Δημιουργία Ηλεκτρονικής Ταυτότητας – Κάθετες και Οριζόντιες Διαδικασίες



Δεκεμβρίου 21, 2009

Λαμβάνω το θάρρος να σας παρουσιάσω την ιδέα μου, η οποία αφόρα την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η δημιουργία μιας Ηλεκτρονικής Ταυτότητας (ΗΤ) για την παροχή μιας σειράς διευκολύνσεων και δυνατοτήτων στον πολίτη.
Πριν ξεκινήσω την αναφορά μου θα ήθελα να αυτοσυστηθώ, ονομάζομαι Χρυσοβάλαντης Σφυράκης και είμαι Διδάκτωρ του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα εργάζομαι στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε) στο τμήμα Μηχανοργάνωσης.
Προτείνω τη δημιουργία μιας Ηλεκτρονικής Ταυτότητας που θα ενοποιήσει τους υφιστάμενους αριθμούς Ταυτότητας, Φορολογικού Μητρώου, Ασφάλισης, Διπλώματος Οδήγησης κλπ.
Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα θα μπορούσε να μοιάζει με πιστωτική κάρτα και ταυτόχρονα φορητή μνήμη (usb memory stick). Θα φέρει με ανάγλυφα γράμματα τα βασικά στοιχεία που έχει σήμερα η Αστυνομική Ταυτότητα, δηλαδη φωτογραφία, ένδειξη επιπέδου οδήγησης κλπ
Πέρα από τη χρήση που έχει η σημερινή Ταυτότητα η νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα (ΗΤ) θα μπορεί να έχει στην μνήμη της κρυπτογραφημένα διάφορα πιστοποιητικά, ιατρικά στοιχεία καθώς και την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου της.
Στα πολυκρυπτογραφημένα πιστοποιητικά θα έχουν αυτόματη πρόσβαση οι εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες και μόνο σε αυτά που έχουν δικαίωμα πρόσβασης (θα είναι πολυκρυπτογραφημένα με διαφορετικά κλειδιά κρυπτογράφησης).
Αυτά θα δίδονται μόνο με την εισαγωγή της ΗΤ στο ειδικό σύστημα που θα διαθέτει ο εξουσιοδοτημένος φορέας και αφού γράψει ο κάτοχος της ταυτότητας τον κωδικό του (pin).
Παράλληλα θα μπορούν να υπάρχουν ειδικά κιόσκια, είτε μέσα σε Δήμους, είτε σε γραφεία ΚΕΠ (όπως τα ΑΤΜ), εις τα οποία θα μπορεί ο πολίτης εισάγοντας την ΗΤ του και τον προσωπικό του κωδικό (pin) να πάρει όποια ώρα θέλει το πιστοποιητικό που επιθυμεί.
Για ανθρώπους με προβλήματα όρασης θα μπορεί να τυπώσει και το αντίστοιχο πιστοποιητικό και σε γραφή Braille. Επίσης η ταυτότητα αυτή θα μπορεί να υπάρχει για Έλληνες Πολίτες, Μετανάστες και γιατί όχι και για Νομικά Πρόσωπα, Επιχειρήσεις (με διαφορετικά στοιχεία για τον καθένα).

Η χρήση της προτείνεται ως μια κάθετη δράση που θα ενοποιήσει μια σειρά οριζόντιων εφαρμογών, οι οποίες ενδεικτικά αναφέρονται στο παρακάτω πίνακα.
Ηλεκτρονική Ταυτότητα (ΗΤ) Δημόσια Διοίκηση (πιστοποιητικά, εκλογική ταυτότητα)
Οικονομία (φορολογία, τραπεζικά πιστοποιητικά-Τειρεσία, εγγυήσεις, δάνεια, εύκολη παρακολούθηση οικονομικών στοιχείων)
Υγεία (ατομικό φάκελος με εξετάσεις π.χ. ακτινογραφίες, φαρμακευτικές αγωγές, νοσοκομειακές παροχές, εύκολες παροχές σε ευπαθείς ομάδες)
Ασφάλεια-Δικαιοσύνη (δικαστικές αποφάσεις π.χ. στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, δίπλωμα οδήγησης, άμεση εφαρμογή ποινής τροχαίων παραβάσεων, μεταβίβαση ακινήτων που έχουν κτηματογραφηθεί)
Εργασία- Εκπαίδευση- ΑΣΕΠ (πιστοποιητικό εργασίας ή ανεργίας, προϋπηρεσία, πτυχία)
Ανάπτυξη (εύκολη δημιουργία και παρακολούθηση εταιριών, εύκολη εισαγωγή σε αναπτυξιακά προγράμματα)

Η δημιουργία μιας τέτοιας κάθετης δράσεις μπορεί να διευκολύνει τόσο τον Πολίτη στην καθημερινότητα του όσο και το Κράτος στην αναδιοργάνωση του και στον προγραμματισμό του.
Για να γίνει πιο καθαρή η παραπάνω ιδέα θα παραθέσω ενδεικτικά μερικά παραδείγματα.
Δημόσια Διοίκηση: Θα μπορούν οι Πολίτες με τη χρήση της ΗΤ να ψηφίζουν εκεί που επιθυμούν χωρίς να χρειάζεται να το δηλώσουν πιο πριν, ούτε το Κράτος θα καταρτίζει κάθε φορά εκλογικούς καταλόγους μιας και με την δημιουργία ενός απλού μηχανήματος που θα τοποθετείτε δίπλα στην κάλπη θα καταγράφεται ο ψηφοφόρος. Ενώ σε συνεργασία με την Δικαιοσύνη θα μπορούν να εφαρμόζονται άμεσα ποινές όπως στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων κλπ. Επί πλέον εύκολα θα έχει την δυνατότητα λήψης Πιστοποιητικών γέννησης, οικογενειακής κατάστασης κλπ.
Υγεία: Ένας από τους σημαντικότερους τομείς εφαρμογής θα είναι η υγεία, ο ασθενής θα έχει μαζί του τον προσωπικό του φάκελο, τις φαρμακευτικές αγωγές που έχει ακολουθήσει και δεν θα υποβάλλεται σε ταλαιπωρία επανάληψης εξετάσεων, ούτε θα χρειάζεται για κάποιες παθήσεις να επισκέπτεται τον ελεγκτή ιατρό, αλλά θα δίνεται αυτόματα η έγκριση (απρόσωπα, χωρίς μεσάζοντα). Επίσης θα γίνεται έλεγχος τον Νοσοκομειακών δαπανών, και καλύτερος προγραμματισμός αυτών. Παράλληλα θα στοιχειοθετείτε η διαδρομή πώλησης ενός φαρμάκου, αλλά και ο φαρμακοποιός και ο γιατρός θα πληρώνεται από τα Ταμεία με άμεσο και διαφανή τρόπο.
Οικονομία-Ανάπτυξη: Στην οικονομία έχει γίνει ήδη μια πρώτη εφαρμογή με την χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών όπως κατάθεση Φορολογικής Δήλωσης, και αναζήτηση Φορολογικής Ενημερότητας, επίσης ο Τραπεζικός Τομέας μέσο του Τειρεσία διατηρεί ηλεκτρονικά στοιχεία. Σήμερα για να ανοίξει μια επιχείρηση ο πολίτης θα πρέπει να μαζέψει περίπου 30 χαρτιά – πιστοποιητικά για έναρξη νέας επιχείρησης, ενώ με την ΗΤ θα τα αποκτά άμεσα.
Εργασία-Εκπαίδευση-ΑΣΕΠ: Αναφέρω ίσως το πιο συχνό παράδειγμα που αντιμετωπίζει ένας νέος σήμερα, τη διαδικασία της αίτησης στον ΑΣΕΠ. Για μια απλή αίτηση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μαζέψει και να επικυρώσει από διαφορετικές Υπηρεσίες πτυχία, πιστοποιητικά και προϋπηρεσία, μπλέκοντας σε ένα κυκεώνα νόμων και διατάξεων. Επίσης ενόψει της ενοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων, ένας πολίτης θα μπορεί να εργάζεται και να αλλάζει εύκολα Ασφαλιστικό Φορέα, υπολογίζοντας άνετα το καθεστώς συνταξιοδότησης του.
Σε γενικές γραμμές θα υπάρξει διευκόλυνση του πολίτη, καλύτερη οργάνωση του Κράτους και επιτάχυνση των διαδικασιών. Επί πλέον θα εισαχθούν και στην Ελλάδα νέες καινοτομίες, θα διευκολυνθούν ειδικές κατηγορίες συνανθρώπων μας. Ακόμα θα δώσει την άνεση στον πολίτη που ζει στην ύπαιθρο μιας και δεν θα χρειάζεται να κατέβει στην «πόλη» για να πάρει ένα απλό πιστοποιητικό δίνοντας έτσι ένα άλλο πρόσωπο στους μεγάλους Δήμους που έχουν δημιουργηθεί λόγο Καποδίστρια. Ας μην ξεχνάμε το 4 Κοινοτικό Πλαίσιο και το όραμα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που έχει στόχο τις υπηρεσίες στον πολίτη.
Καταλαβαίνω ότι όλα τα παραπάνω ακούγονται πολύ καλά αλλά το ερώτημα που πλανάται είναι τι γίνετε με τα προσωπικά μας δεδομένα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει χειριστεί με μεγάλη επιτυχία την πρόκληση αυτή δίνοντας μια σειρά από δυνατότητες στον πολίτη. Οι Τράπεζες ιδιωτικές και μη έχουν πρόσβαση σε βασικά προσωπικά μας στοιχεία, με τη συγκατάθεση μας ή όχι. Το Υπουργείο Εσωτερικών καταρτίζει ηλεκτρονικά εκλογικούς καταλόγους στους οποίους έχει πρόσβαση ο κάθε υποψήφιος. Επίσης οι τηλεφωνικοί πάροχοι έχουν προσωπικά και οικονομικά μας στοιχεία. Οι Φορείς Ασφάλισης διατηρούν πλήρη μητρώα. Ακόμα πολλά ιδιωτικά αλλά και δημόσια Νοσοκομεία μπορούν να μας δώσουν τις εξετάσεις που έχουμε χάσει ανατρέχοντας στο ηλεκτρονικό τους αρχείο, πληροφορία που βρίσκεται κάπου στο νοσοκομείο χωρίς να ξέρουμε ποιος έχει πρόσβαση και πως διαφυλάσσεται. Με βάσει τη σημερινή κατάσταση θα μπορούμε να δομήσουμε την ασφάλεια της πληροφορίας μιας Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και ίσως με μεγαλύτερη αξιοπιστία μιας και ο χειρισμός της θα γίνεται κεντρικά σε ένα σύστημα που θα πολυκρυπτογραφεί την πληροφορία και θα κρατά αναφορά για κάθε αναζήτηση που γίνεται πάνω σε αυτή (με ενημέρωση στον ενδιαφερόμενο).
Πέρα από αυτό το σύντομο υπόμνημα είμαι στη διάθεση σας να εκθέσω την ιδέα μου αναλυτικότερα, ενώ θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα μια συνάντηση μαζί σας, μιας και πιστεύω στην προσωπική επαφή. Αναγνωρίζοντας τον περιορισμό του χρόνου σας θα ήθελα να δηλώσω ότι είμαι στη διάθεση σας έστω και τηλεφωνικά στο 6937050504 ή με e-mail στο hammer@math.uoa.gr για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με τιμή

Χρυσοβαλάντης Σφυράκης
Διδάκτωρ του τμήματος Μαθηματικών
του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από giormatsis — 21 Δεκεμβρίου, 2009 @ 2:10 μμ

    Όταν υπάρχει η θέληση βρίσκεται και ο τρόπος , είμαι σίγουρος πως θά τον βρούμε .
    Ένα καλά δομημένο intranet – extranet με την κατάληλη στελέχωση είναι μια
    εφικτή λύση .

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού