Υποβολή μελετών στις πολεοδομίες



Δεκεμβρίου 24, 2009

Ανάμεσα στα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατείας βρίσκεται και η περαίωση μελετών (κατοικιών, συγκροτημάτων κ.α.) από τις πολεοδομίες. Συνήθως κατατάσσονται μεταξύ των τριών πιο διεφθαρμένων υπηρεσιών (οι άλλες δύο είναι η εφορία και η υγεία).

Η πρότασή μου για την επίλυση και του προβλήματος της διαφθοράς, αλλά και του προβλήματος της γραφειοκρατείας είναι να διακοπεί η φυσική επικοινωνία του μηχανικού με την πολεοδομία και να αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική επικοινωνία.
Συγκεκριμένα, ο μηχανικός θα υποβάλλει ηλεκτρονικά αρχεία με τα σχέδια και τα τεύχη υπολογισμών στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της αντίστοιχης πολεοδομίας (ή ακόμα καλύτερα στο site του υπουργείου, το οποίο αυτόματα θα προωθεί τα αρχεία στην αρμόδια πολεοδομία) και οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα διεξάγουν τον έλεγχο και θα καταθέτουν τις ενστάσεις/παρατηρήσεις τους. Ακολούθως οι ιδιώτες μηχανικοί θα απαντούν στις παρατηρήσεις και θα τροποποιούν (εφόσων χρειάζεται) την μελέτη.

Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται στις μελέτες του ΜΕΤΡΟ, της ΕΡΓΟΣΕ και άλλων μεγάλων έργων, με την διαφορά ότι η επικοινωνία δεν είναι ηλεκτρονική, αλλά γίνεται μέσω επίσημων εγγράφων. Και εκεί ο μελετητής μηχανικός δεν έρχεται σε επαφή με τον ελέγχοντες (συνήθως), αλλά απαντάει με αντίστοιχο επίσημο έγγραφο.
Με την ηλεκτρονική υποβολή μελετών επιτυγχάνονται τα εξής:
1. Μειωμένη επαφή μελετητών με ελέγχοντες της πολεοδομίας, άρα και περιορισμένη δυνατότητα ύποπτης συναλλαγής.
2. Μείωση γραφειοκρατείας, χωρίς ουρές για την εξυπηρέτηση στην πολεοδομία, χωρίς την υποβάθμιση της προσωπικότητας των μελετητών, αλλά και των ελεγχόντων.
3. Μειωμένες περιττές εκτυπώσεις μελετών, με περιορισμό της οικολογικής επιβάρυνσης.

2 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από manolis — 28 Δεκεμβρίου, 2009 @ 9:05 πμ

    Η επαφη των μηχανικων με τις πολεοδομιες ειναι απαραιτητη
    Οι καταγγελιες πρεπει να καταγραφονται στο ιντερνετ και αμεσα να υπαρχει υπηρεσια για ελεγχο και τιμωρια

  2. Σχόλιο από Εμμανουήλ Μπαϊρακτάρης — 28 Δεκεμβρίου, 2009 @ 3:03 μμ

    Η εμπειρία μου με τις υπηρεσίες του ΜΕΤΡΟ, της ΕΡΓΟΣΕ και παλαιότερα των Ολυμπιακών Έργων (ΕΥΔΕ2004) για ιδιαίτερα πολύπλοκα έργα δείχνει ότι είναι εφικτή και λειτουργική η απομακρυσμένη επικοινωνία.
    Φυσικά η αρχική επαφή του μηχανικού στην πολεοδομία (για τοπογραφικό, όρους δόμησης, κ.α.) είναι απαραίτητη, αν και πολλά από αυτά μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά, με οργάνωση των υπηρεσιών.
    Η υποβολή της μελέτης, όμως, θα πρέπει να γίνεται μέσω ανεξάρτητης υπηρεσίας.
    Όσον αφορά το σχόλιο για τις καταγγελίες, σαφώς και συμφωνώ. Για κάθε υπηρεσία, όχι μόνο για τις πολεοδομίες.
    Όμως η επαφή των μηχανικών, ή εργολάβων, με τους αρμόδιους υπαλλήλους δίνει πρόσφορο έδαφος για συναλλαγή, χωρίς να υπάρχει κάποιος για να καταγγείλει οτιδήποτε.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού