Διαφάνεια και Διαφθορά



Δεκεμβρίου 27, 2009

Η χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την καταγραφή των δοσοληψειών μεταξύ πολιτών και Δημοσίου αποτελεί μονόδρομος για τη μείωση της διαφθοράς και τη διαφάνεια.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση (η οποία θα πρέπει να συνδιαστεί με ηλετρονικό ιατρικό φάκελο ασθενούς) αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησης. Το ίδιο ισχύει και με την ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων και την διαχείριση των προμηθειών του Δημοσίου (e-procurement). Παράλληλα όμως υπάρχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που μπορεί να αναπτυχθεί για να μειωθεί η διαφθορά στο Δημόσιο.

Παράδειγμα οι κλήσεις της Αστυνομίας (και της Δημοτικής) σε οδηγούς οι οποίες θα μπορούσαν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο αρμόδιο υπουργείο καταργώντας τη δυνατοτητα παρέμβασης των Αρχόντων (Βουλευτών, Διευθυντών Αστυνομίας, Δημάρχων κτλ).

Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και στην Πολεοδομία με την ηλεκτρονική καταγραφή των αδειοδοτήσεων (π.χ. χρήση φωτογραφιών). Είτε στη ΔΕΗ με την παράνομη σύνδεση κτιρίων που δεν διαθέτουν άδεια (και της Υγειονομικής Υπηρεσίας της εκάστοτε Νομαρχίας). Με τον τρόπο αυτό θα ήταν δυνατός ο έλεγχος νομιμότητας των αποφάσεων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Δεν ειναι σκόπιμο να αναφέρω βασικές υπηρεσίες όπως το κτηματολόγιο ή το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες όλων των πολιτών γιατί είναι ευνόητοι οι λόγοι σπουδαιότητας τους.

Είναι εύκολη πιστεύω η καταγραφή των «συναλλαγών» του Πολίτη με τις Δημόσιες Υπηρεσίες και η ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών που να διασφαλίζουν τη νομιμότητα των αποφάσεων. Αρκεί να υπάρχει θέληση από πλευράς Κυβέρνησης.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες

,


Δεν υπάρχουν σχόλια »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού