Μείωση κρατικών δαπανών με τη χρήση ΕΛ/ΛΑΚ σε υπολογιστές κρατικών υπηρεσιών.



Δεκεμβρίου 24, 2009

Μπορεί να γίνει μείωση των κρατικών δαπανών κόβωντας κονδύλια που υπάρχουν για την αγορά εμπορικών πλατφορμών. Αυτό μπορεί να γίνει είτε σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων για τους υπολογιστές γραφείου που χρησιμοποιούνται στις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία, είτε σε επίπεδο των εφαρμογών που χρησιμοποιούνται σε αυτούς τους υπολογιστές. Παραδείγματος χάριν αντί για τις εμπορικές πλατφόρμες γραφείου (Microsoft® Office®) και τα εμπορικά λειτουργικά συστήματα (Microsoft® Windows®) μπορούν να χρησιμοποιούνται αντίστοιχα ΕΛ/ΛΑΚ όπως τύπου Linux λειτουργικά συστήματα που προσιδιάζουν στα Windows® όπως το Ubuntu Linux κ.ά. και αντίστοιχες πλατφόρμες γραφείου όπως το Open Office. Τα ΕΛ/ΛΑΚ αυτά προϊόντα προσφέρονται δωρεάν και η τεχνική υποστήριξη στους υπολογιστές που θα τα χρησιμοποιούν μπορεί κάλιστα να παρέχεται από τα αντίστοιχα τμήματα πληροφορικής των διαφόρων οργανισμών. Όσο για την εκπαίδευση των υπαλλήλων για να τα χρησιμοποιούν πρέπει να σημειωθεί ότι θα χρειαστεί ελάχιστη δεδομένου ότι όσοι είναι εξοικιωμένοι με τα χρησιμοποιούμενα εμπορικά προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα ΕΛ/ΛΑΚ αντίστοιχα τους μιας και έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν πολύ με τα εμπορικά και να χρησιμοποιούνται και από μη εκειδικευμένους σε αυτά χρήστες. Αρκεί να σημειωθεί ότι αυτό το παράδειγμα έχουν ακολουθήσει και άλλες χώρες σε διάφορα επίπεδα, πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Μεγάλης Βρετανίας που σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες της αντικαθιστώντας Windows® συστήματα με άλλα open source (πηγή http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7910110.stm).
Να σημειωθεί ότι αυτού του είδους η αλλαγή προτείνεται αρχικά να γίνει αρχικά σε επίπεδο υπολογιστών γραφείου που χρησιμοποιούνται για τις πιο απλές εφαρμογές όπως είναι οι εφαρμογές γραφείου (συγγραφή κειμένων, σύνταξη λογιστικών φύλλων, δημιουργία παρουσιάσεων) και η εφαρμογές τύπου Web. Όσο για εξειδικευμένες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από τις εκάστοτε υπηρεσίες και οργανισμούς του Κράτους μπορεί μελλοντικά να ενθαρυνθεί η μετάβαση τους στις ΕΛ/ΛΑΚ πλατφόρμες. Οι εγχώριοι δημιουργοί τέτοιων εφαρμογών μπορούν να δημιουργήσουν τις εφαρμογές τους ή να φτιάξουν νέες που βασίζονται στο ΕΛ/ΛΑΚ.
Μια πιλοτική εφαρμογή μπορεί να γίνει σε μία οποιαδήποτε υπηρεσία μεμονομένα σε συγκεκριμένα τμήματα ή σε συγκεκριμένο τμήμα. Αν θεωρηθεί ότι μπορεί μία τέτοια αλλαγή να είναι βιώσιμη μπορεί να αρχίσει να επεκτείνεται.

2 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Γιάννης Λογιώτης — 25 Ιανουαρίου, 2010 @ 11:01 πμ

    Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω αλλά έχει κάποιος τα κότσια να το εφαρμόσει στην Ελλάδα?
    Θυμήσου τον κο Αλογοσκούφη που όταν ήταν υπουργός είχε καλέσει το αφεντικό της Microsoft και έκανε ειδική συμφωνία μαζί του για όλο το Δημόσιο Τομέα.

  2. Σχόλιο από dandrits — 25 Ιανουαρίου, 2010 @ 5:29 μμ

    Φίλε Γιάννη τον θυμάμαι και ακριβώς αυτό είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα την πρόταση μου. Πρόκειται για μια αντιπρόταση σε αυτό που είχε κάνει ο προηγούμενος υπουργός. Δεν τολμώ ούτε να ρωτήσω πόσο κόστισε η εν λόγω συμφωνία σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Θεωρώ και παρακάλω να με διορθώσεις εσύ ή όποιος άλλος ότι αν αυτό που προτείνω είχε γίνει θα είχαμε γλυτώσει πολλά λεφτά που τώρω καλούμαστε να πληρόδουμε ή πληρώνουμε ήδη.
    Τώρα θα πει κάποιος αφού τα πληρώσαμε ήδη, να τα πετάξουμε για να βάλουμε αυτά που προτείνεις;
    Σαφώς και όχι, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το πιθανότερο είναι να μην έχει εξοπλιστεί κατά 100% ο Δημόσιος και ο ευρύτερος Δημόσιος τομέας και ότι το λογισμικό παλαιώνει γρήγορα!
    Άρα αν αυτό που προτείνεται δεν γίνει τώρα, μπορεί να προγραμματιστεί για το μέλλον.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού