίνει καμμια ενημέρωση. Εδώ οι ιστοσελίδες των μεγάλων νοσοκομείων των Αθηνών έχουν πολλές ελλείψεις, πάσχουν από έλλειψη ενημέρωσης, συμπλήρωσης, κ.ά. θα περιμένουμε από τα μικρότερα νοσοκομεία και φορείς να το κάνουν? Οι Διοκήσεις των Νοσοκομείων μπορούν να μπούν π.χ. στα siteς των μεγάλων νοσοκομείων του εξωτερικού π.χ. του Sloan Memorial http://www.mskcc.org/mskcc/html/44.cfm για να πληροφορηθούν τι είδους πληροφορίες οφείλουν να παρέχουν. Στη συνέχεια μπορούν να προσαρμόσουν την πληροφόρηση αυτή στις απαιτήσεις του ΕΣΥ.