Κυβερνητικές ιστοσελίδες με βάση το ανοικτό λογισμικό



Δεκεμβρίου 22, 2009

Πιστεύω ότι είναι πιο ορθό να έχουμε τις κυβερνητικές ιστοσελίδες βασισμένες επάνω σε κώδικα ανοικτού λογισμικού για 3 βασικούς λόγους:

1ον: Το ανοικτό λογισμικό έχει υποστήριξη από ένα πολύ μεγάλο community προγραμματιστών, σχεδιαστών και ανθρώπων με δυνατές ιδέες για το μέλλον των τεχνολογιών που υποστηρίζουν.

2ον: Είναι ευέλικτο και συνήθως υπάρχουν πολλά εργαλεία και τεχνολογίες τρίτων, που μπορούν να ενωποιηθούν πανεύκολα και να πλαισιώσοουν έτσι μια μεγάλη λύση. Για παράδειγμα εάν βρεθεί ένα πρόβλημα ασφάλειας, μια ευπάθεια, συνήθως οι χρόνοι είναι δραματικά πιο μικροί.

3ον: Είναι φυσικά ελεύθερο προς χρήση από όλους και προσφέρει γνώση!

Εγώ και ο συνεργάτης μου στην εταιρία μας, UMBRELLA Consulting – http://www.umbrellaconsulting.gr/, έχουμε βασίσει σχεδόν όλα μας τα έργα σε λύσεις ανοικτού λογισμικού και θα θέλαμε να συμβάλουμε και αναλάβουμε την ανάπτυξη του κράτους με τα έργα μας αυτά επάνω στο Open Source.

4 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από mkassapakis — 22 Δεκεμβρίου, 2009 @ 5:34 μμ

    Ανοικτό Λογισμικό παντού!
    Δείτε τα παραδείγματα σε δημόσιους τομείς άλλων χώρων όπως η Ολλανδία. Κάνουν τη δουλειά καλύτερα και δωρεάν.

    Ειδικά στα σχολεία και τους τομείς της εκπαίδευσης θα πρέπει να ήταν ήδη αποκλειστικά χρησιμοποιούμενο. Η ιδεολογία του ταιριάζει απόλυτα με την ιδεολογία που θέλουμε όλοι να περάσουμε στους νεότερους.

  2. Σχόλιο από ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ — 24 Δεκεμβρίου, 2009 @ 1:01 μμ

    Προσωπικά, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο το κράτος πληρώνει τόσο πολλά χρήματα για την συγγραφή κώδικα για ιστοσελίδες τη στιγμή που υπάρχουν δωρεάν scripts όπως για παράδειγμα το Wordpess που είναι ασφαλή και κάνουν υπερβολικά πολύ καλά τη δουλειά τους σε αντίθεση με την πλειοψηφία των κυβερνητικών ιστοσελίδων στης οποίας το περιεχόμενο είναι χύμα.

    Κατά καιρούς πέφτουν στην αντίληψή μου υπερβολικά υψηλές δαπάνες για portals. Μια τυπική τιμή για portal είναι 200.000+ ευρώ. Αλήθεια, τι χρειάζονται αυτά τα 200.000+ ευρώ για ένα portal;

    Εμείς στο http://www.disabled.gr/ έχουμε τεράστιο όγκο δεδομένων σε ψηφιακή βιβλιοθήκη, σε καθημερινή αποδελτίωση από τον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο στο http://news.disabled.gr/, ενημέρωση για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική επιχειρηματικότητα στο http://www.disabled.gr/biz/ και βέβαια ένα τεράστιο φόρουμ με χιλιάδες μέλη και εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα στο http://www.disabled.gr/forum/ και το κόστος μας είναι το κόστος server.

    Από την άλλη στο πλαίσιο της ψηφιακής σύγκλισης προβλέπονται το 60% για ψηφιακές υπηρεσίες (portal) και μόνο το υπόλοιπο 40% για παραγωγή περιεχομένου.

    Αυτό είναι μεγάλο λάθος για όλους εμάς να ξέρουμε την θεματική ενότητα που υπηρετούμε (τη δική μου περίπτωση είναι η αναπηρία) αλλά ταυτοχρόνως ξέρουμε και από τεχνολογίες ίντερνετ και αυτό το λάθος θα πρέπει να διορθωθεί πλέον από την κυβέρνηση για το ΕΣΠΑ και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

    Νίκος Βουλγαρόπουλος,
    ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ
    http://www.disabled.gr/

  3. Σχόλιο από ddimitriadis — 27 Δεκεμβρίου, 2009 @ 11:08 μμ

    Γενικά, και σαν «ιδεολογία» συμφωνώ απόλυτα με τη χρήση ανοιχτού λογισμικού (οι δικές μου γνώσεις σε μερικά από αυτά είναι σαφώς καλύτερες από τις αντίστοιχες σε κλειστές λύσεις). Η εμπειρία μου όμως λέει ότι για να εδραιωθεί η χρήση ανοιχτού λογισμικού πρέπει να έρθει ως αποτέλεσμα κανονικών επιχειρησιακών αναγκών και να κριθέι βάσει αυτών. Το ανοιχτό λογισμικό δε θα πρέπει (παρ” όλο που στη συγκεκριμένη συνθήκη της Ελλάδας θα έλυνε το βασικό πρόβλημα, δηλαδή το οικονομικό, όσον αφορά την «αγορά») να χρησημοποιηθεί απλά επειδή το επιβάλλουν οι καιροί, αλλά επειδή λύνει καλύτερα τα ίδια προβήματα. Αυτό με τη σειρά του απαιτεί αλλαγή πλεύσης σε εταιρείες και εκπαίδευση, πράγμα που προφανώς γίνεται, αλλά θέλει χρόνο και κίνητρα.

    Επίσης, για τις ανάγκες των δεδομένων, μπορεί κάλλιστα ένα κλειστό σύστημα να παράγει δεδομένα σε ανοιχτά πρότυπα, κάτι που αρκεί για το στρατηγικό στόχο της διευκόλυνσης στην ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων.

  4. Σχόλιο από χρήστης — 15 Ιανουαρίου, 2010 @ 1:51 μμ

    Αγαπητοί,

    θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας σχόλια και να προσθέσω πως τα παραπάνω φυσικά, μπορούν να εφαρμοστούν και σε ολοκληρωμένες πλατφόρμες διαχείρισης δεδομένων, συμβάντων και συνεργασιών.
    Μπορεί κάλλιστα με βάση το ανοικτό λογισμικό, να βελτιστοποιήσει η κυβέρνηση το νευραλγικό κομμάτι της διαχείρισης όλου αυτού του όγκου πληροφοριών και ασυμβατοτήτων μεταξύ ανόμοιων συστημάτων.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού