Επανασχεδιασμός ηλεκτρονικών υπηρεσιών και μείωση κόστους υλοποίησης



Δεκεμβρίου 27, 2009

Είναι πλέον ανάγκη ο σχεδιασμός και υλοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των κρατικών υπηρεσιών της Επικράτειας. Δεν νοείται να ιδίως σήμερα να αναπτύσσονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο όταν υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης του σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στα πλαίσια του ΚΤΠ δαπανήθηκαν υπέρογκα ποσά για τη ανάπτυξη των ίδιων υπηρεσιών από διαφορετικές αναθέτουσες αρχές. Για παράδειγμα υπηρεσίες που προσφέρονται στους δημότες (e-payment, e-governmernment) αναπτύχθηκαν σε πολλούς δήμους ενώ θα ήταν προτιμότερη η ανάπτυξη μιας κεντρικής υπηρεσίας η οποία να καλύπτει τις ανάγκες όλων των Δήμων με πολύ μικρότερο κόστος.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην βασικότερη ηλεκτρονική υπηρεσία του Δημοσίου που είναι το Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων.

Όπως διαφαίνεται, και το ΕΣΠΑ θα ακολουθήσει την ίδια λογική (παράδειγμα η έγκριση έργων που αφορούν στις προμήθειες του Δημοσίου) για το λόγο αυτό είναι άμεση η ανάγκη επανασχεδίασης του. Θα πρέπει να αποφεύγεται η έγκριση ίδιων έργων που καλύπτουν τοπικές ανάγκες για να περάσουμε πλέον σε κεντρικές εφαρμογές που θα προσφέρουν υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα του Δημόσιου Τομέα.

Τέλος η ολοκλήρωση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ,η χρήση ψηφιακών υπογραφών των Δημοσίων Υπαλλήλων (που περιλάμβανε το ΣΥΖΕΥΞΙΣ) και η μοναδική πιστοποίηση του Πολίτη σε όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες (ΓΓΠΣ, ΚΕΠ, υπηρεσίες Δημότη κτλ) αποτελεί τη βάση για την υλοποίηση αποτελεσματικών υπηρεσίων.

Δεν είναι ανάγκη η αναφορά σε ποιες υπηρεσίες θα πρέπει να αναπτυχθούν. Μια αναζήτηση στις πρακτικές που ακολουθούν άλλα αναπτυγμένα κράτη είναι αρκετή για να καταγραφούν.

Στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, δεν αποτελεί επιτυχία το ποσοστό κάλυψης των απορροφήσεων των κοινοτικών κονδυλίων αλλά η ανάπτυξη υπηρεσιών με ουσία.

1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από Παναγιώτης Τσίρος — 28 Δεκεμβρίου, 2009 @ 12:33 μμ

    στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που δουλεύω , δημοπρατούμε έργο ΕΣΠΑ «e-democracy» προυπολογισμού 350,000 €.

    αυτά.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού